Τετάρτη 6 Οκτωβρίου 2010

ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ ΟΘΩΜΑΝΙΚΩΝ ΜΝΗΜΕΙΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ


Ιστοσελίδα του περιοδικού Ρόντοπ Ρουζγκαρί   4-10-2010
Oι έρευνες για τα Οθωμανικά μνημεία ντόπιων ή ξένων ερευνητών είναι λίγες. 

Με το βιβλίο της Νεβάλ Κονούκ ¨Σχέδιο Καταγραφής Μνημείων Οθωμανικής αρχιτεκτονικής στην Ελλάδα¨ πραγματοποιείται για πρώτη φορά λεπτομερής προσπάθεια καταγραφής τους.
Στα πλαίσια της έρευνας που έγινε με βάση πηγές αρχείων, ερευνήθηκαν βρέθηκαν και καταγράφηκαν πολλά μνημεία Οθωμανικής αρχιτεκτονικής. 

Κάθε μνημείο που βρέθηκε φωτογραφήθηκε, σε όσα ήταν δυνατόν μετρήθηκαν οι διαστάσεις τους, ενώ φωτογραφήθηκαν και οι τοποθεσίες όπου θα μπουρούσαν να υπάρχουν μνημεία τα οποία δεν επιβίωσαν ως τις μέρες μας.
Έγινε έρευνα σε έγγραφα των οθωμανικών αρχείων της πρωθυπουργίας σχετικά με την κατασκευή και επισκευή μνημείων στην Ελλάδα.
……..
Εξετάστηκαν από κάθε πόλη πρώτα από το κέντρο και ακολούθως από περιοχές και χωριά κατ΄αλφαβητική σειρά. Δίπλα σε αυτά που υπάρχουν ακόμη, παρατίθενται πληροφορίες για την τοποθεσία και την διεύθυνση. 

Σε όσα από τα χωριά μπόρεσαν να βρεθούνε, ονομάστηκαν με τα τουρκικά τους ονόματα. Ξεχωριστή συναισθηματική χροιά στην εργασία πρόσθεσε η ιστορία αποχωρισμού του συγγραφέα Νετζατί Τζουμαλί ¨Τελευταία προσευχή στο Καραφέρ¨.
ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: