Τετάρτη 20 Οκτωβρίου 2010

ΡΚΚ: Προειδοποίηση στην Τουρκία για τερματισμό της εκεχειρίας

 
Την Τουρκία προειδοποίησε σήμερα ο ηγέτης του Κουρδικού Εργατικού Κόμματος (ΡΚΚ) ότι το κόμμα του θα τερματίσει την εκεχειρία, εάν η κυβέρνηση εντείνει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά της ένοπλης οργάνωσης. 

Σε συνέντευξή του στη βρετανική εφημερίδα «Independent», ο Μουράτ Καραγιλάν δήλωσε ότι περνάει ο καιρός και οι τουρκικές αρχές θα έπρεπε να επιλέξουν μία ειρηνική λύση.
"Θα περιμένουμε άλλες 15 μέρες", είπε ο Καραγιλάν στην εφημερίδα από το κρησφύγετό του στο Βόρειο Ιράκ, όπου βρίσκονται τα περισσότερα μέλη της οργάνωσης.

"Εάν προκύψει κάτι θετικό, θα επεκτείνουμε την μονομερή εκεχειρία. Αν δεν υπάρξουν χειροπιαστές ενδείξεις (προόδου), θα εξετάσουμε τις εξελίξεις και θα πράξουμε ό,τι πρέπει να πράξουμε για να υπερασπιστούμε τους εαυτούς μας".

Περισσότεροι από 40.000 άνθρωποι, κυρίως Κούρδοι, έχουν σκοτωθεί από τότε που το PKK ξεκίνησε ένοπλο αγώνα κατά της Τουρκίας το 1984 διεκδικώντας ένα ανεξάρτητο Κουρδιστάν.

Τα μέλη του τώρα επιδιώκουν περισσότερα δικαιώματα και αυτονομία για τα 15 εκατομμύρια Κούρδους που εκτιμάται ότι ζουν στην Τουρκία.

Στις 13 Αυγούστου το PKK κήρυξε μονομερή εκεχειρία διάρκειας ενός μήνα, την οποία στις 30 Σεπτεμβρίου επεξέτεινε επ αόριστον.
Παρά την εκεχειρία, έχουν σημειωθεί αιματηρές συγκρούσεις ανάμεσα σε κούρδους αντάρτες και τούρκους στρατιώτες στη νοτιοανατολική Τουρκία.

Ο Καραγιλάν είπε στην εφημερίδα ότι η τουρκική κυβέρνηση έχει χρησιμοποιήσει την εκεχειρία για να "περικυκλώσει και να καταστρέψει" την οργάνωση.

"Εάν πραγματοποιούνται επιθέσεις, όλος ο κουρδικός λαός θα γίνει μέρος της στρατηγικής άμυνας. Το θέμα δεν είναι μεταξύ του τουρκικού κράτους και του PKK. Είναι μεταξύ του τουρκικού κράτους και του κουρδικού λαού."

Οι ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Ενωση, όπως και η Τουρκία, κατατάσσουν το PKK στη λίστα με τις τρομοκρατικές οργανώσεις.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Δεν υπάρχουν σχόλια: