Τετάρτη 14 Ιουνίου 2017

ΝΑΙ ΣΤΟ ΚΟΥΡΔΙΣΤΑΝ ΑΛΛΑ ME… ΑΝΤΑΛΛΑΓΜΑ ΠΡΟΣ ΑΙΓΑΙΟ ΜΕΡΙΑ;;;

Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης

Σύμφωνα με ένα αποκαλυπτικό άρθρο της φιλοκυβερνητικής τουρκικής εφημερίδας, Akşam, που εκφράζει και το προσωπικό περιβάλλον του Τούρκου προέδρου Ταιγίπ Ερντογάν, έχει αρχίσει και κατασταλάζει η αποδοχή της ίδρυσης ενός ανεξάρτητου Κουρδιστάν φυσικά μέσα σε λογικά όρια, αλλά το κρίσιμο ερώτημα που γεννιέται εδώ είναι τι αντάλλαγμα θα πάρει η Τουρκία από μια τέτοια εξέλιξη.




Όπως αναφέρεται, μετά από κάποιες έντονες αντιδράσεις του κυβερνώντος κόμματος, ΑΚΡ, στην ανακοίνωση του δημοψηφίσματος του Μπαρζανί στις 25 Σεπτεμβρίου για ανεξάρτητο Κουρδιστάν, οι φωνές χαμήλωσαν εντυπωσιακά σαν να υπάρχει κάποια «μυστική συμφωνία» με τον Κούρδο ηγέτη για την αποδοχή ενός ανεξάρτητου ελεγχόμενου Κουρδιστάν στο βόρειο Ιράκ.

Όπως αναφέρει ο αρθογράφος της τουρκικής εφημερίδας, Kurtuluş Tayiz, η Τουρκία δεν αντιτίθεται κάθετα στην πιθανή ανακήρυξη ανεξάρτητου Κουρδιστάν και για αυτό έχουν πέσει και οι τόνοι της αντίδρασης σε αυτή την προοπτική.

Μάλιστα αναφέρει ότι για την εξέλιξη αυτή έχουν ήδη γίνει μυστικές διαπραγματεύσεις μεταξύ Κούρδων και ΗΠΑ που στηρίζουν αυτό το σχέδιο και μεταξύ Κούρδων και Ισραήλ από την μια μεριά και από την άλλη μεταξύ Κούρδων, Ιράν και Τουρκίας.
 


Υπενθυμίζεται ότι οι σχέσεις μεταξύ του Ερντογάν και του Μπαρζανί είναι πάρα πολύ καλές.
Οι δυο έχουν συνεργαστεί στενά στην παράνομη διακίνηση και πώληση του πετρελαίου του βορείου Ιράκ με αμοιβαίο οικονομικό όφελος.

Το άκρως ανησυχητικό σε αυτή την υπόθεση είναι το ερώτημα σε τι ανταλλάγματα προσδοκά ο Ερντογάν από μια τέτοια εξέλιξη ;

Εδώ ακριβώς υπεισέρχεται ο γνωστός παλιός εφιάλτης προς την δική μας πλευρά μήπως και το αντάλλαγμα θα είναι προς την πλευρά του…
Αιγαίου ;;;

Μήπως!!!
ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος
www.nikosxeiladakis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: