Σάββατο 24 Ιουνίου 2017

Αποκαλύψεις «βόμβα» από τον Τζ.Πάιατ: «Οι ΗΠΑ προσέγγισαν την Ελλάδα για τη βάση της Σούδας και για να κόψουν την επιρροή Ρωσίας και Κίνας – Φιλοαμερικανική αν και Αριστερή η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ»

Ο Αμερικανός πρεσβευτής στης Αθήνα Τζέφρι Πάιατ, βρέθηκε πρόσφατα σε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης της δεξαμενής σκέψης «German Marshall Fund» με θέμα οι σχέσεις των ΗΠΑ με την Ελλάδα και η Στρατηγική στην Ανατολική Μεσόγειο και στην ενδιαφέρουσα τοποθέτηση του εξήγησε γιατί η Ουάσιγκτον έχει από κοντά την Ελλάδα.


Ο λόγος είναι η στρατηγική της θέση και το γεγονός ότι δεν θέλουν οι ΗΠΑ να ενταχθεί η χώρα μας στη σφαίρα επιρροής της Ρωσίας και της Κίνας.

Συγκεκριμένα αναφερόμενος στις στρατιωτικές σχέσεις των δύο χωρών, ο κ. Πάιατ επισήμανε ότι είναι σήμερα πιο σημαντικές από ποτέ και τόνισε τη θέση της βάσης της Σούδας στο Αιγαίο. «Είναι αναντικατάστατη για το αμερικανικό Ναυτικό.

Η βάση της Σούδας είναι το μοναδικό σημείο μεταξύ του Νόρφολκ, και Βιρτζίνια και της περιοχής του Περσικού Κόλπου με δυνατότητα επισκευών για τα αμερικανικά πλοία.

Είναι προς όφελος και των δυο χωρών να διατηρηθούν οι καλές στρατιωτικές σχέσεις και πρέπει να σκεφτούμε σοβαρά την προοπτική πολυετούς ανανέωσης της συμφωνίας για τη χρήση της Σούδας», είπε σημειώνοντας ότι η Ελλάδα είναι πυλώνας σταθερότητας στην περιοχή.
 
 
Αμέσως μετά, ο Αμερικανός πρεσβευτής στην Αθήνα ήρθα στα πιο ενδιαφέροντα θέματα, τη Ρωσία και την Κίνα και με άκρως διπλωματικό τρόπο σημείωσε πως η Ελλάδα αντιμετωπίζει προκλήσεις και μεταξύ αυτών είναι η προσπάθεια της Ρωσίας να διεισδύσει στα εσωτερικά της χώρας.

Σε ερώτηση για τον ρόλο της Ρωσίας ο Τζέφρι Πάιατ σημείωσε ότι «η Ρωσία έχει παραδοσιακά πολύ καλή εικόνα στην Ελλάδα, κατά ένα βαθμό και λόγω της κοινής θρησκείας, όμως πλέον οι πολιτικοί αρχίζουν να κατανοούν ποια είναι τα κίνητρα της χώρας και τι ρόλο επιθυμεί να έχει. Επισήμανε δε την ισχυρά σταθερή θέση του Έλληνα πρωθυπουργού αναφορικά με την Ουκρανία».

Αναφέρθηκε μάλιστα και στον επιχειρηματία Ιβάν Σαββίδη ο οποίος, όπως είπε «με τις κινήσεις του έχει κάνει ξεκάθαρο ότι επιθυμεί να έχει ανάμιξη στην πολιτική ζωή της Ελλάδας» και εξέφρασε τον προβληματισμό των ΗΠΑ για τις προσπάθειες επιρροής της Ρωσίας στην Ελλάδα.
 
Επόμενος στόχος του επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας στην Ελλάδα ήταν η Κίνα. Σχολιάζοντας την απόφαση της χώρας μας να εμποδίσει το ψήφισμα για το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κίνα και για τις ελληνοκινεζικές σχέσεις εν γένει, σημείωσε ότι «η Κίνα έχει κάνει την επιλογή να ενεργοποιηθεί στην Ελλάδα καθώς η Ελλάδα είναι μια φθηνή επιλογή για να αποκτήσει η Κίνα πρόσβαση στην Ευρώπη.
 
Οι Έλληνες αισθάνονται πολύ τυχεροί που έχουν την υποστήριξη της Κίνας και ο ίδιος ο κ. Τσίπρας έχει σε πολύ υψηλή προτεραιότητα τις ελληνοκινεζικές σχέσεις, όμως εγώ σε ιδιωτικές συζητήσεις έχω συστήσει προσοχή, καθώς δεν θα είναι εύκολο να αποσπάσει η Ελλάδα από την Κίνα όσα η Κίνα θα αποσπάσει από την Ελλάδα», είπε και έκανε την προσθήκη πώς «έως τώρα η εμπλοκή της Κίνας στο ελληνικά τεκταινόμενα φαίνεται λιγότερο κακεντρεχής από εκείνη της Ρωσίας».

Παρέμβαση ωστόσο έκανε και για τα φλέγοντα εθνικά ζητήματα, το Κυπριακό και το Σκοπιανό.
Σε ερώτηση για το Κυπριακό, ο κ. Πάιατ υποστήριξε πώς η Ελλάδα επιθυμεί να δημιουργήσει σταθερότητα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις γι αυτό κάνει προσπάθειες προσέγγισης και προσπαθεί να διατηρεί ανοιχτά τα κανάλια επικοινωνίας.
 
«Η Ελλάδα επιθυμεί τη λύση του Κυπριακού. Όμως υπάρχει η κόκκινη γραμμή που έχει να κάνει με το ρόλο των εγγυητριών δυνάμεων και την παρουσία τουρκικού στρατού στο νησί. Η Ελλάδα επιθυμεί να σημειωθεί πρόοδος στη Γενεύη όμως αυτό θα εξαρτηθεί από την στάση της Τουρκικής πλευράς», κατέληξε.

Αναφορικά με το Σκοπιανό, ο Αμερικανός πρέσβης παρατήρησε τη σημαντική αλλαγή στη στάση της Σκοπιανής ηγεσίας, καθώς η παρούσα κυβέρνηση επιθυμεί να λυθεί το ζήτημα της ονομασίας και να προχωρήσουν οι διαδικασίες ένταξης της χώρας σε διεθνείς οργανισμούς.

Όμως επισήμανε το πόσο ευαίσθητο είναι το ζήτημα για τους Έλληνες και πόσο πολύ είναι συνδεδεμένο με τον πολιτικό λόγο στην Ελλάδα, «κάτι που ίσως δυσκολέψει τη διαδικασία». Παρ’ όλα αυτά σημείωσε ότι υπάρχει επικοινωνία για το ζήτημα και τα πράγματα φαίνεται να κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση».

Επιπλέον ανέφερε ότι οι ΗΠΑ επιθυμούν την ένταξη της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ και επισήμανε ότι η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να διαδραματίσει ισχυρό θετικό ρόλο στην περιοχή των Βαλκανίων ως χώρα διαμεσολαβητής, κάτι που οι ΗΠΑ υποστηρίζουν, καθώς επιθυμούν να είναι η Ελλάδα μέρος της στρατηγικής των ΗΠΑ στα Δυτικά Βαλκάνια.

Σε ερώτηση σχετικά με την ενέργεια, τα αποθέματα υδρογονανθράκων και τους σχεδιαζόμενους αγωγούς, ο Αμερικανός πρέσβης αναφέρθηκε στην ενδιαφέρουσα δυναμική που έχει δημιουργηθεί μεταξύ Ελλάδας και Ισραήλ σημειώνοντας τις συχνές επισκέψεις και συνεργασίες μεταξύ αξιωματούχων των δυο χωρών.

«Ο αγωγός ΤΑΡ, ο οποίος προχωράει με πολύ καλό ρυθμό, είναι πολύ σημαντικός καθώς θα αναδιαμορφώσει το ενεργειακό τοπίο και θα συμβάλλει στην ενεργειακή ανεξαρτησία από τη Ρωσία. Το θέμα της ενέργειας στην Ευρώπη είναι θέμα ασφάλειας», σημείωσε ο Αμερικανός πρέσβης.

Απαντώντας σε ερώτηση για την εσωτερική πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα, είπε πώς «η υποστήριξη για τον Α. Τσίπρα παραμένει ισχυρή και ο ίδιος θέλει να καθιερώσει τον ΣΥΡΙΖΑ ως κόμμα εξουσίας. Θεωρητικά εκλογές θα μπορούσαν να γίνουν οποιαδήποτε στιγμή, δήλωσε», τονίζοντας ότι τόσο ο πρωθυπουργός όσο και ο αρχηγός της ΝΔ είναι νέοι με πολλά χρόνια πολιτικής καριέρας μπροστά τους οπότε και οι δυο σκέφτονται μακροπρόθεσμα.

Το καλύτερο ωστόσο το άφησε για το τέλος. «Είναι ευτύχημα για τις ΗΠΑ ότι αν και Αριστερή η συγκεκριμένη κυβέρνηση έχει φίλο-αμερικανική πολιτική». Δεν παρέλειψε ωστόσο να προσθέσει πώς και ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι «φίλος των ΗΠΑ».

Όλα λοιπόν έχουν την εξήγηση τους…

Δεν υπάρχουν σχόλια: