Πέμπτη 1 Ιουνίου 2017

Ερχεται Ελλάδα ο Πρίμπους;

Από την
Ελενα Στάθου - Ελευθερόγλου

Ο πρόεδρος Τραμπ και οι σύμβουλοί του, σε μια προσπάθεια να συγκρατήσουν την κλιμάκωση της κρίσης, εξαιτίας της έρευνας για επαφές συνεργατών του με Ρώσους αξιωματούχους, εξετάζουν σοβαρά το ενδεχόμενο ανασχηματισμού της ομάδας του στον Λευκό Οίκο.


Οι κορυφαίοι σύμβουλοι του προέδρου, όπως ο Στίβεν Μπάνον, αλλά και ο προσωπάρχης του Λευκού Οίκου, ο Ελληνογερμανός Ρέινς Πρίμπους, προετοιμάζουν το έδαφος για τη δημιουργία μιας «αίθουσας πολέμου» προκειμένου να ξεπεραστεί το αδιέξοδο ορισμένων πολιτικών στο Κογκρέσο αλλά και για να υπάρξει μια συνολική αναδιάρθρωση στον χώρο της επικοινωνίας του Οβάλ Γραφείου.

Αυτό περιλαμβάνει προτάσεις για περισσότερα ταξίδια και εκδηλώσεις σε εθνικό επίπεδο, έτσι ώστε ο Ντόναλντ Τραμπ να μιλά απευθείας με τους υποστηρικτές του, μια δουλειά που γνωρίζει καλά.

Ορισμένες από τις αλλαγές είναι επιτακτικές, καθώς ήδη από τις 18 Μαΐου τελεί υπό παραίτηση ο διευθυντής επικοινωνίας του προέδρου Μάικλ Ντάμπκι.

Ο επικεφαλής στρατηγικής του Αμερικανού προέδρου Στίβεν Μπάνον, που είναι υπέρ της δημιουργίας «αίθουσας πολέμου», προτείνει την επαναπρόσληψη δύο μαχητικών συνεργατών του Τραμπ, του πρώην επικεφαλής της προεκλογικής καμπάνιας Κόρι Λεβαντόφσκι και του στενού συνεργάτη του Ντέιβιντ Ν. Μπόσι, ο οποίος έγινε γνωστός από την εικοσαετή έρευνά του για τον Μπιλ και τη Χίλαρι Κλίντον.

Χαρακτηριστικό πάντως της αβεβαιότητας που επικρατεί στον Λευκό Οίκο τα τελευταία εικοσιτετράωρα είναι οι φήμες που κυκλοφορούν σχετικά με τον Ρέινς Πρίμπους. Παρότι ο Πρίμπους είναι ο προσωπάρχης του Λευκού Οίκου και ένας εκ των στενότερων συνεργατών του Αμερικανού προέδρου, οι κακές γλώσσες θέλουν τον Τραμπ να τον απαλλάσσει από τα καθήκοντά του, διορίζοντας τον πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα (αφού έχει ελληνική καταγωγή) για να του... χρυσώσει το χάπι.

Η Συμφωνία του Παρισιού και οι ΗΠΑ
Ο Ντόναλντ Τραμπ επανέλαβε χθες ότι θα κάνει μια ανακοίνωση «εντός των επόμενων ημερών» για τη Συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα, χωρίς να επιβεβαιώσει ούτε όμως και να διαψεύσει τις πληροφορίες πολλών μέσων ενημέρωσης, σύμφωνα με τις οποίες έχει ήδη αποφασίσει να αποσυρθεί.

«Θα ανακοινώσω την απόφασή μου για τη Συμφωνία του Παρισιού τις επόμενες ημέρες. ΝΑ ΑΠΟΔΩΣΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΗ ΤΟ ΜΕΓΑΛΕΙΟ ΤΗΣ!» έγραψε στο twitter ο Τραμπ, χωρίς να δώσει καμία άλλη διευκρίνιση.

Νωρίτερα το ειδησεογραφικό δίκτυο Axios ανέφερε ότι, σύμφωνα με δύο ξεχωριστές πηγές «με απευθείας ενημέρωση», ο Αμερικανός πρόεδρος έχει ήδη αποφασίσει να αποσυρθεί από τη Συμφωνία για το κλίμα. Aν αυτό συμβεί, ο ιδιοκτήτης της Tesla Ελον Μασκ ανακοίνωσε ότι θα παραιτηθεί από σύμβουλος του Τραμπ.

πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια: