Παρασκευή 30 Ιουνίου 2017

«Τεμενάδες» Ερντογάν σε Τράμπ για Κουρδικό… αλλά οι εξελίξεις είναι προδιαγεγραμμένες

Νέα «πόρτα» από ΗΠΑ στο αίτημα έκδοσης του Γκιουλέν

O Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν κάνει… τεμενάδες στον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τράμπ για να γλυτώσει τα χειρότερα, όσον αφορά στο κουρδικό θέμα αλλά μάλλον η κατάσταση είναι προδιαγεγραμμένη και το ποτάμι δεν γυρίζει πίσω. Η αυτονομία των Κούρδων στο Ιράκ και στη Συρία είναι απλά δεδομένη ότι πλέον και να κάνει η Άγκυρα.

Σήμερα το βράδυ, (2:30 ξημερώματα Σαββάτου ώρα Ελλάδας) οι κ.κ. Ερντογάν και Τράμπ θα έχουν μία ακόμη τηλεφωνική συνομιλία.
Την πρωτοβουλία ανέλαβε ο Τούρκος πρόεδρος και όπως αναφέρουν οι πληροφορίες τα βασικά θέματα που θα συζητηθούν είναι το Κουρδικό και η έκδοση του ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν.

Η τελευταία φορά που συνομίλησαν οι δύο ηγέτες ήταν κατά την επίσκεψη του Ερντογάν στην Ουάσιγκτον στις 16 Μαΐου.

Εκεί συζητήθηκε κυρίως η απόφαση των ΗΠΑ να ενισχύσουν την κουρδική δύναμη Λαϊκής Μονάδας Άμυνας (YPG) στη Συρία που είναι θυγατρική του PKK και από την πλευρά του ο Τούρκος πρόεδρος έθεσε με επιμονή το ζήτημα της έκδοσης του Φετουλάχ Γκιουλέν τον οποίο η Τουρκία κατηγορεί ότι σχεδίασε το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου.
 
 
Και στα δύο θέματα ο Ρ.Τ. Ερντογάν έφαγε πόρτα… Σύμφωνα με εκτιμήσεις, στη νέα επικοινωνία που θα έχουν οι δύο πρόεδροι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα θέσει τα ίδια ζητήματα. Πριν μερικές εβδομάδες πάντως για την ενίσχυση των ΗΠΑ στην YPG, είχε δηλώσει ότι «οι ΗΠΑ θα πληρώσουν κάθε σταγόνα τουρκικού αίματος από αμερικανικά όπλα». Εκτιμάται πώς το αποτέλεσμα θα είναι το ίδιο.

Οι ΗΠΑ έχουν πάρει τις αποφάσεις τους.
Η πρώτη είναι να στηρίξουν την δημιουργία του αυτόνομου Κουρδικού κράτους και η άλλη είναι να ψαλιδίσουν ή και να ρίξουν τον Ρ.Τ. Ερντογάν που δεν τους έκανε τα χατίρια όταν έπρεπε και τώρα έχει στρέψει το τιμόνι προς τη Ρωσία.

Η Ουάσιγκτον και ο Ντόναλντ είναι αποφασισμένοι να διατηρήσουν αυτή τη γραμμή και θα το κάνουν.

Η αυτονομία των Κούρδων σε μία περιοχή που βρίσκονται μεγάλες πηγές πετρελαίου και είναι γενικότερα κομβικής σημασίας εξυπηρετεί απόλυτα τα συμφέροντα των ΗΠΑ. Αυτός άλλωστε είναι ο λόγος που η Ουάσιγκτον έχει αποφασίσει να εξοπλίσει και τους Κούρδους με οπλικά συστήματα πολλών εκατομμυρίων ευρώ.

Κάτι που έχει προκαλέσει την σφοδρή αντίδραση του Ερντογάν.
 
Από την άλλη, το γεγονός ότι ο Τούρκος πρόεδρος είναι πλέον ένα ηγέτης ο οποίος έχει χαράξει τη δική του στρατηγική, δεν υπακούει στις ΗΠΑ και τις «αδειάζει», αυτό έχει προβληματίσει τους Αμερικανούς για το αν θα πρέπει να συνεχίσει να βρίσκεται στην εξουσία.

Το πραξικόπημα που έγινε πριν από ένα χρόνο δεν ήταν τυχαίο και φυσικά ήταν καθοδηγούμενο.
Ο Φετουλάχ Γκιουλέν έχει μεγάλη επιρροή στην Τουρκία και το γεγονός ότι οι ΗΠΑ τον καλύπτουν λέει πολλά.
 
Γενικώς, η Τουρκία και ο Ρ.Τ. Ερντογάν βρίσκονται σε εξαιρετικά δύσκολη θέση και όσο περνάει ο καιρός αυτή θα επιδεινώνεται.
Η γειτονική χώρα χάνει συνεχώς ερείσματα και αν η θέση της δεν ήταν αυτή που είναι τότε σίγουρα ο Ερντογάν θα είχε ανατραπεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια: