Πέμπτη 8 Ιουνίου 2017

Ευρωστρατός:Ένα τόσο δα βηματάκι στον μαραθώνιο της δημιουργίας του ανακοινώθηκε

Ένα μικρό βήμα προς την δημιουργία ευρωστρατού ανακοινώθηκε σήμερα στις Βρυξέλλες. Μικρό το βήμα, “μπλεγμένα” όσα ανακοινώθηκαν, δίνουν την εντύπωση ότι ειπώθηκαν περισσότερο ως λόγια παρηγοριάς για τους Ευρωπαίους που είναι λογικό να ανησυχούν για τις προθέσεις του Ντόναλντ Τραμπ,σχετικά με το ΝΑΤΟ.


Τι ανακοίνωσε η Ύπατη Εκπρόσωπος για την Εξωτερική πολιτική και την Άμυνα,Φεντερίκα Μογκερίνι:

Απόφαση για τη σύσταση δομής σχεδίασης και διεξαγωγής στρατιωτικών επιχειρήσεων (MPCC – military planning & conduct capability ) στους κόλπους του στρατιωτικού επιτελείου της ΕΕ (ΣΕΕΕ), εξέδωσε σήμερα το Συμβούλιο των Κρατών Μελών.

«Η σύσταση δομής σχεδίασης και διεξαγωγής στρατιωτικών επιχειρήσεων (MPCC – military planning & conduct capability ) αποτελεί μια πολύ σημαντική επιχειρησιακή απόφαση ενίσχυσης της ευρωπαϊκής άμυνας.
Θα συμβάλει στην ενίσχυση της αποτελεσματικότητας των μη εκτελεστικών ευρωπαϊκών αποστολών και στη βελτίωση της κατάρτισης των στρατιωτών των εταίρων, προκειμένου να εξασφαλιστούν η ειρήνη και ασφάλεια. Τούτο είναι σημαντικό όχι μόνο για τους εταίρους μας αλλά και για την ασφάλεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης”.

Όπως μεταδίδει ο Αθανάσιος Αθανασίου για το ΚΥΠΕ “η MPCC θα αναλάβει τη διοίκηση μη εκτελεστικών στρατιωτικών αποστολών της ΕΕ, οι οποίες επί του παρόντος είναι: οι εκπαιδευτικές αποστολές της ΕΕ στη Σομαλία (EUTM Somalia), στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία (EUTM RCA) και στο Μάλι (EUTM Mali).

Θα αποτελέσει δε τη στατική δομή διοίκησης και ελέγχου εκτός της περιοχής των επιχειρήσεων σε στρατιωτικό στρατηγικό επίπεδο και θα είναι υπεύθυνη για την επιχειρησιακή σχεδίαση και τη διεξαγωγή μη εκτελεστικών αποστολών, συμπεριλαμβανομένης της συγκέντρωσης, ανάπτυξης, υποστήριξης και επαναφοράς δυνάμεων της ΕΕ.

Το προσωπικό των αποστολών που βρίσκεται επί τόπου θα μπορεί έτσι να επικεντρωθεί στις συγκεκριμένες δραστηριότητες της αποστολής του, λαμβάνοντας καλύτερη υποστήριξη από τις Βρυξέλλες. Αρχικά η MPCC θα απασχολεί 25 υπαλλήλους, αλλά θα μπορεί επίσης να λαμβάνει στήριξη από άλλα τμήματα του ΣΕΕΕ.
Διευθυντής της MPCC θα είναι ο Γενικός Διευθυντής του στρατιωτικού επιτελείου της ΕΕ. Θα ασκεί τη διοίκηση και τον έλεγχο των τριών εκπαιδευτικών αποστολών που βρίσκονται επί του παρόντος σε εξέλιξη, καθώς και των άλλων μη εκτελεστικών στρατιωτικών αποστολών που ενδέχεται να αναπτυχθούν στο μέλλον.

Επίσης θα είναι υπεύθυνος για την ανάπτυξη και την επαναφορά των αποστολών, καθώς και για τον συνολικό προϋπολογισμό, τον οικονομικό έλεγχο και την υποβολή εκθέσεων. Η MPCC θα συνεργάζεται στενά με το υφιστάμενο μη στρατιωτικό αντίστοιχό της, τη μη στρατιωτική δυνατότητα σχεδίασης και διεξαγωγής επιχειρήσεων (CPCC), μέσω κοινής μονάδας συντονισμού της στήριξης.

Η μονάδα αυτή θα είναι σε θέση να ανταλλάσσει εμπειρογνωμοσύνη και βέλτιστες πρακτικές για ζητήματα που αφορούν τόσο στρατιωτικές όσο και μη στρατιωτικές αποστολές, καθώς και δυνατότητες στο πλαίσιο στρατιωτικών και μη στρατιωτικών αποστολών που αναπτύσσονται ταυτόχρονα στην ίδια περιοχή, όπως, μεταξύ άλλων, ιατρική στήριξη και μέτρα προστασίας”.

πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια: