Τρίτη 27 Ιουνίου 2017

Μείζονα αλβανική πρόκληση: Μεταφέρουν... πέτρες από την ελληνική Ηπειρο στα Τίρανα ως «τμήμα της σκλαβωμένης Αλβανίας»!

O πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα σε μια νέα εξωφρενική κίνηση φουντώνει την "φωτιά" στο καμίνι του αλβανικού αλυτρωτισμού αποφασίζοντας να μεταφέρει στην πλατεία Σκεντέρμπεη στα Τίρανα... πέτρες (!) από το νότιο Ηπειρο για να καταδείξει ότι πρόκειται για "σκλαβωμένα αλβανικά εδάφη"!


Επίσης θα μεταφέρει πέτρες από περιοχές του Κοσσυφοπεδίου, του Μαυροβουνίου και των Σκοπίων θέτοντας επί της ουσίας και εμπράκτως ζητήματα εδαφικής επέκτασης του αλβανικού κράτους σε βάρος της ακεραιότητας γειτονικών χωρών.

Επί 17 ημέρες η ελληνική διπλωματία δεν αντέδρασε στην πρωτοφανή πρόκληση της αλβανικής πλευράς. Στην Αθήνα θεώρησαν ότι αν αντιδράσουν μεσούσης της προεκλογικής περιόδου στη γειτονική χώρα το μόνο που θα κατάφερναν θα ήταν η ισχυροποίηση του κόμματος των Τσάμηδων. 


Τα εκλογικά αποτελέσματα στην Αλβανία επιτρέπουν στον πρωθυπουργό Έντι Ράμα να σχηματίσει εκ νέου κυβέρνηση, αυτοδύναμη αυτή τη φορά, αφού το σοσιαλιστικό κόμμα του οποίου ηγείται ενισχύεται και καταλαμβάνει 75 από τιις έδρες της αλβανικής βουλής.

Αντί όμως για το σύνηθες συγχαρητήριο τηλεγράφημα, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε μια σκληρή ανακοίνωση με την οποία καταδικάζεται η τοποθέτηση, στην ανακαινισμένη κεντρική πλατεία των Τιράνων, λίθων προερχόμενων από διάφορες περιοχές των Βαλκανίων, συμπεριλαμβανομένης της ελληνικής περιοχής των Φιλιατών. 

«Οι λίθοι αυτοί, επί των οποίων έχουν χαραχθεί τα ονόματα των περιοχών προέλευσής τους, συνθέτουν έργο που συμβολίζει την «ενότητα των αλβανικών εδαφών» και πρόκειται καταφανώς για μία κρατική ενέργεια που καλλιεργεί και υποκρύπτει αλυτρωτισμό» επισημαίνεται στην ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου των Εξωτερικών.

«Πρόκειται περί ακόμα μίας πρόκλησης, εκ μέρους της αλβανικής Κυβέρνησης, η οποία απροκάλυπτα υποσκάπτει τις σχέσεις καλής γειτονίας. Μέσω αυτής εμπράκτως αποδεικνύεται η κεντρική υποστήριξη τάσεων αλυτρωτισμού έναντι των όμορων χωρών της Αλβανίας, δεδομένου ότι ρητώς αναφέρονται οι ονομασίες περιοχών από διάφορα βαλκανικά κράτη» αναφέρεται στην ανακοίνωση που εκδόθηκε από την Αθήνα.


Η δημιουργία της πλατείας με πέτρες από περιοχές -δήθεν σκλαβωμένες- στις γειτονικές χώρες της Αλβανίας, επέτρεψε στο λεγόμενο κόμμα των Τσάμηδων να κερδίσει 4 έδρες, ενώ το αντιπολιτευόμενο Δημοκρατικό Κόμμα που είναι η δεύτερη δύναμη της αλβανικής βουλής εκλέγει 42 βουλευτές, το ΣΚΟ του Ιλίρ Μέτα 18 έδρες και την τελευταία έδρα καταλαμβάνει το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα.

Στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, η διακίνηση του ισχυρισμού ότι οι Φιλιάτες είναι μια... σκλαβωμένη περιοχή που υποτίθεται ότι ανήκει στην Αλβανία έχει σημάνει συναγερμό. Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών επί 17 ημέρες, από την γνωστοποίηση της τοποθέτησης λίθων από περιοχές που οι Αλβανοί θεωρούν ότι έχουν καταληφθεί παρανόμως από τα γειτονικά κράτη μέχρι τη διενέργεια των εκλογών της Κυριακής, επέλεξε τη σιωπή σεβόμενο την εκλογική διαδικασία στην γείτονα χώρα.

Στην Αθήνα δεν ήθελαν να παρερμηνευτεί και να διαστρεβλωθεί μια δημόσια ανακοίνωση καταδίκης της αλυτρωτικής πολιτικής των Τιράνων δίνοντας την ευκαιρία στον Ράμα ή στο κόμμα των Τσάμηδων να κάνουν λόγο για ελληνική παρέμβαση στην προεκλογική διαδικασία.

Μετά την ολοκλήρωση της εκλογικής διαδικασίας, το Υπουργείο Εξωτερικών προέβη και προβαίνει σε όλες τις απαραίτητες παραστάσεις, ενημερώνοντας σχετικά φίλους, εταίρους και διεθνείς οργανισμούς. 


«Αυτό ουδόλως σημαίνει ότι θα ανεχτούμε συμπεριφορές που δεν συνάδουν με το ευρωπαϊκό πνεύμα ειρηνικής συνύπαρξης και συνεργασίας και παραβιάζουν κατάφωρα τη θεμελιώδη αρχή της τήρησης σχέσεων καλής γειτονίας μίας εκ των βασικών προϋποθέσεων της ευρωπαϊκής πορείας των Τιράνων. Δυστυχώς, ακόμα και σήμερα επικίνδυνες και ξεπερασμένες νοοτροπίες του περασμένου αιώνα υπονομεύουν την πρόοδο και την ευημερία της περιοχής και δημιουργούν ένα πέτρινο εμπόδιο στο ευρωπαϊκό μέλλον της Αλβανίας» είναι η σαφής προειδοποίηση της ελληνικής διπλωματίας.

Για άλλη μια φορά επιβεβαιώνεται ότι ορισμένοι γείτονες βλέπουν την οικονομική κρίση στην Ελλάδα σαν ευκαιρία για να διεκδικήσουν.
Όμως η αλβανική πλευρά το πήγε πολύ μακριά.

Κι ενώ από την μια επιβεβαιώνεται ότι οι ελληνοαλβανικές σχέσεις είναι σαν τοον υδράργυρο που εύκολα θερμαίνεται αλλά δύσκολα ψύχεται, φαίνεται ότι η Αθήνα είναι αποφασισμένη να παγώσει την όποια προοπτική ένταξης της Αλβανίας στην ΕΕ, τουλάχιστον για όσο διάστημα οι Αλβανοί δυναμιτίζουν τις διμερείς σχέσεις μεταφέροντας ακόμη και... λίθους από τους Φιλιάτες για να προβάλουν τον ισχυρισμό ότι η περιοχή της Θεσπρωτίας ανήκει στη «φυσική Αλβανία». 

Το βίντεο στο 9ο λεπτό δείχνει τις πλάκες - και αυτή από τις Φιλιάτες - που τοποθετήθηκαν στην κεντρική πλατεία των Τιράνων:


Pronews

Δεν υπάρχουν σχόλια: