Παρασκευή 8 Οκτωβρίου 2010

"Πείτε μας ευθέως αν μας θέλετε ή όχι στην ΕΕ"


Γιάννης Παπαδάτος
johnpapadatos@pegasus.gr

Στην κρισιμότερη φάση του μπαίνει το "μεγάλο παζάρι" Τουρκίας -ΕΕ για τη μορφή που θα πάρει μια πιθανή "ειδική σχέση" (αν δεν επιτευχθεί -όπως όλα δείχνουν- η πλήρης ένταξη).

Το σίγουρο είναι πως η Τουρκία προσπαθεί να επιβάλει τους δικούς της όρους, με τον αέρα που της δίνει η γεωπολιτική της αναβάθμιση, σε αντιδιαστολή με την οικονομικοπολιτική κρίση της Ευρώπης.  

"Πείτε μας ευθέως αν μας θέλετε ή όχι στην ΕΕ, αλλά μη μας αφήνετε να περιμένουμε.

Και μην ξεχνάτε πως έχουμε αναπτύξει σημαντικές σχέσεις με τις χώρες της περιοχής μας" είπε στους Ευρωπαίους ο Ταγίπ Ερντογάν σε Διεθνές Επιχειρηματικό Φόρουμ στην Κωνσταντινούπολη. 

Στο ίδιο πνεύμα, ο Αχμέτ Νταβούτογλου ενημέρωσε χθες τον Αυστριακό ομόλογό του Μίχαελ Σπίντελεγκερ ότι "εξαιτίας της αδικίας που υφίσταται η Τουρκία από το Κυπριακό και των αρνητικών μηνυμάτων που δέχεται από την Ευρώπη", ο ενθουσιασμός του τουρκικού λαού υπέρ της ένταξης έχει ξεθυμάνει: 

"Το 2004 το 70% των Τούρκων ήθελε την ένταξη, αλλά σήμερα έχουν περιοριστεί στο 55%-60%. Το θέμα είναι ότι μόνο το 35% πιστεύουν ότι τελικά θα μπούμε στην ΕΕ. Θα θέλαμε να δούμε ισχυρότερη βούληση από την πλευρά σας" τόνισε ο Τούρκος ΥΠΕΞ. 

Ο Νταβούτογλου ξεκαθάρισε πως οι Τούρκοι της Ευρώπης είναι πρόθυμοι να "ενσωματωθούν", αλλά όχι να "αφομοιωθούν", όταν ο Σπίντελεγκερ τόλμησε να του πει ότι για την αρνητική εικόνα της Τουρκίας στην Αυστρία ευθύνεται ο τρόπος ζωής των μεταναστών:

"Δεχόμαστε την ενσωμάτωση σε μια πολυπολιτισμική κοινωνία, αλλά όχι την αφομοίωση, που θα καταστρέψει τον πολιτισμό μας" απάντησε ο Τούρκος ΥΠΕΞ, που θεωρεί τις τουρκικές μειονότητες και κοινότητες της Ευρώπης βασικό μοχλό της νεοοθωμανικής πολιτικής του. 

Χαρακτήρισε μάλιστα την Αυστρία... "γειτονική χώρα της Τουρκίας στον Δούναβη", θεωρώντας προφανώς δεδομένη την επιρροή του στο "μουσουλμανικό τόξο" Θράκης, Βουλγαρίας, Κοσόβου και Βοσνίας -Ερζεγοβίνης. 

Οχι τυχαία και ο πρόεδρος Α. Γκιουλ, στην 26η Σύνοδο του Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης που άρχισε χθες στην Κωνσταντινούπολη, υποστήριξε πως ο ισλαμικός κόσμος "είναι μια παγκόσμια κοινότητα, που δεν πρέπει να αφήνει τα σύνορα να εμποδίζουν την οικονομική, κοινωνική και πολιτισμική συνεργασία του". 

Από την πλευρά του ο Αυστριακός ΥΠΕΞ επανέλαβε όσο πιο κομψά μπορούσε την πάγια άρνηση της Αυστρίας να δεχτεί την Τουρκία ως πλήρες μέλος. "Αρχικά ήμασταν αντίθετοι, αλλά τώρα δεν μπλοκάρουμε κανένα ενταξιακό κεφάλαιο. 

Αυτή τη στιγμή δεν έχει σημασία το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων, αλλά η συνέχιση της διαδικασίας" είπε χαρακτηριστικά. 

Στο μεταξύ, σήμερα και αύριο ο Κινέζος πρωθυπουργός Γουέν Τζιαμπάο θα υπογράψει στην Τουρκία πάνω από 10 συμφωνίες στους τομείς ενέργειας, εμπορίου και αμυντικής βιομηχανίας, ενώ η ιαπωνική Toshiba εκδήλωσε ενδιαφέρον για την κατασκευή πυρηνικού σταθμού, μετά τους Ρώσους και τους Νοτιοκορεάτες.

ΑΝΤΡΕΣ ΙΣΛΑΜΙΣΤΕΣ ΜΕ... ΜΑΝΤΙΛΑ Μια πρωτότυπη συνέντευξη Τύπου φορώντας... μαντίλες (φωτογραφία) έδωσαν άρρενες, στελέχη του μικρού ισλαμικού Κόμματος Τουρκίας (ΤΡ) στη Σεβάστεια της κεντρικής Ανατολίας. Ξεθάρρεψαν από το "παραθυράκι" που άνοιξε ο Ερντογάν για την επιστροφή της μαντίλας στα πανεπιστήμια και τον κάλεσαν να την επιτρέψει σε όλους τους δημόσιους χώρους. 

Παρά τις αντιδράσεις του Ανωτάτου Συμβουλίου Παιδείας, ο αντιπρόεδρος του ΑΚΡ, Μπουλέντ Αρίντς, δήλωσε χθες ότι "το Σύνταγμα δεν επιβάλλει στις Τουρκάλες πώς θα ντύνονται". 

Η μεγαλύτερη όμως επίδειξη ισχύος της μαντίλας έγινε στην κοινοβουλευτική συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης, όπου η πρώτη κυρία της Τουρκίας, Χαϊρουνισά Γκιουλ, μίλησε με καλυμμένη κεφαλή.

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: