Σάββατο 24 Ιουνίου 2017

Aνοιξαν οι «πύλες της κολάσεως» με την έναρξη γεωτρήσεων στο οικόπεδο 11: «Aυτό είναι αιτία πολέμου» λέει ο Ερντογάν και ο τουρκικός Στόλος περικυκλώνει την Κύπρο

Σε επιφυλακή το ελληνικό έθνος
Aνοίγουν οι «πύλες της κολάσεως» στην Α.Μεσόγειο και ειδικότερα στη Κυπριακή ΑΟΖ για 72 ημέρες τουλάχιστον καθώς σύμφωνα με τη μελέτη εκτίμησης περιβαλλοντικών και κοινωνικών επιπτώσεων που εκπόνησε η εταιρεία RSK Environment Ltd (RSK) για λογαριασμό της TOTAL, οι γεωτρητικές εργασίες αναμένεται να διαρκέσουν περίπου 50 μέρες σε περίπτωση μη ανεύρεσης φυσικού αερίου και 72 ημέρες σε περίπτωση ανεύρεσης φυσικού αερίου.


Yενθυμίζουμε ότι ο Ρ.Τ.Ερντογάν με έγγραφο του στον ΟΗΕ έχει δεσμευτεί για πόλεμο αν η Κύπρος προχωρούσε σε μια τέτοια ενέργεια.

Η απάντηση της Τουρκίας ήταν άμεση με την Αγκυρα να θέτει υπό την απειλή στρατιωτικής άσκησης εντός της Κυπριακής ΑΟΖ, την Διεθνή Διάσκεψη για το Κυπριακό αλλά και την ίδια την Κύπρο καθώς εξέδωσε NAVTEX 649/17 για διεξαγωγή άσκησης με πραγματικά πυρά σε περιοχή που ακουμπά και το Οικόπεδο 11 για τις 28 Ιουνίου.
 
 
Την ώρα δηλαδή που ο Πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης και ο κατοχικός ηγέτης Μουσταφά Ακιντζι θα συναντώνται παρουσία των υπουργών Εξωτερικών της Ελλάδας και της Τουρκίας, Νίκου Κοτζιά και Μεβλούτ Τσαβουσογλου και του εκπροσώπου της Βρετανίας, το τούρκικο ναυτικό και η αεροπορία θα πραγματοποιούν άσκηση εντός της Κυπριακής ΑΟΖ σε μια ευθεία και έμπρακτη αμφισβήτηση της κυριαρχίας της Κυπριακής Δημοκρατιας.

Θέλοντας έτσι ίσως να στείλουν το μήνυμα ότι δεν αναγνωρίζουν την οντότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας, την στιγμή που ο κ. Νίκος Αναστασιάδης έχει ήδη δεχθεί μια διαδικασία που πρακτικά ο ίδιος υποβαθμίζεται από Προέδρος της Κυπριακής Δημοκρατιας σε εκπρόσωπο της Ελληνοκυπριακής κοινότητας.

Συγχρόνως όμως η Τουρκία θέλει να επιβεβαιωθεί η γνωστή απειλή της, το άτυπο Casus Belli που έχει αναγγείλει με την επιστολή της στον ΟΗΕ, ότι εάν δεν διακοπεί το ενεργειακό πρόγραμμα της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΑΟΖ, θα λάβει «μετρά» για την προστασία των δήθεν συμφερόντων της και των δήθεν συμφερόντων των Τουρκοκυπρίων.
 
Έχει μάλιστα προβάλλει αξιώσεις για το μεγαλύτερο μέρος της Κυπριακής ΑΟΖ και για όλη σχεδόν την ελληνική υφαλοκρηπίδα στην Ανατολική Μεσόγειο…
 
Η αναγγελία της τουρκικής άσκησης γίνεται λίγες ώρες μετά την έκδοση της κυπριακής NAVTEX με την οποία ξεκινούν οι εργασίες για την προετοιμασία της Γεώτρησης στο Οικόπεδο 11 από την TOTAL που έχει προγραμματισθεί στις 14 Ιουλίου. Το ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ σας ενημέρωσε σχετικά σε προηγούμενο άρθρο.
649/17
 
MEDITERRANEAN SEA
GUNNERY EXERCISE,
ON 28 JUN 17 FROM 1400Z TO 1600Z IN AREA BOUNDED BY;
34 20.00 N – 031 30.00
E 34 20.00 N – 032 12.00
E 33 55.00 N – 032 12.00
E 33 55.00 N – 031 30.00 E
Ταυτόχρονα, το Κυπριακό έχει εισέλθει στην πιο κρίσιμη πορεία του.

Με ένα 10σελιδο έγγραφο που κωδικοποιεί όλες τις ελληνικές θέσεις, εκφράζει τις ενστάσεις στην ουσία και στην μορφή του Εγγράφου Άιντε και θέτει μια σειρά κρίσιμα ζητήματα για την διαπραγμάτευση του Κεφαλαίου της Ασφάλειας στο Κυπριακό, απάντησε στο 9σέλιδο κείμενο του ειδικού συμβούλου του Γ.Γ. του ΟΗΕ, ο Υπουργός Εξωτερικών Νικος Κοτζιάς αναφέρει έγκυρο δημοσίευμα.

Το σε πολύ έντονο ύφος κείμενο του, ο Νικος Κοτζιας το δημοσιοποίησε στο γραφείο του Γ.Γ. του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτιέρες , στην Κομισιόν και στον κ. Τιττεμανς και την κ. Μογκερινι που θα εμπλακούν στην Διάσκεψη, καθώς και στο Βερολίνο και στα πέντε Μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφάλειας του ΟΗΕ, καθως θεωρήθηκε αναγκαίο να είναι όλοι οι διεθνείς παράγοντες εγκαίρως ενημερωμένοι για το τι ακριβώς συμβαίνει με την Διάσκεψη του Καν Μοντανά.

Σύμφωνα με πληροφορίες η πρώτη και θεμελιακή ένσταση της Αθήνας είναι ότι στο Έγγραφο του ο κ. Άιντε ενώ υποτίθεται θα κατέγραφε τις θέσεις που είχαν μέχρι τώρα παρουσιάσει οι πλευρές, είτε διέγραψε είτε παραποίησε τις θέσεις της Ελληνικής πλευράς. Και πέραν αυτού ο κ. Άιντε στο Έγγραφο του:

ΔΕΝ έχει αναφορά σε κατάργηση των Εγγυήσεων και του επεμβατικού δικαιώματος της Τουρκίας
ΔΕΝ έχει αναφορά σε πλήρη και με χρονοδιάγραμμα αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων
ΠΡΟΒΑΛΛΕΙ την ιδέα για Συνθήκη Εφαρμογής της Λύσης, με συμβαλλόμενο μέρος την ..,κατοχική δύναμη Τουρκία.

Στην διάρκεια των συνομιλιών είχε υποβληθεί η πρόταση για την διαμόρφωση ενός Μηχανισμού επίβλεψης της υλοποίησης των αποφάσεων και της λύσης, που θα αντικαθιστούσε τις Εγγυήσεις.

Σύμφωνα με την πρόταση ο Μηχανισμός αυτός θα συγκροτούνταν από μέλη της διεθνούς κοινότητας, κράτη με ισχυρή επιρροή και κύρος που θα συγκροτούσαν μια Διεθνή Επιτροπή η οποία ανά 6μηνο θα υπέβαλλε έκθεση στο ΣΑ του ΟΗΕ για την πορεία εφαρμογης της Ειρηνευτικής Συμφωνίας για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα, έως ότου όλοι αποδεχθούν ότι η Λύση εφαρμόζεται και λειτουργεί.

Ο κ. Άιντε με τρόπο που έχει εξοργίσει την Αθήνα και την Λευκωσία επιχειρεί μέσω των αναφορών του στο Έγγραφο να προτείνει μια Συνθήκη Εφαρμογής της Συμφωνίας στην οποία θα είναι ως συμβαλλόμενα μέρη οι σημερινές Εγγυήτριες Δυνάμεις και φυσικά μεταξύ αυτών η Τουρκία, που δημιούργησε το πρόβλημα με την εισβολή και την κατοχή.

Με τον τρόπο αυτό ο κ. Άιντε, πέραν όλων των άλλων θεμάτων που ανακύπτουν προτείνει ουσιαστικά να μετατραπεί η Τουρκία ταυτόχρονα σε «ελεγκτή» και «ελεγχόμενο», καθώς θα βρεθεί η Αγκυρα να πρέπει να εποπτεύσει και να γνωμοδοτήσει πρωτίστως την αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων από την Κυπρο και την εφαρμογή της συμφωνίας στην πτυχή της Ασφάλειας, όταν είναι η ίδια που θα ελέγχεται εάν υλοποιεί την συμφωνία αποσύροντας τις δυνάμεις της.

Το κείμενο του κ. Άιντε πάντως δίνει την εντύπωση σύμφωνα με όσους το είδαν ότι «δεν αντανακλά τις συζητήσεις που είχε ο ίδιος με όλα τα μέρη και δίνει την εντύπωση ότι πρόκειται περί κειμένου το οποίο διαμορφώθηκε αλλού και απλώς παραδόθηκε για… επεξεργασία στον κ. Άιντε”.

Η Αθήνα πάντως δεν κρύβει τον εκνευρισμό της με την βρετανική πλευρά, καθως ενώ υπάρχει πλήρης δίαυλος επικοινωνίας του Μπόρις Τζόνσον με τον Νικο Κοτζιά η γραφειοκρατία του Φορειν Οφις επιχειρεί να παίξει τα γνωστά παιγνίδια.

Πιο χαρακτηριστικό είναι ότι ο βρετανός ύπατος αρμοστής στην Κυπρο Μάθιου Κιντ γνωστός για την ανθελληνική προδιάθεση του, αφού επισκέφθηκε την Αγκυρα ανακοίνωσε με τρόπο προσβλητικό για την Ελλάδα ότι θα επισκεφθεί την Αθήνα και θα έχει επαφές με τον Νικο Κοτζιά χωρίς να εχει προηγηθεί συνεννόηση και συμφωνία.

Αποτέλεσμα ήταν να απορρίψει το αίτημα για επίσκεψη του στην Αθήνα ο Έλληνας υπουργός των Εξωτερικών.

Ο κ. Άιντε όμως υπέπεσε και σε ένα άλλο σοβαρό ολίσθημα: η μοναδική φορά που ενσωματώνει στο κείμενο του, ελληνική θέση ήταν η πρόταση του Νίκου Κοτζιά για Σύμφωνο Φίλιας μεταξύ Ελλάδας Τουρκίας και Κυπρου.

Όμως και εδώ ο κ. Άιντε έδειξε ότι λειτουργεί με άλλο σκοπό καθώς στο έγγραφο του αλλοιώνοντας την ελληνική πρόταση ενσωμάτωσε και στρατιωτική πτυχή σε αυτή αφήνοντας έτσι το ενδεχόμενο παραμονής τουρκικών στρατιωτικών δυνάμεων στο νησι …

Κοντός ψαλμός Αλληλούια, δήλωναν πηγές του ΥΠΕΞ που επισημαίνουν ότι ο Νικος Κοτζιας δεν πρόκειται να φύγει από το Κραν Μοντανα εάν δεν έχει αποχωρήσει προηγουμένως ο Τούρκος ομόλογος του.

Η παρτίδα στην Ελβετία είναι δύσκολη και πλέον είναι για γερούς παίκτες…

Προϊόν της συνάντησης του Κύπριου Προέδρου Νίκου Αναστασιάδη με τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ήταν η απάντηση της ελληνικής πλευράς στο προσχέδιο του κοινού εγγράφου του Ειδικού Συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ Έσπεν Μπαρθ Έιντε για την ασφάλεια και τις εγγυήσεις.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές στη Λευκωσία το περιεχόμενο της επιστολής το οποίο απέστειλε η ελληνική κυβέρνηση με τα σχόλια επί του προσχεδίου εγγράφου του κ. Έιντε ήταν «προϊόν της συνάντησης του Έλληνα Πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη την Πέμπτη το πρωί στις Βρυξέλλες».

Οι πηγές κλήθηκαν από το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, να σχολιάσουν αναφορές σε ελληνικά μέσα ενημέρωσης που φέρουν τον Έλληνα Υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά να είναι «έξω φρενών» και με ένα 10σελιδο έγγραφο να κωδικοποιεί όλες τις ελληνικές θέσεις και να εκφράζει ενστάσεις στην ουσία και στην μορφή του Εγγράφου Έιντε.

πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια: