Τρίτη 27 Ιουνίου 2017

Υπερηχητικό πύραυλο κατά στόχων επιφανείας ετοιμάζουν οι Τούρκοι!

Τίποτα πια δεν πρέπει να μας εκπλήσσει αναφορικά τους στρατηγικούς σχεδιασμούς και στόχους της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας.

Έτσι μετά από πληθώρα εκατοντάδων προγραμμάτων, οι Τούρκοι φαίνεται πως ετοιμάζουν το δικό τους BrahMos και το Onyx.
Πιο συγκεκριμένα η Roketsan σύμφωνα με τουρκικές πηγές ανακοίνωσε ότι εργάζεται για τη δημιουργία ενός νέους υπερηχητικού πυραυλικού συστήματος  προκειμένου να εξοπλίσει τα πολεμικά πλοία του τουρκικού Ναυτικού.

Η προσπάθεια της Τουρκίας να αποκτήσει την σχετική τεχνολογία ξεκίνησε πριν από 16  χρόνια και σε αυτή συμμετείχαν τουρκικά Πανεπιστημιακά Ιδρύματα κρατικά ερευνητικά κέντρα και αμυντικές βιομηχανίες.

Ο πύραυλος θα φέρει κινητήρα Ramjet οι προσπάθειες για την ανάπτυξη του οποίου ξεκίνησαν στις αρχές της δεκαετίας του 2000 και σε αυτό συμμετείχαν το Πανεπιστήμιο  METU, το κρατικό ερευνητικό ίδρυμα TUBITAK SAGE και η κρατική εταιρεία TEI.

Η Roketsan έχει αποκτήσει σημαντική εμπειρία η οποία όπως φαίνεται αξιοποιήθηκε κατάλληλα με τελικό αποτέλεσμα την δημιουργία ενός αντιπλοικού πυραύλου που εφόσον ολοκληρωθεί ως επιχειρησιακό σύστημα θα φέρει σημαντικές αλλαγές στον ναυτικό πόλεμο στην Μεσόγειο, το Αιγαίο και την Μαύρη θάλασσα.
Το τουρκικό πυραυλικό υπερηχητικό σύστημα θα ανήκει τεχνολογικά στην ίδια κατηγορία με το ιαπωνικό υπερηχητικό πύραυλο XASM-3 της εταιρείας Mitsubishi Heavy Industries, και το Ταιβανέζικο πύραυλο Hsiung Feng III (δείτε σχετικό βίντεο) καθώς  αμφότεροι  είναι εξοπλισμένοι με κινητήρα Ramjet.

Φυσικά η σημασία της ύπαρξης ενός τέτοιου συστήματος στη διάθεση του τουρκικού Ναυτικού είναι περιττό να αναλυθεί περαιτέρω.

Με βλήματα τόσο στην μονάδες επιφανείας όσο και παράκτια "κλειδώνουν" οριστικά το Αιγαίο, οι αποστάσεις και οι χρόνοι προσβολής εκμηδενίζονται και ο ελληνικός Στόλος απλά καθίσταται στόχος.




πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια: