Παρασκευή 8 Οκτωβρίου 2010

Οι σχέσεις Ρωσίας - Τουρκίας δεν αποτελούν απειλή για την Κύπρο


 Της Ντίας Χαιλή

Ο Πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ διαβεβαίωσε ότι η θέση της χώρας του στο Κυπριακό παραμένει αμετάβλητη και ότι τάσσεται υπέρ της επίτευξης μιας λύσης χωρίς έξωθεν πιέσεις. 

Σε δηλώσεις του στο πλαίσιο κοινής δημοσιογραφικής διάσκεψης με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια, ο κ. Μεντβέντεφ διαβεβαίωσε ότι «οι σχέσεις μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας δεν αποτελούν απειλή για την Κύπρο», υπογραμμίζοντας τη σταθερή προσήλωση της χώρας του για ένα ενωμένο κράτος με μία κυριαρχία και μία διεθνή προσωπικότητα.
Σε ερώτηση πώς μπορούν οι δομές της πρωτοβουλίας του Προέδρου Μεντβέντεφ για ένα νέο σύμφωνο Ευρωπαϊκής Ασφάλειας να βοηθήσουν στην επίλυση του Κυπριακού, ο Πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας είπε ότι «είμαι πράγματι ευγνώμων στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τη θετική αντιμετώπιση στις ρωσικές πρωτοβουλίες-προτάσεις και θεωρώ αυτή την πρόταση για τη νέα Συνθήκη πολύ επωφελή, επειδή συμβάλλει στην επίλυση των προβλημάτων που υπάρχουν στον ευρωπαϊκό χώρο και ξέρουμε ότι αυτά τα ζητήματα κάπου-κάπου προκύπτουν στην Ευρώπη και πρέπει να βρουν τη λύση τους». 

Ορόσημο η επίσκεψή μου
Στην εναρκτήριά του δήλωση, ο Πρόεδρος Μεντβέντεφ εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του προς την κυπριακή ηγεσία για την πραγματοποίηση της επίσκεψής του στην Κύπρο, λέγοντας ότι γίνεται σε μια φιλική ατμόσφαιρα, πολύ θερμή, η οποία αποτελεί ορόσημο στις σχέσεις των δύο χωρών επειδή συμπληρώθηκαν 50 χρόνια από την ίδρυση των διπλωματικών σχέσεων των δύο χωρών και επειδή είναι η πρώτη επίσημη επίσκεψη Ρώσου Προέδρου στο νησί. 

«Κάναμε ήδη πολλά και ελπίζω να συνεχίσουμε με αυτό τον καλό ρυθμό και έχουμε ένα ήδη μεγάλο αποτέλεσμα, αυτό το μεγάλο πακέτο διμερών εγγράφων που μόλις υπογράφτηκαν.
Ανάμεσά τους είναι πολύ σπουδαία διμερή έγγραφα όπως το Κοινό Πρόγραμμα Δράσης για τρία έτη, που περιγράφει σχεδόν όλες τις κατευθύνσεις της συνεργασίας Ρωσίας και Κύπρου, υπάρχουν και πολιτικά έγγραφα όπως η Κοινή Δήλωση των Προέδρων Ρωσίας και Κύπρου για τον εορτασμό της 65ης επετείου της αντιφασιστικής νίκης, στην οποία αναφέρθηκε ο Πρόεδρος Χριστόφιας, που σηματοδοτούν και συμβολίζουν την ταύτιση των θέσεων των δύο χωρών στα διεθνή ζητήματα», είπε ο Ρώσος Πρόεδρος. 

Αγαπούμε την Κύπρο
Ο Πρόεδρος Μεντβέντεφ τόνισε ότι οι Ρώσοι πολίτες αγαπούν την Κύπρο και την επισκέπτονται όχι μόνο για τουρισμό, αλλά και για δραστηριότητες επιχειρηματικού χαρακτήρα, «επειδή η Κύπρος προσφέρει τέτοιες δυνατότητες». 

Ο Πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας, αναφερόμενος στο Κυπριακό, είπε ότι «είπα στον Πρόεδρο Χριστόφια ότι η θέση της Ρωσίας στο Κυπριακό παραμένει αμετάβλητη και εμείς είμαστε υπέρ της επίτευξης της λύσης χωρίς έξωθεν πιέσεις, όπως συνηθίζεται στη διεθνή κοινότητα, και ο στόχος είναι, όπως ανέφερε ο κ. Πρόεδρος, ένα ενωμένο κράτος με μια κυριαρχία και μια διεθνή προσωπικότητα».


Πρόσθεσε ότι τους λαούς της Ρωσίας και της Κύπρου συνδέουν και μεγάλη ιστορία και πραγματική φιλία, πνευματική ενότητα και αμοιβαίο ενδιαφέρον «και ελπίζω ότι η σημερινή μου επίσκεψη θα συμβάλει οριστικά στην ανάπτυξη των φιλικών σχέσεων ανάμεσα στις χώρες μας». 

Η φιλία μας θα ζει αιώνια
Ο Πρόεδρος Χριστόφιας εξέφρασε αισθήματα ιδιαίτερης χαράς και συγκίνησης για τη συνάντηση. 

«Η ιστορική σας επίσκεψη στο νησί μας επισφραγίζει τη συμπλήρωση 50 χρόνων άριστων σχέσεων μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Ρωσικής Ομοσπονδίας και αποτελεί ένα σημαντικό ορόσημο το οποίο θα καθορίζει από εδώ και πέρα την πορεία των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών μας», πρόσθεσε.
Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο Πρόεδρος Χριστόφιας υπογράμμισε «το γνήσιο ενδιαφέρον της Ρωσίας για το Κυπριακό και η έμπρακτη στήριξή της για εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτής λύσης και επωφελούς προς τα συμφέροντα όλων των Κυπρίων».


«Σε αυτό», πρόσθεσε, «εκφράζεται υποστήριξη στις προσπάθειες που καταβάλλουμε για επίτευξη λύσης στο Κυπριακό, χωρίς εκβιαστικά χρονοδιαγράμματα και χωρίς επιδιαιτησία, μια λύση που θα προβλέπει τη μετεξέλιξη του ενιαίου κράτους σε μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία με μια και αδιαίρετη κυριαρχία, μια ιθαγένεια και μια διεθνή προσωπικότητα, και που θα ενσωματώνει την πολιτική ισότητα όπως αυτή καθορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών». 

«Για μας η στήριξη της Ρωσικής Ομοσπονδίας, μιας χώρας μονίμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας, είναι ανεκτίμητη», τόνισε. 

«Διαπιστώσαμε, επίσης, με τον Πρόεδρο Μεντβέντεφ», είπε, «είτε ταύτιση είτε σύγκλιση των απόψεών μας σε όλα τα θέματα της διεθνούς πολιτικής επικαιρότητας και εκφράσαμε την πολιτική μας βούληση να συνεχίσουμε την εποικοδομητική μας συνεργασία σε όλα τα φόρα». 

Πρόσθεσε ότι «εύχομαι στο ρωσικό λαό ένα λαμπρό μέλλον, ένα μέλλον ευημερίας και κοινωνικής προόδου και, σ' εσάς προσωπικά, καλή υγεία, δύναμη και σοφία για να πετύχετε στο δύσκολο έργο σας», ενώ καταλήγοντας είπε στη ρωσική γλώσσα «η φιλία μας θα ζει και θα αναπτύσσεται αιώνια».

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: