Δευτέρα, 19 Ιουνίου 2017

Η… παράσταση Γιλντιρίμ στη Θράκη με μήνυμα Ερντογάν (βίντεο)


Ο Τούρκος πρωθυπουργός, άλλαξε αρκετές φορές την ατζέντα των συναντήσεων του και εν τέλει αφίχθη περί τις 18.45 το απόγευμα στην Κομοτηνή, κατευθείαν από το αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης.

Η πρώτη που επίσκεψη στην πόλη δεν ήταν στο προξενείο και τον Τούρκο πρόξενο όπως ήταν το καθορισμένο πρόγραμμα, αλλά επισκέφτηκε το τζαμί της οδού Φιλιππουπόλεως, όπου τον περίμενε πλήθος κόσμου.

Μπήκε για περίπου 20 λεπτά, απευθύνθηκε στους πιστούς που βρίσκονταν μέσα και μετά εξήλθε για να συνεχίσει την επίσκεψή του, συνοδευόμενος από τον Υφυπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας Γιάννη Αμανατίδη.
Ο Μπιναλί Γιλντιρίμ μιλώντας στους πιστούς του τζαμιού Κιρ Μαχαλά, αφού μετέφερε τους χαιρετισμούς του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αναφέρθηκε στις συνομιλίες που είχε στην Αθήνα.
«Στην Αθήνα, στη συνάντησή μας με τον πρωθυπουργό αξιολογήσαμε τα διμερή θέματα και αποφασίσαμε από κοινού αντί να επιμένουμε στα θέματα που δεν συμφωνούμε, να ξεκινήσουμε από αυτά στα οποία συμφωνούμε. Και στη συνέχεια να προχωρήσουμε στα θέματα διαφωνιών μέσω διαλόγου. Εμείς είμαστε γείτονες και έχουμε ένα ρητό: Ο γείτονας έχει ανάγκη ακόμα και τη στάχτη του γείτονα. Κατά συνέπεια βασική αρχή της γειτονίας είναι οι καλές σχέσεις. Έχουμε πάρα πολλά να μοιραστούμε, γιατί πρέπει να μαλώνουμε;» ανέφερε.

Και συνέχισε: «Πέρα από τα χαιρετίσματα του, ο κ. Ερντογάν μου είπε να σας πω ότι εκτός ότι είστε ομογενείς και ομόθρησκοι, είστε και πολίτες της Ελλάδος.
Για τον λόγο αυτό, πρέπει να προσπαθείτε και να εργάζεστε για να αναπτυχθεί η χώρα αυτή και τα προβλήματά της θα τα βλέπετε και ως δικά σας προβλήματα.

Και από την άλλη, να διατηρείτε τις αξίες σας και τα πιστεύω σας. Και θα προσπαθείτε να γαλουχείτε τα παιδιά σας με αυτές τις αξίες. Αυτό ισχύει και για τους Ρωμιούς πολίτες μας που ζουν στην Τουρκία. Εσείς κατά μία άποψη αποτελείτε γέφυρα για να αναπτύξουμε τις σχέσεις μας.

Για τον λόγο αυτό, εμείς το (μειονοτικό) δεν το θεωρούμε πρόβλημα. Να ξέρετε ότι η Τουρκία είναι πάντα στο πλευρό σας. Θα αναπτύξουμε περαιτέρω τις σχέσεις μας με την Ελλάδα με διάλογο. Έχουμε προβλήματα και θα τα επιλύσουμε.

Έχουμε προβλήματα στο Αιγαίο, θα τα λύσουμε.
Εσείς έχετε προβλήματα που αφορούν την παιδεία, με τους μουφτήδες. Αντιστοίχως υπάρχουν προσμονές της Ελλάδος για το θέμα της Θεολογικής Σχολής (της Χάλκης).
Όλα αυτά θα τα συζητήσουμε, δεν θα τα αποφύγουμε, οι άνθρωποι συνεννοούνται μιλώντας».

Τον κ. Γιλντιρίμ στο τζαμί, τον συνόδευσε ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης, ο οποίος ευχήθηκε στους πιστούς καλό Ραμαζάνι και αναφέρθηκε στην «πολύ καλή συζήτηση» που είχαν με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας στο αυτοκίνητο.

Τους έδειξε το κεχριμπαρένιο κομπολόι που του δώρισε ο κ. Γιλντιρίμ και προσέθεσε: «Η επίσκεψη του πρωθυπουργού μάς δείχνει ότι η συνεργασία και η συμβίωση με τους μουσουλμάνους στη Θράκη, είναι παράδειγμα προς μίμηση για όλους, για όλη την Ευρώπη και όλον τον κόσμο».

Ακολούθως ο κ. Γιλντιρίμ μετέβη στο τουρκικό προξενείο 
Ο κ. Γιλντιρίμ αναμένεται να αναχωρήσει για την Τουρκία στη μία μετά τα μεσάνυχτα.
Η ξαφνική μπόρα άλλαξε το πρόγραμμα επισκέψεων
Δεν επισκέφθηκε τελικά την μονάδα επετης περιοχής, όπου είχε επαφές με στελέχη σωματείων και στη συνέχεια κατευθύνθηκε στο χωριό Λύκειο για το δείπνο στο πλαίσιο του Ραμαζανιού.ξεργασίας κερασιού ΥAKA I.K.E. του Λεβέντ Σαδήκ ο Τούρκος Πρωθυπουργός.
Ο κ. Γιλντιρίμ έφτασε στο αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης με καθυστέρηση μιας ώρας, απ’ όπου και αναμενόταν να μεταβεί στις εγκαταστάσεις της πρότυπης μονάδας επεξεργασίας κερασιού, όπου ήταν συγκεντρωμένοι περίπου 150 μουσουλμάνοι της περιοχής.

Μια ξαφνική μπόρα μάλιστα ανάγκασε αρκετούς από τους παρευρισκομένους να αποχωρήσουν, ωστόσο η πλειοψηφία παρέμεινε στον χώρο, αναμένοντας τον Τούρκο Πρωθυπουργό.

Ο κ. Γιλντιρίμ τελικά επέλεξε να επισκεφθεί πρώτα το τζαμί της οδού Φιλιππουπόλεως, όπου τον περίμενε πλήθος κόσμου. Τον κ. Γιλντιρίμ συνόδευε ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας κ. Γιάννης Αμανατίδης, ο οποίος λίγο μετά τις 7.30 το απόγευμα βρέθηκε στις εγκαταστάσεις τις ΥΑΚΑ Ι.Κ.Ε. όπου και ανέμενε τον Τούρκο Πρωθυπουργό.

Το πρόγραμμα ωστόσο του κ. Γιλντιρίμ άλλαξε εκ νέου με την επίσκεψή του στις εγκαταστάσεις της εταιρείας να ματαιώνεται και τον ίδιο να επισκέπτεται το Τούρκικο Προξενείο, πριν αναχωρήσει για το γεύμα Ιφτάρ στο οποίο θα παρακαθίσει στο χωριό Λύκειο στις 22.00 περίπου το βράδυ.

Στις δηλώσεις του ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Γιάννης Αμανατίδης τόνισε πως κατά τη συζήτηση που είχε καθοδόν για την Κομοτηνή από το αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης το ξεκάθαρο μήνυμα τόσο του ιδίου όσο και του Τούρκου Πρωθυπουργού ήταν ότι «το παράδειγμα της ελληνικής συνύπαρξης διαφορετικών θρησκειών, όπως οι χριστιανοί και οι μουσουλμάνοι είναι και θα πρέπει να είναι παράδειγμα για όλη την Ευρώπη».

Μάλιστα ο κ. Αμανατίδης έκανε γνωστό πως ο κ. Γιλντιρίμ του χάρισε ένα κομπολόι ευχόμενος τέλος στο σύνολο των Ελλήνων μουσουλμάνων καλό Ραμαζάνι.

Ο κ. Αμανατίδης είχε έναν σύντομο χαιρετισμό με τον κ. Λεβέντ Σαδήκ πριν αναχωρήσει, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως στις εγκαταστάσεις της YAKA I.K.E. έδωσε το παρόν ο Τούρκος υπουργός Μεταφορών Αχμέτ Αρσλάν, τον οποίο και καλωσόρισε ο ιδιοκτήτης της εταιρείας Λεβέντ Σαδήκ για να ακολουθήσει ξενάγηση στις εγκαταστάσεις.

Η ιστορία των τουρκικών επισκέψεων
Η πλέον γνωστή επίσκεψη Τούρκου κυβερνητικού στελέχους στη Θράκη είναι εκείνη που πραγματοποίησε τον Μάιο του 2004 ο κ. Ταγίπ Ερντογάν ως πρωθυπουργός συνοδευόμενος από την σύζυγό του, την κα Εμινέ Ερντογάν. Ο κ. Ερντογάν επισκέφθηκε την Ελλάδα και το 2010, δίχως, ωστόσο, να κάνει στάση στη Θράκη.

Η επίσκεψη του 2004 είχε επίκεντρο την Κομοτηνή, στην οποία ήταν παρούσα η ελληνική πολιτεία διά κυβερνητικού επιτελείου (Ευρ. Στυλιανίδης, Ν. Τσιαρτσιώνης κ.ά.)
Τον Δεκέμβριο του 2007 επισκέφτηκε την περιοχή και ο υπουργός Εξωτερικών (για θέματα ευρωπαϊκών υποθέσεων) Αλί Μπαμπατζάν.


Ως υπουργός Εξωτερικών στη Θράκη μετέβη το 2011 και ο Αχμέτ Νταβούτογλου, ενώ ιδιωτικές επισκέψεις τα τελευταία χρόνια έχει κάνει η σύζυγος, αλλά και ο γιος του κ. Ερντογάν (2015).

Ο ΥΦΥΠΕΞ «σκιά» του Γιλντιρίμ στη Θράκη… |
|… ΓΙ’ ΑΥΤΟ ΤΟΝ ΕΣΤΕΙΛΕ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ Ο ΣΟΥΛΤΑΝΟΣ… (βίντεο)
πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια: