Κυριακή 4 Ιουνίου 2017

Αεροσκάφος 5ης γενιάς με τη Ρωσία θέλει να φτιάξει ο Ερντογάν! Η απάντηση της Μόσχας


Ο Ερντογάν πρότεινε στον Πούτιν να κατασκευάσουν μαζί, Ρωσία και Τουρκία, αεροσκάφος 5ης γενιάς! 


Ανεξάρτητα από το πόσο σοβαρά παίρνει ο Πούτιν όσα του λέει ο Ερντογάν και μόνο το γεγονός της πρότασης από τον Τούρκο πρόεδρο επιβεβαιώνει ότι ο Ερντογάν “παίζει” παιχνίδι πιέζοντας προς όλες τις κετευθύνσεις κι ελπίζοντας ότι κάτι στο τέλος θα κερδίσει.

Μπορεί βεβαίως να χάσει και τα πάντα…

Επιβεβαιώνει πάντως όσους στις ΗΠΑ τον αντιμετωπίζουν με όλο και μεγαλύτερη καχυποψία.
Δεν είναι και λίγο μια συμπαραγωγός χώρα στο φιλόδοξο αμερικανικό πρόγραμμα F-35 να ζητά από τη Ρωσία να κατασκευάσουν…ανταγωνιστικό αεροσκάφος!

Για την πρόταση Ερντογάν μίλησε σε δημοσιογράφους ο Σεργκέϊ Τσεμέζοφ, διευθύνων σύμβουλος της κρατικής ρωσικής βιομηχανίας Rostec.

Δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο αυτές οι συζήτησεις να προχωρήσουν καθώς όπως είπε “η Τουρκία έχει υποδομή για ένα τέτοιο σχέδιο”.
Ο Τσεμέζοφ προφανώς εννοεί τα σχέδια που κάνει εδώ και καιρό η Τουρκία για τον σχεδιασμό “εθνικού μαχητικού αεροσκάφους”.
Έχει έρθει σε επαφή με ευρωπαϊκές κυρίως εταιρείες για την σχεδίαση κάποιων συστημάτων του “εθνικού αεροσκάφους” που σχεδιάζεται.
Το πόσο σοβαρά η Μόσχα και ο Πούτιν παίρνει τις προτάσεις Ερντογάν δεν είναι κάτι που μπορεί να απαντηθεί ακόμη με βεβαιότητα.
Το σίγουρο είναι ότι ο Πούτιν ακούει αλλά δεν δεσμεύεται για τίποτα και προς το παρόν κρατά αποστάσεις από τον Ερντογάν.

Ενδεικτική είναι η στάση που τηρεί η Μόσχα στο θέμα των S-400 που ζητά να αγοράσει η Τουρκία.
“Ναι μεν αλλά” είναι το νόημα όσων λένε οι Ρώσοι.

Ο Τσεμέζοφ είπε πως οι συζητήσεις για τα τεχνικά θέματα έχουν ολοκληρωθεί αλλά εκκρεμούν οι συζητήσεις για την χρηματοδότηση του προγράμματος.
Η Τουρκία θέλει δάνειο από τη Μόσχα που δεν εμφανίζεται και τόσο πρόθυμη να το δώσει.
Το σημαντικότερο εμπόδιο όμως δεν είναι αυτό.

Ο Ερντογάν θέλει οι “τουρκικοί” S-400 να κατασκευαστούν στην Τουρκία. Είναι παραπάνω από βέβαιο ότι ο Πούτιν δεν πρόκειται ποτέ να συναινέσει στην εξαγωγή τεχνογνωσίας ενός σούπερ ρωσικού όπλου όπως οι S-400, στην Τουρκία.
Ο τρόπος με τον οποίο ο Ερντογάν εμφανίζεται να “πουλά” τους συμμάχους του Αμερικανούς είναι μία από τις αιτίες που ο Πούτιν δεν θα τον εμπιστευθεί ποτέ απολύτως.

Να υπενθυμίσουμε μόνο ότι από το 2013 ακόμη, όταν ο Ερντογάν είχε μια καταστροφική συνάντηση με τον Ομπάμα, άρχισαν να ακούγονται φωνές στις ΗΠΑ για αποκλεισμό της Τουρκίας από το πρόγραμμα του F-35.
Αμερικανοί γερουσιαστές δήλωναν ότι δεν πρέπει ένα τόσο προηγμένο τεχνολογικά αεροσκάφος να περάσει στα χέρια του Ερντογάν.

πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια: