Δευτέρα 5 Ιουνίου 2017

Οι δύο “ζημιές” που παθαίνει η Ελλάδα στο χώρο της Άμυνας από την κρίση με το Κατάρ!

Δύο στόχους είχε η Ελλάδα με το Κατάρ στον τομέα της Άμυνας,εκτός όλων των άλλων οικονομικών σχεδίων και ελπίδων που υπήρχαν.


Κανένας από τους δύο στόχους δεν ήταν εύκολος έτσι κι αλλιώς.
Αλλά τώρα με την κρίση που ξέσπασε,μάλλον πρέπει να αποχαιρετήσουμε οριστικά την όποια προοπτική υπήρχε για πώληση των ελικοπτέρων NH-90 και το να πάρουμε έναν αριθμό μεταχειρισμένων αεροσκαφών Mirage 2000-9.


Γι΄ αυτά τα θέματα είχε γίνει συζήτηση στην πρόσφατη επίσκεψη του Αρχηγού Αεροπορικών Δυνάμεων του Κατάρ στην Αθήνα.

Η κρίση που ξέσπασε με το Κατάρ εξελίσσεται ραγδαία και ήδη τα πρώτα μέτρα που έχουν αρχίσει να λαμβάνονται δείχνουν ότι δύσκολα θα εκτονωθεί.
Ποια είναι αυτά:
Η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Μπαχρέιν, η Αίγυπτος, η Υεμένη, η κυβέρνηση της ανατολικής Λιβύης διέκοψαν σήμερα τις διπλωματικές τους σχέσεις το Κατάρ, κατηγορώντας το ότι «στηρίζει την τρομοκρατία», και έλαβαν μια σειρά μέτρων με σκοπό να το απομονώσουν.
– Άμεση διακοπή των διπλωματικών σχέσεων με το Κατάρ: το Μπαχρέιν, και τα ΗΑΕ ζήτησαν από τους διπλωμάτες τους να εγκαταλείψουν τη Ντόχα εντός 48 ωρών.
Το 2014 Ριάντ, Μανάμα και Αμπού Ντάμπι είχαν ανακαλέσει τους πρεσβευτές τους από τη Ντόχα για να διαμαρτυρηθούν για την υποστήριξη που προσέφερε το Κατάρ στους Αδελφούς Μουσουλμάνους.



– Κλείσιμο του εναέριου χώρου της Σαουδικής Αραβίας, του Μπαχρέιν και των ΗΑΕ στην αεροπορική εταιρεία του Κατάρ, αναστολή των αεροπορικών και ναυτικών συνδέσεων μαζί του μέσα σε διάστημα 24 ωρών.


Οι εταιρείες Etihad, Emirates και flydubai αναστέλλουν τις πτήσεις τους προς τη Ντόχα από αύριο το πρωί. Η Qatar Airways ανέστειλε τις πτήσεις της προς τη Σαουδική Αραβία, η εθνική εταιρεία της οποίας Saudi έλαβε ανάλογο μέτρο.

– Κλείσιμο των χερσαίων συνόρων μεταξύ της Σαουδικής Αραβίας και του Κατάρ.
– Απαγόρευση στους πολίτες της Σαουδικής Αραβίας, των ΗΑΕ και του Μπαχρέιν να μεταβούν στο Κατάρ.

– Οι πολίτες του Κατάρ, επισκέπτες ή μόνιμοι κάτοικοι στις τρεις αυτές χώρες, θα πρέπει να αναχωρήσουν σε διάστημα 14 ημερών.
Το μέτρο αυτό έρχεται σε αντίθεση με τη συμφωνία για ελεύθερη μετακίνηση στο εσωτερικό των χωρών του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου (CCG: Σαουδική Αραβία, Μπαχρέιν, ΗΑΕ, Κουβέιτ, Ομάν και Κατάρ).
-Μόνο οι προσκυνητές από το Κατάρ επιτρέπεται να μεταβαίνουν στη Σαουδική Αραβία για να επισκεφθούν τους ιερούς μουσουλμανικούς τόπους
πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια: