Τετάρτη 28 Ιουνίου 2017

Ο Ερντογάν “βάζει πάγο” στην “Μεγάλη Αλβανία” φοβούμενος το Κουρδιστάν!

Ο Ερντογάν “βάζει πάγο” στα σχέδια των Τιράνων για την “Μεγάλη Αλβανία”!


 Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Top Channel της Αλβανίας, είπε  ότι η Άγκυρα αντιτίθεται στην ιδέα της «Μεγάλης Αλβανίας». 


Κι αυτό γιατί φοβάται, όπως γράφει το Sputnik ότι κάτι τέτοιο θα εντείνει τις πιέσεις για τη δημιουργία κουρδικού κράτους.

Ο Ερντογάν ρωτήθηκε για το θέμα, μετά από τις δηλώσεις που είχε κάνει ο Αλβανός πρωθυπουργός Έντι Ράμα για την “ενσωμάτωση” του Κοσυφοπεδίου.

“Αυτές είναι κακές ιδέες, βλέπετε τι συμβαίνει στη Μέση Ανατολή, το Ιράκ και τη Συρία, δεν θέλουμε να έρθουμε στα Βαλκάνια μια τέτοια κρίση, είμαστε υπέρ της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας των Βαλκανικών χωρών”, δήλωσε ο Ερντογάν!

Το 2013,σημειώνει το Sputnik ο Ερντογάν είχε άλλες απόψεις. Επισκεπτόμενος την πόλη   Prizren είχε προκλητικά δηλώσει : “Το Κοσσυφοπέδιο είναι Τουρκία και η Τουρκία είναι το Κοσσυφοπέδιο”.

Η δήλωση είχε προκαλέσει  οργή στη Σερβία.

Σύμφωνα με διπλωματική πηγή  του Βελιγραδίου, η τωρινή δήλωση του Ερντογάν υπέρ της εδαφικής ακεραιότητας στα Βαλκάνια έχει να κάνει με το φόβο του ότι οι Κούρδοι στην Τουρκία, τη Συρία και το Ιράκ θα μπορούσαν να ενωθούν σε ένα μόνο κράτος, το Κουρδιστάν.

“Ο Ερντογάν  κάνει παραλληλισμό με τους Κούρδους. Ίσως, φοβήθηκε από την ιδέα ενός        « Μεγάλου Κουρδιστάν », έτσι είναι ενάντια στην ιδέα μιας« Μεγάλης Αλβανίας ». Ίσως κατάλαβε τελικά “, ανέφερε η πηγή.

Ο Σλόμπονταν Γιανκόβιτς, αναλυτής του Κέντρου  Ερευνών του Βελιγραδίου, δήλωσε στο Sputnik ότι είναι πολύ νωρίς για να εξαχθούν συμπεράσματα από τα τελευταία σχόλια του Ερντογάν.

Ο Ερντογάν επισκέφθηκε την Αλβανία, έδωσε πολιτική και οικονομική στήριξη και εξέφρασε την ελπίδα ότι οι  εκλογές θα οδηγήσουν σε ηγέτη που θα συνεργαστεί με την Τουρκία.
Το κύριο αίτημα  του Ερντογάν ήταν ότι η Αλβανία πρέπει να κλείσει  τα ιδιωτικά σχολεία και τις σχολές που ανήκουν στην Fethullah  Gulen.

Μην ξεχνάμε ότι η Αλβανία στρατιωτικά στηρίζεται σχεδόν ολοκλρωτικά από την Τουρκία.
πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια: