Τετάρτη 20 Οκτωβρίου 2010

Επιβεβαιωνόμαστε για τα σχέδια Σαρκοζί με Ρωσία – Τουρκία


Τη δημιουργία ενός νέου Συμφώνου για την Ασφάλεια μεταξύ Ευρώπης και Ρωσίας φιλοδοξεί να πετύχει ο Γάλλος Πρόεδρος, Sarkozy, ο οποίος φιλοξενεί τόσο τον Ρώσο Πρόεδρο, Medvedev όσο και την Γερμανίδα Καγκελάριο, Merkel, στην Γαλλία.

Οι δύο ηγέτες βρίσκονται στην Νορμανδία μετά από πρόσκλησή του Sarkozy, προκειμένου να σχεδιάσουν μία νέα αμυντική συμμαχία εκτός ΝΑΤΟ, η οποία θα φέρει την Ρωσία πιο κοντά στην Ε.Ε. από οικονομική άποψη, όπως αναφέρει σχετικό ρεπορτάζ των TIMES με τίτλο Sarkozy hosts Merkel and Medvedev to plan a European treaty with Moscow.


Ο Γάλλος Πρόεδρος, επισημαίνει το ρεπορτάζ, θα ήθελε επίσης να φέρει και την Τουρκία στη συμφωνία (σ.σ. όπως σας είχαμε αναφέρει προχθές ήδη). Το νέο σύμφωνο, που επιθυμεί η Ρωσία αλλά υποστηρίζει και η Γερμανία είναι μέρος του σχεδίου του Γάλλου Προέδρου να λάβει μία στρατηγικής σημασίας πρωτοβουλία όταν η Γαλλία αναλάβει την προεδρία του G20 και G8 από τα μέσα Νοεμβρίου. «Ο κ. Sarkozy είναι πεπεισμένος ότι η Ρωσία δεν αποτελεί απειλή σε κανέναν και θα πρέπει να γίνει δεκτή στην Ευρώπη σαν σύμμαχος»: υπογραμμίζει η εφημερίδα.
Οι ιδέες του Γάλλου Προέδρου φαίνεται ότι ανταποκρίνονται στις προτάσεις του Medvedev το 2008 ο οποίος έκανε λόγο για τη δημιουργία μίας νέας αρχιτεκτονικής όσον αφορά την Ασφάλεια που θα υπερίσχυε της συμφωνίας μετά τον Ψυχρό Πόλεμο υπό την Ατλαντική Συμμαχία. Ωστόσο η Washington, γράφουν οι TIMES, έχει αμφιβολίες για τα σχέδια του Sarkozy. Πάντως από την πλευρά του Γάλλου Προέδρου υπάρχουν διαβεβαιώσεις ότι τα σχέδια αυτά είναι προς όφελος της Ατλαντικής Συμμαχίας.
ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: