Παρασκευή 8 Οκτωβρίου 2010

Κανένα πρόβλημα με την εξόρυξη πετρελαίου στο ΑΟΖ της Κύπρου


Απεφεύχθη την υστάτη προβληματική για την Κύπρο παράγραφος σε ψήφισμα που υιοθέτησε σήμερα το ΕΚ για την εισαγωγή μορατόριουμ σε όλες τις νέες γεωτρήσεις πετρελαίου που γίνονται στην ανοικτή θάλασσα στα ύδατα της ΕΕ.

Η εν λόγω πρόνοια, εάν υιοθετούνταν, θα αποτελούσε σημαντικό πολιτικό πρόσκομμα στις προσπάθειες εξόρυξης υδρογονανθράκων στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας. 
Αντ´ αυτού, με τροπολογία που υπέβαλε η Ομάδα των Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών την οποία στήριξε η ΚΟ του ΕΛΚ, με παρέμβαση και του κ. Κασουλίδη, η επίμαχη παράγραφος διεγράφη από το ψήφισμα.  Εξάλλου, άλλη πρόταση τροποποίησης παραγράφου, η οποία αναφερόταν αποκλειστικά στους κινδύνους που θα μπορούσε να προκαλέσει ένα ατύχημα από πετρελαϊκή γεώτρηση, διαμορφώθηκε με νέα παρέμβαση του κ. Κασουλίδη στη συνεδρίαση της πολιτικής Ομάδας του ΕΛΚ την παραμονή της ψηφοφορίας.

Εν προκειμένω συμφωνήθηκε ότι η εν λόγω πρόνοια δεν θα εμπεριέχει καμία άμεση ή έμμεση υπόδειξη απαγόρευσης δραστηριοτήτων γεώτρησης στη Μεσόγειο.  

Σημειώνεται ότι το εν λόγω ψήφισμα υιοθετήθηκε με αφορμή την τεράστια οικολογική καταστροφή που προκάλεσε λίγους μήνες πριν η κατάρρευση πλωτής εξέδρας εξόρυξης πετρελαίου στον Κόλπο του Μεξικού.
SigmaLive

Δεν υπάρχουν σχόλια: