Δευτέρα 26 Ιουνίου 2017

Αντί για συγχαρητήρια… «χαστούκι» της Ελλάδας στην Αλβανία

Στα χαρακώματα η Αθήνα με τα Τίρανα μια ημέρα μετά τον θρίαμβο Ράμα

Ο Έντι Ράμα μπορεί να πέτυχε μια μεγάλη νίκη στις χθεσινές εκλογές στην Αλβανία, ωστόσο η Αθήνα είναι πλέον πεπεισμένη ότι με την πολιτική που ακολουθεί ο νέος ισχυρός άνδρας της Αλβανίας έναντι της Ελλάδας, οι διμερείς σχέσεις θα εισέλθουν σε μια περίοδο δοκιμασίας.

Για το λόγο αυτό το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών αντί των… συνηθισμένων συγχαρητηρίων για την εκλογική του νίκη, εξέδωσε μια σκληρή ανακοίνωση για την αναβίωση του αλβανικού εθνικισμού και αλυτρωτισμού καλώντας τα Τίρανα να εγκαταλείψουν τις πολιτικές εκείνες που υποσκάπτουν την σταθερότητα στην περιοχή.

Αφορμή για την ανακοίνωση του ΥΠΕΞ στάθηκε το αλυτρωτικού χαρακτήρα έργο στην κεντρική πλατεία των Τιράνων το οποίο εγκαινιάσθηκε κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου.
Το Υπουργείο Εξωτερικών στην ανακοίνωση που εξέδωσε επεσήμανε ότι σεβόμενο την εκλογική διαδικασία στην γείτονα χώρα δεν εξέδωσε, μέχρι σήμερα, καμία δημόσια ανακοίνωση που θα μπορούσε να παρερμηνευτεί και διαστρεβλωθεί ως παρέμβαση στην προεκλογική διαδικασία.

Ωστόσο, μετά το πέρας της εκλογικής διαδικασίας, η Αθήνα μιλά ανοικτά για πρόκληση που δεν μπορεί να γίνει ανεκτή και ότι ήδη έχει ξεκινήσει να ενημερώνει τους εταίρους της και τους διεθνείς οργανισμούς για την πολιτική που ακολουθούν τα Τίρανα.

Οι Αλβανοί εθνικιστές με την στήριξη του Έντι Ράμα φρόντισαν να «ντύσουν» την πλατεία με τον εθνικισμό και τον αλβανικό μεγαλοϊδεατισμό μεταφέροντας πέτρες από κάθε γωνιά όπου ζουν Αλβανοί! Μεταξύ αυτών των περιοχών ήταν και οι Φιλιάτες της Θεσπρωτίας!

Πολλές και οι αναφορές που έγιναν, τόσο κατά την τελετή των εγκαινίων όσο και μετέπειτα, στους συμβολισμούς της πλατείας…



Δεν υπάρχουν σχόλια: