Τετάρτη 14 Ιουνίου 2017

Ελληνας «διάβασε» 1.003 γονιδιώματα μικροβίων!

Επιστημονική ομάδα στις ΗΠΑ, με επικεφαλής τον  βιολόγο Νίκο Κυρπίδη,  αποκωδικοποίησε βακτήρια

Από τη Νεκταρία Καρακώστα
Ενα βήμα πιο κοντά στην αποκάλυψη της μικροβιακής βιοποικιλότητας του πλανήτη μας βρέθηκαν οι επιστήμονες, δίνοντας στη δημοσιότητα τα αποκωδικοποιημένα γονιδιώματα 1.003 νέων βακτηρίων και αρχαιοβακτηρίων (γνωστά και ως «αρχαία»). Πρόκειται για μικρόβια από κάθε γωνιά της Γης, από το νερό, το χώμα, τα φυτά, ακόμη και τα έντερα αγελάδων και τερμιτών.


Η διεθνής επιστημονική ομάδα που έκανε την ανακάλυψη εργάζεται στο πλαίσιο του πριγράμματος «Γονιδιωματική Εγκυκλοπαίδεια Βακτηρίων και Αρχαίων» (GEBΑ), που «τρέχει», με επικεφαλής τον Ελληνα βιολόγο Νίκο Κυρπίδη, στο Κοινό Ινστιτούτο Γονιδιώματος του υπουργείου Ενέργειας των ΗΠΑ.


Νέες τεχνολογίες
Παρόλο που ο αριθμός των μικροβίων που μπορεί να βρεθούν σε μια μόνο χούφτα χώματος ξεπερνά τον αριθμό των άστρων του γαλαξία μας, οι επιστήμονες μέχρι σήμερα γνώριζαν ελάχιστα για το ανεξάντλητο αυτό μικροβιακό «βασίλειο».



Μόλις πρόσφατα άρχισαν να «διαβάζουν» το DNA των μικροοργανισμών, αξιοποιώντας τις νέες τεχνολογίες γενετικής ανάλυσης, και έπεται συνέχεια.

Όπως δήλωσαν οι ερευνητές, μόλις τώρα αρχίζει να έρχεται στο φως το τεράστιο κρυμμένο δυναμικό του μικροκόσμου. «Τα βακτήρια και τα αρχαία συναποτελούν το μεγαλύτερο ποσοστό της βιοποικιλότητας των έμβιων οργανισμών στη Γη.

Έχουν ήδη κατακτήσει κάθε περιβάλλον στον πλανήτη μας, συνεπώς έχουν βρει τρόπους να επιβιώνουν κάτω από τις πιο αντίξοες συνθήκες, χάρη σε διαφορετικά ένζυμα και στη διαφορετική βιοχημεία τους» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Κυρπίδης.


Χάρη σε αυτά τα χαρακτηριστικά των μικροβίων, η αποκωδικοποίηση του γονιδιώματος και η χαρτογράφηση των μεταβολικών «μονοπατιών» τους ενδέχεται να βοηθήσουν στο μέλλον με εφαρμογές, από τη βιοϊατρική και την παρασκευή φαρμάκων έως την παραγωγή ενέργειας, τη γεωργία και την προστασία του περιβάλλοντος.


πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια: