Δευτέρα 18 Οκτωβρίου 2010

«Γερμανικές τορπίλες» για την Ελλάδα

Ενδιαφέρον - Άλλωστε, προ βδομάδων γράφαμε  ότι η γερμανική εταιρία Atlas τρίβει τα χέρια της για την μεγάλη επικείμενη μπλάκ μπίζνα με το Πολεμικό Ναυτικό. 

Τα υποβρύχια του ΠΝ, όταν με το καλό παραληφθούν, δεν θα φέρουν τορπίλες νέας γενιάς - αποτελεί ελληνική ιδιαιτερότητα να παραγγέλνουμε πανάκριβα συστήματα, να αναλώνονται επί έτη χωρίς τα κατάλληλα όπλα, πρακτικά άχρηστα ήδη από την ειρηνική περίοδο, αλλά παράλληλα να επιμένουν οι ίδιοι κύκλοι πως αυτά τα πανάκριβα τα συστήματα είναι απαραίτητα σε περίπτωση ελληνοτουρκικής κρίσης.

 Όταν με το καλό εν έτει 20ΧΧ βρεθούν χρήματα για τις νέες τορπίλες, η προμήθεια από την γερμανική Atlas είναι μονόδρομος – μονόδρομος θα είναι και πάλι η τιμή απόκτησης αυτών. Τα ελληνικά υποβρύχια είναι έτσι κατασκευασμένα, ώστε να μπορούν να φέρουν μόνο μία τορπίλη – τη γερμανική, αυτήν της Atlas.

Σαφώς, το ΠΝ θα έχει την ευχέρεια να επιλέξει άλλη τορπίλη εάν θέλει, ίσως την ιταλική μια και στην Ελλάδα δεν κατασκευάζεται κάποια τορπίλη, αλλά ταυτόχρονα η ελληνική πλευρά θα πρέπει να πληρώσει και το κόστος τροποποίησης των υποβρυχίων. Συνολικά 3,4 δισεκατομμύρια ευρώ για υποβρύχια χωρίς τορπίλες, με την τιμή προμήθειας αυτών να αποτελεί μονόδρομο. 

Στην Ελλάδα, εν μέσω βαριάς δημοσιονομικής κρίσης, οι ίδιοι κύκλοι συνεχίζουν να επιμένουν πως τα συγκεκριμένα υποβρύχια μπορούν να φέρουν ιταλικές τορπίλες, χωρίς ιδιαίτερο κόστος μετατροπής.

Δεν υπάρχουν σχόλια: