Τετάρτη 7 Ιουνίου 2017

Σκηνικό έντασης με πυρά σε ΑΟΖ της Κύπρου και στο Καστελοριζο στήνει η Άγκυρα!

Σε ασφυκτικό κλοιό -και με στρατιωτικά μέσα- επιχειρεί να θέσει την Κύπρο η Τουρκία, καθώς μετά τις παράνομες “NOTAMs” που εξέδωσε το ψευδοκράτος για ασκήσεις της τουρκικής αεροπορίας εντός του FIR Λευκωσίας.


 Η Τουρκία εξέδωσε δυο NAVTEX για διεξαγωγή ασκήσεων -η πρώτη στην περιοχή του Καστελόριζου και η άλλη εντός της Κυπριακής ΑΟΖ- τη στιγμή που κορυφώνονται οι διεργασίες για την επανασύγκληση της Διάσκεψης για το Κυπριακό, όπου κορυφαίο θέμα θα είναι το κεφάλαιο Ασφάλεια και Εγγυήσεις.

Σε ένα σαφές μήνυμα και προς την Λευκωσία αλλά και προς τις ξένες πετρελαϊκές εταιρίες, εκπρόσωποι των οποίων είχαν χθες επαφές με τον Ν. Αναστασιάδη και τον υπουργό ενέργειας της Κύπρου Γ. Λακκοτρύπη στις ΗΠΑ.


Η Τουρκία ανήγγειλε αιφνιδιαστικά με την NAVTEX 585/17 άσκηση για σήμερα με πραγματικά πυρά εντός της Κυπριακής ΑΟΖ στα Οικόπεδα στα οποία πραγματοποιούνται σεισμογραφικές έρευνες για λογαριασμό της Κυπριακής Δημοκρατίας και στις αρχές Ιουλίου αναμένεται να ξεκινήσει η γεώτρηση της ENI/TOTAL στο Οικόπεδο 11.

Οι κινήσεις αυτές της Τουρκίας δεν είναι άσχετες φυσικά με τον σχεδιασμό για επιβολή διακοπής των ερευνών και των γεωτρήσεων στην Κυπριακή ΑΟΖ, όπως απαιτεί η Τουρκία αλλά και με τις μεθοδεύσεις του Ε. Άιντε για επανασύγκληση της Γενεύης στα τέλη Ιουνίου, ώστε να επιχειρηθεί κατόπιν η αναστολή του ενεργειακού σχεδιασμού της Κυπριακής Δημοκρατίας με το πρόσχημα της μη διατάραξης του κλίματος των συνομιλιών.

Η άσκηση νότια του Καστελόριζου την οποία ανήγγειλε η Τουρκία με την NAVTEX 586/17 πρόκειται να πραγματοποιηθεί αύριο και αφορά περιοχή εντός των FIR Αθηνών και Λευκωσίας αλλά και περιοχή της ελληνικής υφαλοκρηπίδας η οποία αμφισβητείται από την Τουρκία.

Η Τουρκία μέσω του ψευδοκράτους έχει παράνομα αναγγείλει και σειρά ασκήσεων της τουρκικής αεροπορίας για τις 29 Ιουνίου καλύπτοντας όλη την περιοχή βόρεια της Καρπασίας μέχρι και νοτιοανατολικά του Καστελόριζου, αγνοώντας επιδεικτικά τόσο το FIR Λευκωσίας αλλά και την περιοχή ευθύνης της Κυπριακής Δημοκρατίας για Έρευνα και Διάσωση στην Μεσόγειο.
Ν.Μ.
Liberal.gr
veteranos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: