Σάββατο 24 Ιουνίου 2017

EKTAKTO – H μεγάλη ώρα έφτασε με κίνηση ματ από την Κύπρο – Δέσμευσε με NAVTEX το Οικόπεδο 11 και ξεκινά τις γεωτρήσεις!

Έφθασε η μεγάλη ώρα για την Κύπρο καθώς παρά τις τουρκικές απειλές εκδόθηκε από την Λευκωσία η NAVTEX 236/17 με την οποία ανακοινώνονται οι εργασίες προετοιμασίας γεώτρησης στην ΑΟΖ της Κύπρου.


Σύμφωνα με την NAVTEX δεσμεύεται μια μεγάλη περιοχή του Οικοπέδου 11 (παρατίθενται συγκεκριμένες συντεταγμένες) για «δραστηριότητες προετοιμασίας γεωτρήσεων που θα διενεργηθούν μέχρι 12 Ιουλίου 2017 εντός της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας. Επίσης καλούνται οι ναυτιλλόμενοι να κινούνται με προσοχή στην συγκεκριμένη περιοχή.

Η γεώτρηση φέρει την ονομασία Onesiphoros θα είναι η πρώτη και θα ακολουθήσει μελλοντικά επιβεβαιωτική γεώτρηση, εφόσον οι αρχικές ερευνητικές δραστηριότητες είναι επιτυχείς.

Η εξεταζόμενη περιοχή βρίσκεται εντός του ερευνητικού τεμαχίου 11 το οποίο βρίσκεται σε απόσταση περίπου 150 χιλιομέτρων από την ακτογραμμή της Κύπρου και καλύπτει συνολική επιφάνεια περίπου 2.958 τετραγωνικών χιλιομέτρων.
 
 
Η διάρκεια των εργασιών ανόρυξης της υπό αναφοράς γεώτρησης (OW-1) εκτιμάται στις 50 μέρες σε περίπτωση μη ανεύρεσης υδρογονανθράκων και στις 72 ημέρες σε περίπτωση ανεύρεσης αυτών. Η διάρκεια της κινητοποίησης και απομάκρυνσης του πλοίου γεώτρησης εκτιμάται συνολικά στις 12 ημέρες.

Μπορεί το γεωτρύπανο WEST CAPELLA να βρίσκεται, σύμφωνα με το Marine Traffic, ακόμη ανοιχτά του Μαρόκο, ωστόσο όλες οι προεργασίες για τη γεώτρηση της TOΤΑL στο οικόπεδο 11 της κυπριακής ΑΟΖ στις 14 Ιουλίου έχουν ολοκληρωθεί με επιτυχία.

Η επερχόμενη γεώτρηση θεωρείται πάντως μια από τις πιο σημαντικές παγκοσμίως για το 2017 και όπως αναφέρει σε άρθρο του ο Διευθύνων Σύμβουλος του Strategic Intelligence Research and Resourcing που εδρεύει στο Σικάγο των ΗΠΑ, εκτιμάται ότι τα κυπριακά ύδατα περιέχουν μεταξύ 140 και 220 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων φυσικού αερίου, αξίας περίπου 38 δισεκατομμυρίων ευρώ.
 
Βάσει των μελετών της ίδιας της TOTAL, η πιθανότητα για επιτυχία της γεώτρησης φτάνει το 26%, ποσοστό μεγαλύτερο από το συνηθισμένο μέσο όρο.
 
Σύμφωνα με τη μελέτη εκτίμησης περιβαλλοντικών και κοινωνικών επιπτώσεων που εκπόνησε η εταιρεία RSK Environment Ltd (RSK) για λογαριασμό της TOTAL, και είναι αναρτημένη στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Ενέργειας, οι γεωτρητικές εργασίες αναμένεται να διαρκέσουν περίπου 50 μέρες σε περίπτωση μη ανεύρεσης φυσικού αερίου και 72 ημέρες σε περίπτωση ανεύρεσης φυσικού αερίου.

Η διάρκεια των εργασιών κινητοποίησης και απομάκρυνσης του πλοίου γεώτρησης θα εκτιμούνται στις 12 ημέρες. Η ερευνητική γεώτρηση, που φέρει την ονομασία Onesiphoros West-1 (OW-1), θα είναι κατακόρυφη σε βάθος 1.698m από την επιφάνεια της θάλασσας.
 
Ο στόχος ταμιευτήρας (reservoir) βρίσκεται στα -4.250m πραγματικό κατακόρυφο βάθος/μέση στάθμη θάλασσας (TVD / MSL). Μετά το πέρας των διατρητικών εργασιών, καταγραφής και λήψης δεδομένων κατακόρυφου σεισμικού προφίλ, η γεώτρηση Onesiphoros West-1 (OW-1) θα σφραγιστεί και θα εγκαταλειφθεί.

Σε περίπτωση που ανευρεθούν υδρογονάνθρακες, δε θα πραγματοποιηθούν «δοκιμές παραγωγής γεώτρησης» (well tests), αλλά θα ληφθούν δεδομένα μέσω χρήσης ραδιενεργών ή και ακουστικών πηγών για την καταγραφή δεδομένων (well logging) και άλλες μέθοδοι μέτρησης. Επίσης, εφόσον κριθεί απαραίτητο, πιθανόν να διεξαχθεί σε επόμενη φάση επιβεβαιωτική γεώτρηση (Onesiphoros West-2 ‘OW-2’).

Στο τέλος των γεωτρητικών και άλλων εργασιών, και μετά τη διαπίστωση τυχόν παρουσίας υδρογονανθράκων, η γεώτρηση θα σφραγισθεί και εγκαταλειφθεί και το πλοίο γεώτρησης θα απομακρυνθεί.

Πριν την έναρξη των εργασιών ανόρυξης γεώτρησης, θα χρησιμοποιηθεί τηλεχειριζόμενο όχημα (ROV) για τη σάρωση της περιοχής του σημείου γεώτρησης σε ακτίνα περίπου 200m για την ανίχνευση τυχόν αρχαιολογικών ευρημάτων.

Σύμφωνα με την Περιβαλλοντική Μελέτη Αναφοράς (Environmental Baseline Survey) που υποβλήθηκε, δεν έχουν καταγραφεί στην περιοχή έρευνας οποιαδήποτε ευαίσθητα και προστατευόμενα είδη και οικότοποι.

Οι υπεράκτιες γεωτρητικές εργασίες και δραστηριότητες θα υποστηρίζονται από χερσαία βάση ανεφοδιασμού, η οποία θα βρίσκεται εντός του χώρου του λιμένα Λεμεσού.

Στην εν λόγω χερσαία βάση θα υπάρχει χώρος αποθήκευσης των γεωτρητικών σωλήνων, των χημικών που θα χρησιμοποιούνται στις υπεράκτιες δραστηριότητες γεώτρησης, προβλήτα για τη φορτοεκφόρτωση υλικών και αποβλήτων, μονάδα παραγωγής γεωτρητικών ρευστών, χώρος αποθήκευσης των γεωτρητικών ρευστών, χώροι στάθμευσης, γραφεία, χώροι προσωρινής αποθήκευσης αποβλήτων από τις υπεράκτιες δραστηριότητες, κ.λπ.

Το πλοίο γεώτρησης και οι υπεράκτιες γεωτρητικές εργασίες και δραστηριότητες θα υποστηρίζονται από συνολικά τρία πλοία, εκ των οποίων το ένα θα βρίσκεται συνεχώς στην περιοχή ανόρυξης της γεώτρησης για σκοπούς ασφάλειας, ενώ τα άλλα δύο θα μεταφέρουν προμήθειες, εξοπλισμό, υλικά και απόβλητα από και προς το πλοίο γεώτρησης και τη χερσαία βάση ανεφοδιασμού. Εκτιμάται ότι θα απαιτούνται 8 δρομολόγια μετ’ επιστροφής σε εβδομαδιαία βάση.

Η μεταφορά του προσωπικού θα γίνεται με ελικόπτερο από το Διεθνές Αεροδρόμιο Λάρνακας, με εκτιμώμενα έξι δρομολόγια μετ’ επιστροφής ανά εβδομάδα.

Σύμφωνα με τη Μελέτη Εκτίμησης Περιβαλλοντικών και Κοινωνικών Επιπτώσεων, για τη γεώτρηση θα γίνει χρήση Wireline Logging όπου χρησιμοποιούνται ραδιενεργές πηγές, για τις οποίες η εισαγωγή, εξαγωγή, αποθήκευση και χρήση θα γίνεται από εξειδικευμένο υπεργολάβο μετά από αδειοδότηση από την Αρμόδια Αρχή (Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας).

Η κυπριακή NAVTEX
22 1800 UTC JUN 2017
JRCC LARNACA/CYPRUS RADIO NAV WRNG NR 236/17
DRILLING PREPARATIONS ACTIVITIES WILL BE CONDUCTED
FROM 22 JUN 2017 TO 12 JULY 2017 WITHIN THE EXCLUSIVE ECONOMIC ZONE
OF THE REPUBLIC OF CYPRUS IN AREA BOUNDED BY THE FOLLOWING POSITIONS:

33 23.45 N – 031 55.0 E
33 23.45 N – 032 13.0 E
33 04.60 N – 032 13.0 E
33 08.45 N – 031 55.0 E

MARINERS ARE REQUESTED TO NAVIGATE WITH CAUTION IN THE AFOREMENTIONED AREA.
CANCEL THIS MESSAGE ON 12 2359 UTC JUL 2017
JRCC LARNACA/CYPRUSRADIO/5BA

πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια: