Δευτέρα 18 Οκτωβρίου 2010

ΚΟΙΝΗ ΕΛΛΗΝΟΪΣΡΑΗΛΙΝΗ ΑΣΚΗΣΗ «Επικίνδυνες αποστολές» σε Ιόνιο-Πελοπόννησο



ΜΠΛΑΒΕΡΗΣ
leonidasblaveris@apogevmatini.gr _______
Το μήνα του μέλιτος φαίνεται ότι διέρχονται οι ελληνοϊσραηλινές σχέσεις το τελευταίο διάστημα, καθώς έχουν εντατικοποι­ηθεί οι ένθεν κακείθεν επαφές σε όλα τα επίπεδα με κορωνίδα ασφαλώς τον τομέα της άμυνας ενδεικτικά να σημειώσουμε ότι μόνον η εβδομάδα που μας πέρασε ξεκί­νησε με την επίσημη διήμερης διάρκειας επίσκεψη του υπουργού Επικρατείας Χάρη Παμπούκη και του υφυπουργού Εξωτερι­κών Δημήτρη Λόλλη στο Ισραήλ. συνεχί­στηκε με την επίσημη επίσκεψη υψηλό­βαθμης αντιπροσωπείας του ισραηλινού υπουργείου Άμυνας στην Αθήνα  προκειμένου να διαπραγματευτεί τη νέα συμφωνία αμυντικής συνεργασίας των δύο χωρών για το 2011 και ολοκληρώθηκε με την κοι­νή ελληνοϊσροηλινή άσκηση έρευνας και διασώσεως μάχης (Combat Scarch And Rescue/CSAR).που πραγματοποιήθηκε στην αεροπορική βάση της Ανδραβίδας, στη δυτική Πελοπόννησο και ολοκληρώθηκε με απόλυτη επιτυχία προχθές.
Ας τα δούμε όλα αυτά αναλυτικά, καθώς αναμφίβολα έρχονται σε συνέχεια των πρό­σφατων επαφών, που είχαν προηγηθεί μετα­ξύ των πρωθυπουργών των δύο χωρών. Γιώργου Παπανδρέου και Μπένζαμιν Νετανιάχου. με τις αμοιβαίες επισκέψεις στις πρωτεύουσες αμφοτέρων των χωρών και το εξαιρετικά θερμό κλίμα που προέκυψε μεταξύ των δύο πλευρών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ρεπορτάζ, ο στόχος των επαφών των Παμπούκη και Λόλλη στο Ισραήλ, στις αρχές της εβδομάδας που μας πέρασε, ήταν να δοθεί ώθη­ση στις συμφωνίες που κατέληξαν οι ηγε­σίες των δύο χωρών και να ενισχυθεί η συνεργασία στους τομείς όπως η γεωργία, ο τουρισμός, οι νέες τεχνολογίες και η ανάπτυξη, καθώς και περαιτέρω σύσφιξη των εμπορικών και επιχειρηματικών σχέσεων.

Ταυτόχρονα σχεδόν, στα μέσα της εβδο­μάδας από 12 έως 14 Οκτωβρίου, επισκέ­φτηκε την Αθήνα τριμελής ισραηλινή αντι­προσωπεία με επικεφαλής το βοηθό υπο­διευθυντή Διεθνών Υποθέσεων και διευθυντή του Ευρωπαϊκού Τμήματος του ισραη­λινού υπουργείου Άμυνας, προκειμένου να συζητήσει και να υπογράψει το Πρόγραμμα Στρατιωτικής Συνεργασίας (ΠΣΣ) του επό­μενου έτους 2011 μεταξύ των δύο χωρών, καθώς και η ανταλλαγή απόψεων επί θεμάτων κοινού ενδιαφέροντος και η διεύρυν­ση νέων τομέων συνεργασίας.

«Πρωινός Άνεμος 2010»
Τα νέα γεωστρατηγικά δεδομένα της περιοχής μας. καθώς και οι νέες απειλές, όπως τουλάχιστον αυτές υιοθετούνται από το Ισραήλ, φαίνεται ότι αποτέλεσαν την πεμπτουσία της συμμετοχής του στην προαναφερθείσα στρατιωτική άσκηση CSAR:

Η έλλειψη στρατηγικού βάθους του Ισραήλ, η ανάγκη εκπαίδευσης του στρατιωτικού του προσωπικού στην αντιμετώπιση των νέων απειλών, σε νέες περιοχές με ορεινό ή λοφώδες έδαφος, θάλασσα, βροχή και υγρασία, καθώς και η αμοιβαία αλληλοκα­τανόηση των πολεμικών αεροποριών των δύο χωρών, όπως επισήμανε σε μια σύντο­μη δήλωσή του ο ταξίαρχος Νταβίντ Μπαρκι, επικεφαλής της αποστολής της ισραη­λινής Π.Α., που βρέθηκε για μερικές ημέ­ρες στην αεροπορική βάση της Ανδραβίδας και συνεκπαιδεύτηκε με τη δική μας Π.Α. Επομένως, πολύ σωστά ο έμπειρος διοικητής του φημισμένου Κέντρου Εκπαιδεύσεως Αεροπορικής Τακτικής (ΚΠΑΤ)  του ελληνικού «Τοπ Γκαν-, ο σμήναρχος (I) Ανδρέας Καλαντζής, τόνισε με έμφαση ότι στη σημερινή εποχή μια αποστολή CSAR αποτελεί μια πραγματική «επιστή­μη" λόγω της πολυπλοκότητάς τους στο σύγχρονο πεδίο διεξαγωγής των πολεμικών επιχειρήσεων, απαιτώντας πλήθος διαφο­ρετικών τύπων αεροσκαφών, αλλά και Κλά­δων των Ενόπλων Δυνάμεων μιας χώρας και διακλαδική νοοτροπία και σχεδίαση, προκειμένου να είναι επιτυχής.

Μια άσκηση που ονομάστηκε -Morning Wind 2010» («Πρωινός Ανεμος 2010-) και πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της ανα­βαθμισμένης ελληνοϊσραηλινής συνεργα­σίας των τελευταίων μηνών και στον τομέα της άμυνας.

«Η εκπαίδευση μας στην Ελλάδα είναι μέρος μιας μεγαλύτερης συνεργασίας της ισραηλινής αεροπορίας με πολλές χώρες. 11 εκπαίδευση αυτή μας δίνει τη δυνατό­τητα να επιχειρούμε σε περιοχές που δεν έχουμε τη δυνατότητα στο Ισραήλ και φυσι­κά μας προετοιμάζει στην αποστολή μας» τόνισε ο Ισραηλινός επικεφαλής, για να προσθέσει:

«Σε αυτή την περίοδο, όπου έχουμε την απειλή της παγκόσμιας τρομοκρατίας, πρέ­πει να μάθουμε ο ένας από τον άλλο, να εκπαιδευτούμε μαζί και να συνεργαστού­με για να αντιμετωπίσουμε την απειλή σε όλο τον ελεύθερο κόσμο». Τι κάνει νιάου- νιάου στα κεραμίδια, λοιπόν :

Σύμφωνα με την ελληνική πλευρά, σκο­πός της ασκήσεως ήταν η εκπαίδευση του ιπτάμενου και τεχνικού προσωπικού αμφο­τέρων των δύο χωρών στη σχεδίαση και τη διεξαγωγή αεροπορικών επιχειρήσεων CSAR με εμπλοκή μαχητικών αεροσκαφών και αντιαεροπορικών πυραυλικών συστημάτων, με στόχο την αύξηση της επιχειρησιακής ικανότητας των πληρωμάτων αέρος, sτο τακτικό επίπεδο, η αύξηση του επιπέδου τυποποίησης των εμπλεκομένων δυνάμε­ων στη σχεδίαση και τη διεξαγωγή των επι­χειρήσεων CSAR. καθώς και η απόκτηση εμπειρίας από τη συνεργασία με πολεμι­κές αεροπορίες διαφορετικής φιλοσοφίας και μέσα διαφορετικών δυνατοτήτων.

Η άσκηση ήταν τύπου CSAR και απο­τελούσε ουσιαστικά συνέχεια της προη­γούμενης («Μίνωας») που είχε διακοπεί τον περασμένο Μάιο. λόγω των γεγονότων της ισραηλινής επιθέσεως στα πλοία των ειρηνιστών. κυρίως από την Τουρκία, που επιχείρησαν να σπάσουν τον από θαλάσ­σης αποκλεισμό των Παλαιστινίων της Λωρί­δας της Γάζα. 

Πραγματοποιήθηκε στο πλαί­σιο του προγράμματος στρατιωτικής συνεργασίας του τρέχοντος έτους μεταξύ των δύο χωρών, με επίκεντρο την αεροπορική βάση Ανδραβίδας και δράση όλη σχεδόν την Πελοπόννησο και το Ιόνιο πέλαγος.από το ΚΕΑΤ με τις κατευθύνσεις και οδηγίες του ΑΤΑ και του ΓΕΑ και με την αμέριστη υπο­στήριξη της 117 Πτέρυγας Μάχης.

Σε αυτήν συμμετείχαν από ισραηλινής πλευράς οκτώ συνολικά ελικόπτερα, από τα οποία τέσσερα επιθετικά AH-64D Longbow Apache (το ένα εφεδρικό) και ισάριθμα μεταφορικά UH-6Ο Blackhawk (το ένα επίσης εφεδρικό).

Από αντίστοιχης ελληνικής συμμετεί­χαν έ\α μεταφορικό ελικόπτερο Super Puma, τρία επιθετικά ελικόπτερα ΑΗ-64Α+ Apache (από τα οποία το ένα εφεδρικό), μία πυρο­βολαρχία αντιαεροπορικών συστημάτων Crotale-NG, καθώς και έξι μαχητικά αερο­σκάφη (F-16, Mirage 2000-5 και F-4E).
ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ ΣΕΛ 10

Δεν υπάρχουν σχόλια: