Τετάρτη 7 Ιουνίου 2017

Κουμουτσάκος: Η χώρα να είναι σε εγρήγορση για «θερμό επεισόδιο»

Κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει ένα «θερμό επεισόδιο» στο Αιγαίο, παραδέχθηκε χθες ο τομεάρχης Εξωτερικών της Ν.Δ. Γιώργος Κουμουτσάκος, επισημαίνοντας ταυτόχρονα πως λόγω της πολεμικής ρητορικής της Τουρκίας η Ελλάδα θα πρέπει να βρίσκεται σε εγρήγορση.



Με τον τρόπο αυτόν, ο κ. Κουμουτσάκος προσχώρησε ουσιαστικά στις θέσεις του υπουργού Εθνικής Αμυνας Πάνου Καμμένου, που είχε εκφράσει έγκαιρα την ανησυχία του για «θερμό επεισόδιο» στο Αιγαίο και στην κυπριακή ΑΟΖ το καλοκαίρι και όσο προχωρά η εξόρυξη του φυσικού αερίου. Τότε η Νέα Δημοκρατία είχε αντιδράσει, καταγγέλλοντας με ερώτησή της στη Βουλή τον κ. Καμμένο.



Ο τομεάρχης Εξωτερικών της Ν.Δ. θύμισε τη δήλωση του Τούρκου υπουργού Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, ο οποίος αμφισβήτησε το ιδιοκτησιακό καθεστώς του Αγαθονησίου λέγοντας πως οι Τούρκοι μετά τις «γκρίζες ζώνες» για πρώτη φορά αμφισβητούν και ένα κατοικημένο από Ελληνες νησί, το οποίο λένε πως είναι τουρκικό.



«Πρέπει η Ελλάδα να είναι σε εγρήγορση. Να είναι αποφασιστική και νηφάλια και να μην αναγκαστεί να πάει σε διάλογο με την Τουρκία για θέματα που δεν θέλει η χώρα» σημείωσε ο κ. Κουμουτσάκος και πρόσθεσε πως ο Αλέξης Τσίπρας εφαρμόζει τις τακτικές των προηγούμενων κυβερνήσεων στην εξωτερική πολιτική. Σημείωσε, ωστόσο, πως υπάρχει επικοινωνία της Ν.Δ. στα μείζονα ζητήματα με το υπουργείο Εξωτερικών.




Μουζάλας: «Θα μείνουν εδώ 25.000 μετανάστες»
«Μονιμοποιούνται» στη χώρα μας οι πρόσφυγες! Το ομολόγησε ακόμα και ο ίδιος ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, ο οποίος, σε χθεσινή συνέντευξή του, αποκάλυψε πως 20.000 με 25.000 πρόσφυγες θα παραμείνουν στην Ελλάδα υπό την προϋπόθεση να διατηρηθεί η συμφωνία Ευρώπης - Τουρκίας.


Μάλιστα, εκτίμησε ότι, αν η συμφωνία αυτή πέσει, τα πράγματα θα είναι δύσκολα.

Μετά το κλείσιμο της Ειδομένης, είπε ο κ. Μουζάλας, 25.000 πρόσφυγες έχουν μεταφερθεί με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο εκτός Ελλάδας, ενώ παραδέχτηκε ότι στα νησιά όντως υπάρχει πρόβλημα λόγω των εισροών μεταναστών και προσφύγων, και θα πρέπει να προχωρήσει το σχέδιο για τα μικρά προαναχωρησιακά κέντρα σε όλα τα νησιά.


Πλέον, σημείωσε, «το 70%-80% είναι οικονομικοί μετανάστες και όχι πρόσφυγες.

Όποιος έρχεται κάνει αίτηση ασύλου και από εκείνη τη στιγμή η υπηρεσία πρέπει να κρίνει αν είσαι οικονομικός μετανάστης ή πρόσφυγας».
Έκανε δε γνωστό ότι το πλάνο είναι το 2018 να αυξηθεί ο αριθμός των υπαλλήλων ασύλου κατά 30%.
πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια: