Παρασκευή 2 Ιουνίου 2017

Ν.Κοτζιάς προς Αλβανία: «Θέλουμε σταθερότητα στην ΠΓΔΜ» - Θέμα προστασίας της ελληνικής μειονότητας στα Σκόπια!

Μία ημέρα μετά την αποστολή τμήματος ειδικών δυνάμεων αλεξιπτωτιστών στην Σερβία για ασκήσεις με αντίστοιχη μονάδα ειδικών δυνάμεων του σερβικού Στρατού, σε μια πλήρη γεωστρατηγική ταύτιση της Αθήνας με το Βελιγράδι στο θέμα της αντιμετώπισης του αλβανικού αλυτρωτισμού στα Βαλκάνια, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, διατύπωσε έμπρακτη υποστήριξη της Ελλάδας στην ασφάλεια και την σταθερότητα των Σκοπίων θεωρεί ότι αποτελεί το «μαλακό υπογάστριο» του ορθόδοξου τόξου αντιμετώπισης των μουσουλμάνων Αλβανών.


Απαντώντας με επιστολή του σε ερώτηση στην Βουλή του βουλευτή της Ένωσης Κεντρώων Αριστείδη Φωκά σχετικά με τις εξελίξεις στη γειτονική χώρα, ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι «έχει πάρα πολύ μεγάλη σημασία σήμερα για τη βόρειο γείτονά μας η ενότητα, η ακεραιότητα και η σταθερότητά της.

Αυτό είναι το κύριο μέλημά μας και η γνώμη μας είναι -σε αυτό δεν συμφωνούν όλοι- ότι η λύση του ονοματολογικού με τρόπο δημιουργικό και δημοκρατικό θα συμβάλει και θα διευκολύνει την μελλοντική πορεία αυτής της χώρας».

Στην απαντητική του επιστολή προς τον κ. Φωκά, ο κ. Κοτζιάς αναφερόμενος ειδικότερα στο σεβασμό και την προστασία των θεμελιωδών ελευθεριών και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων επισημαίνει ότι η Ελλάδα ενδιαφέρεται ιδιαιτέρως για αυτά όπως και για τα μειονοτικά δικαιώματα όπως των ελληνικής καταγωγής κατοίκων των Σκοπίων.

Στα Σκόπια υπάρχουν 200.000 άτομα που δηλώνουν "Ελληνες" και κατοικούν σε μία απόσταση 200 χλμ. από τα ελληνοσκοπιανά σύνορα  μέχρι το Μοναστήρι.
«Η διασφάλιση της προστασίας και του σεβασμού των ανθρώπινων δικαιωμάτων, ανεξαρτήτως εθνοτικής καταγωγής, στην πΓΔΜ, πέραν του ότι αποτελεί συμβατική δέσμευση της χώρας αυτής ως κράτους-μέλους του Συμβουλίου της Ευρώπης, παρακολουθείται και στο πλαίσιο της πορείας της προς την ΕΕ», σημειώνει.

Ενόψει μάλιστα των τελευταίων πολιτικών εξελίξεων στη πΓΔΜ στην κατεύθυνση της συγκρότησης νέας κυβέρνησης και τη σταδιακή ομαλοποίηση της κατάστασης ο κ. Κοτζιάς εκφράζει τη βούληση της ελληνικής διπλωματίας «να συνεργαστεί στενά με τη νέα κυβέρνηση των Σκοπίων όχι μόνο για να επιτευχθεί μία, αμοιβαίως αποδεκτή, λύση στο επί μακρόν εκκρεμές ζήτημα της ονομασίας, αλλά και για να επικρατήσουν τελικώς στην πΓΔΜ μια κουλτούρα συμβιβασμού μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων, οι αρχές του κράτους δικαίου, των δημοκρατικών θεσμών».

Τέλος ο υπουργός Εξωτερικών τονίζει ότι «η συνεργασία της χώρας μας με όλες τις χώρες της περιοχής, τις υποψήφιες προς ένταξη στην ΕΕ χώρες και τους Ευρωπαίους εταίρους και συμμάχους μας δεν μπορεί παρά να βασίζεται στον αμοιβαίο σεβασμό, την αλληλοκατανόηση και τις θεμελιώδεις αρχές των σχέσεων καλής γειτονίας και της περιφερειακής συνεργασίας και σταθερότητας.

«Υπό το πρίσμα αυτό, αξιολογείται κάθε φορά η διμερής συνεργασία και αποφασίζονται τα περαιτέρω βήματα για τη συνέχισή της. Υπ΄ αυτό το πρίσμα κρίνεται και θα κριθεί και η συνεργασία μας με την πΓΔΜ».
πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια: