Παρασκευή 30 Ιουνίου 2017

ΗΠΑ και Ισραήλ υλοποιούν αεροπορική άσκηση σε περιοχή που θέλει να διεκδικήσει η Τουρκία αποστέλλοντας σαφές «μήνυμα»

Τι «οσφρήστηκαν» CIA και MOSSAD για την περιοχή;
Αμερικανοί και Ισραηλινοί πραγματοποιούν εναέρια άσκηση νοτίως της Κρήτης σε ένα από  τα μεγαλύτερα κοιτάσματα υδρογονανθράκων στον κόσμο, μαζί με το κοίτασμα  Ζορ στην αιγυπτιακή ΑΟΖ το οποίο αναλαμβάνει  εξολοκλήρου η ρωσικήROSNEF. 


Η αμερικανο-ισραηλινή εναέρια άσκηση είναι πιθανό να είναι απόρροια σοβαρών «πληροφοριών»….για τουρκικές κινήσεις εντός του Αιγαίου πελάγους και Κύπρου με αφορμή την έναρξη ερευνών από ενεργειακούς κολοσσούς στην Κύπρο και τώρα και την Κρήτη.      

Περιοχή νοτίως της νήσου  Κρήτης μέσα στο FIR Αθηνών, που ξεκινά  13 ναυτικά μίλια ΝΑ  της Γαύδου και φτάνει σχεδόν στα ανατολικά όρια της περιοχής ευθύνης Αθηνών και συγκεκριμένα περίπου 70 ναυτικά μίλια νότια να του Καστελόριζου, δεσμεύτηκε για την περίοδο 3 έως 4 Ιουλίου με τις NΟΤΑΜ A1520/17 και Α1519/17, από Αμερικανούς και Ισραηλινούς.

Σύμφωνα με το περιεχόμενο αυτών των ειδοποιήσεων, η περιοχή δεσμεύτηκε γιατί σε αυτό το διάστημα οι Πολεμικές Αεροπορίες του Ισραήλ και των ΗΠΑ θα πραγματοποιήσουν αποστολές εναέριων ανεφοδιασμών πολεμικών αεροσκαφών , με σκοπό να καταδείξουν στον Ερντογάν ότι « πρέπει να μαζέψει  τα πόδια μέσα στο πάπλωμα που έχει και όχι μακρύτερα »…και εξηγούμεθα .

Οι ΗΠΑ δεν αναβαθμίζουν καθόλου τυχαία κατακόρυφα την ναυτική βάση της Σούδας, αλλά σαφώς εκτός όλων των άλλων  θέλουν  να ελέγξουν μια τεράστια περιοχή η οποία διαθέτει «αμύθητα» κοιτάσματα υδρογονανθράκων, σύμφωνα πάντα με έγκριτους και σοβαρούς επιστήμονες.    

Υπενθυμίζουμε ότι γιγαντιαία υποθαλάσσια κοιτάσματα έχουν εντοπίσει εδώ και τρεις μήνες  με σεισμικές έρευνες , αμερικανική γεωφυσική εταιρεία σε συνεργασία με ελληνική, σε περιοχή νότια της Κρήτης.
Τα ευρήματα αυτά ανοίγουν νέες προοπτικές τόσο στο ενεργειακό κομμάτι όσο και στο στρατηγικό.

Αυτό το γεγονός αποτελεί την αρχή σημαντικών ενεργειακών ελληνικών ανακαλύψεων καθώς ο ελληνικός θαλάσσιος χώρος κρύβει κοιτάσματα – μαμούθ, σύμφωνα με τον ελληνικό τύπο.
Οι σεισμικές έρευνες της αμερικανικής γεωφυσικής εταιρείας Spectrum σε συνεργασία με την ελληνική γεωφυσική εταιρεία ΙΟΝ έφεραν στο φως νέα γιγαντιαία υποθαλάσσια κοιτάσματα υδρογονανθράκων μεταξύ Λιβύης και Κρήτης.

Οι έρευνες ολοκληρώθηκαν πριν από τρεις μήνες και τα επιστημονικά τους ευρήματα ανοίγουν νέες ενεργειακές προοπτικές για την χώρα μας.
Ο  ελληνικός θαλάσσιος χώρος κρύβει κοιτάσματα μεγαλύτερα ακόμα και από αυτά που εντοπίστηκαν πρόσφατα στην ΑΟΖ του Ισραήλ (Λεβιάθαν) και της Αιγύπτου (Ζορ).

Η μελέτη της Spectrum παρουσιάστηκε στο Λονδίνο και είχε τίτλο «Ένα θέαμα μέσα από τα μάτια του Ζορ: Η αναζήτηση του επόμενου σούπερ γίγαντα». Εάν τα συμπεράσματά της επιβεβαιωθούν, τότε νότια της Κρήτης κρύβεται ένας «θησαυρός» 600 δισ. δολαρίων, καθώς τα κοιτάσματα θα μπορούσαν να ξεπεράσουν τα 10 δισ. βαρέλια.

Οι Τούρκοι  όμως συνεχίζοντας την «οδό» της συνεχούς προκλητικότητας , του εκφοβισμού και των παράλογων απαιτήσεων , διεκδικούν αυτό το χρυσοφόρο κομμάτι( συνημμένος χάρτης)  από την Ελλάδα, αλλά κιαι από τις αμερικανικές και ισραηλινές εταιρείες κολοσσούς  μεταξύ των περιοχών Κρήτης και Κύπρου, σύμφωνα με παλαιότερο τουρκικό δημοσίευμα , και αυτή η υπόγεια διένεξη μεταξύ Άγκυρας –Ουάσιγκτον  έχει λάβει άλλες διαστάσεις.

Οι νέο-οθωμανοί Τούρκοι, αυτές  τις παράλογες  αιτιάσεις  τις έχουν ενδύσει  μάλιστα  με τον μανδύα των « δίκαιων» νομικών διεκδικήσεων απαιτώντας νομική λύση , χωρίς να μας πουν από ποιο ακριβώς δικαστήριο.

Όπως γίνεται αντιληπτό το Καστελόριζο « εξαφανίζεται» ως δια μαγείας από την περιοχή,  και απλά για την Τουρκία» δεν υπάρχει», διότι έτσι διευκολύνονται καλύτερα τα σχέδια τους…που φτάνουν νοτίως της Κρήτης.

Τουρκικό  δημοσίευμα είχε αναφέρει ότι η Ανατολική μεσόγειο Θάλασσα είναι μια «ημίκλειστη θάλασσα» με  υφαλοκρηπίδα και αποκλειστική οικονομική ζώνη, με πολλούς περιορισμούς, οι οποίοι κανονικά θα πρέπει να καθορίζονται από όλα τα παράκτια κράτη της περιοχής( συμπεριλαμβανομένης και της Τουρκίας), βάση συμφωνίας και με βάση τις αρχές της ισότητας.

Εδώ οι νέο-οθωμανοί σύμφωνα με το κείμενο δεν ζητούν , αλλά απαιτούν « σκιαγραφώντας» τις κινήσεις  τους για το επόμενο διάστημα, κάτι που προφανέστατα ήρθε σε γνώση των αμερικανικών και ισραηλινών υπηρεσιών   .
Η Τουρκία,   αν και το κράτος με τη μεγαλύτερη ακτογραμμή στην ανατολική Μεσόγειο, τονίζει το δημοσίευμα, αποκλείεται από ορισμένες πραγματικές εφαρμογές , επειδή η πλειοψηφία των χωρών της περιοχής της αρνούνται τις «δικαιοδοσίες αυτές».

Η Τουρκία θα κινηθεί σύμφωνα με τους αναγκαίους νομικούς , πολιτικούς και οι τεχνικούς κανονισμούς «ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΒΕΙ το νόμιμο μερίδιο του υποβρύχιου πλούτου» της περιοχής, καταλήγουν οι Τούρκοι. Δηλαδή ξεκινούν νομικό αγώνα για την διεκδίκηση ΑΟΖ έως κάτω από την Κρήτη και την Κύπρο, ενώ συγχρόνως προετοιμάζονται με όλα τα μέσα,  ΠΡΩΤΑ να το « επιβάλουν» σε όλες τις παράκτιες χώρες , συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδος.

Μάλιστα σε άλλο άρθρο ο Δρ . jixad  Yayci, αναφέρει ότι , η Ανατολική Μεσόγειος ιστορικά, στρατηγικά και οικονομικά διαθέτει μια σημασία η οποία  προσδιορίζεται με βάση την Κύπρο .

Τα παρόχθια κράτη, συμπεριλαμβανομένης και της Τουρκίας δικαιούνται να συμμετέχουν στην κατανομή των περιοχών θαλάσσιας δικαιοδοσίας . Το διεθνές νομικό πλαίσιο προσδιορίζει ότι η Τουρκία , η Αίγυπτος, η κατεχόμενη Κύπρος   και όχι η Συρία, η Λιβύη, το Ισραήλ, θα πρέπει να έχουν αμοιβαία ΑΟΖ με το Λίβανο.

Οι συμφωνίες για την  θαλάσσια δικαιοδοσία επιμερισμού θα πρέπει να αναθεωρηθούν , τονίζει ο Δόκτωρ  . Στην περίπτωση αυτή, η Τουρκία, αποκτά νέα διεθνή δικαιώματα και νόμιμα συμφέροντα στις ανατολικές περιοχές της Μεσογείου, με θαλάσσια δικαιοδοσία σύμφωνα με τον χάρτη .

Σύμφωνα με ανάλυση ειδικών αμυντικών αναλυτών , η Τουρκία προετοιμάζεται για διεκδικήσεις επίσημα πλέον  σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο Θάλασσα. Με την ισχυρή ναυτική παρουσία φρεγατών, υποβρυχίων, θα προσπαθήσουν να επιβάλουν ΑΟΖ εντός ελληνικού θαλάσσιου χώρου.
Δεν έχει σημασία ποιο ακριβώς «παιχνίδι» θα παίξουν οι Οθωμανοί  για να το επιτύχουν, σημασία έχει ότι θέλουν ΑΟΖ και συνεκμετάλλευση υδρογονανθράκων στο Αιγαίο.


 
 
 
 
 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: