Σάββατο 8 Ιανουαρίου 2011

Ο στόχος ήταν το ευρώ και πέτυχαν διάνα

Γράφει η
Σοφία Βούλτεψη

Αποστολή εξετελέσθη αν κρίνουμε από τις χθεσινές ανακοινώσεις για την σχέση ευρώ – δολαρίου. Το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα, κάρφος εις τον οφθαλμόν πολλών, που είχε τα τελευταία χρόνια γίνει απειλητικά ισχυρό σε σχέση με το παγκόσμιο νόμισμα που ακούει στο όνομα δολάριο, υπέστη καθίζηση.

Μόνο τις τελευταίες δύο ημέρες έχει σημειώσει πτώση πάνω από 2%, διολισθαίνοντας κάτω από το επίπεδο στήριξης των 1,2970 δολαρίων, ενώ οι αναλυτές εκτιμούν ότι η πτώση του θα συνεχιστεί.

ρέθηκε έτσι το ευρώ στα χαμηλότερα επίπεδα του τελευταίου τετραμήνου.

Είδατε πόσο απλό ήταν; Προκαλείται μια παγκόσμια κρίση που ξεκινά από τις ΗΠΑ, με την κατάρρευση της Λήμαν Μπράδερς και τα λοιπά. Μετά η κρίση εξάγεται στην Ευρώπη, η οποία δεν κόβει αφειδώς νόμισμα, όπως κάνει η Αμερική.

Και τέλος, εμφανίζεται η Ελλάδα και κάνει άνω-κάτω την Ευρώπη. Θα πείτε, τι να κάναμε; Αφού δημιουργήσαμε ένα θηριώδες δημόσιο χρέος και βρεθήκαμε στο χείλος της καταστροφής;

Ναι, αλλά είναι βέβαιο ότι όλα αυτά δεν μπορούσαν να γίνουν με λιγότερους κλυδωνισμούς και τυμπανοκρουσίες; Ήταν ανάγκη για καθαρά μικροκομματικούς λόγους και λόγους εσωτερικής κατανάλωσης να προκληθεί τέτοια διόγκωση του προβλήματος;

Όχι, βέβαια. Αλλά ήταν ο μοναδικός τρόπος να γίνει φασαρία στο εσωτερικό της Ελλάδας, ώστε να καταστεί δυνατή η αθέτηση όλων των προεκλογικών υποσχέσεων του κυβερνητικού επιτελείου.

Διογκώνοντας, όμως, το θέμα στο εσωτερικό, αυτό – το άτιμο – διογκώθηκε και στο εξωτερικό. Με τα γνωστά αποτελέσματα.

Το γεγονός ότι χθες ο κεντρικός τραπεζίτης των ΗΠΑ Μπεν Μπερνάνκι δήλωσε αισιόδοξος (έστω και συγκρατημένα) για την αμερικανική οικονομία, ανακοινώνοντας ανάκαμψη (έστω και μικρή) του ρυθμού ανάπτυξης,  αποτελεί την απάντηση στο ερώτημα «γιατί έγιναν όλα αυτά;».

Τον περασμένο Νοέμβριο η αμερικανικής Ομοσπονδιακή Τράπεζα αγόρασε ομόλογα ύψους 600 δις δολαρίων. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν έχει ακόμη λάβει τέτοιες τολμηρές αποφάσεις. Διότι στις ΗΠΑ την εντολή την δίνει ο Ομπάμα και στην Ευρώπη το κουβεντιάζουν επί μήνες πριν λάβουν κάποια απόφαση.

Ερώτημα: Δεν τα γνώριζε όλα αυτά η κυβέρνηση; Δεν γνώριζε πως στόχος ήταν από την αρχή το ισχυρό, έναντι του δολαρίου, ευρώ; Αν όχι, τότε υπάρχει πρόβλημα και μάλιστα πολύ ανησυχητικό. Αν ναι, τότε το πρόβλημα είναι ακόμη πιο σοβαρό. Διότι παραπέμπει σε σχέδιο που εκτελέστηκε χειρουργικά…

πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια: