Τετάρτη 3 Νοεμβρίου 2010

Αναβαθμίζεται η ελληνοβουλγαρική στρατιωτική συνεργασία


Συµφωνία εναέριας αστυνόµευσης (air policing) υπέγραψε χθες στην Αθήνα ο υπουργός Εθνικής Άµυνας Ευάγγελος Βενιζέλος με το Βούλγαρο ομόλογό του Anyu Angelov.

Η συµφωνία, που εντάσσεται στο ευρύτερο πλαίσιο του Προγράμματος Στρατιωτικής Συνεργασίας που υπεγράφη µεταξύ Αθήνας και Σόφιας τον περασµένο Ιούλιο, αφορά τη συνδροµή της µιας χώρας προς την άλλη σε περιπτώσεις που, όπως τόνισε ο ΥΕΘΑ, «συνδέονται άµεσα µε την ασφάλεια των χωρών µας, ιδίως όταν υπάρχουν προβλήµατα τροµοκρατικής επίθεσης, αεροπειρατείας και άλλα συναφή φαινόµενα».


Στρατιωτικές πηγές στην Αθήνα επισηµαίνουν ότι µε την ενεργοποίηση της συµφωνίας η Ελλάδα θα µπορεί να στέλνει, όταν της ζητηθεί, αεροσκάφη σε όλο το FΙR της γειτονικής χώρας για αστυνόµευση-έλεγχο του εναέριου χώρου σε περίπτωση ύποπτων – άγνωστων αεροπορικών ιχνών – κάτι που ισχύει φυσικά και αντιστρόφως.

Στην πράξη ωστόσο, επισηµαίνουν αµυντικοί αναλυτές, για αρκετό χρονικό διάστηµα αυτό θα ισχύει προς τη µία κατεύθυνση, καθώς η Βουλγαρία δεν διαθέτει σήµερα αξιόπιστο αεροπορικό στόλο.
πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια: