Πέμπτη 20 Ιανουαρίου 2011

ΕΛΙΓΜΟΥΣ ΕΠΙ ΕΛΙΓΜΩΝ ΕΚΤΕΛΕΙ Η ΝΕΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ «ΕΘΝΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ»Έφυγε ο δικτάτορας, όχι η δικτατορία


Οι διαδηλώσεις στην Τυνησία συνεχίζονται ακατάπαυστα εναντίον της νέας, προσωρινής κυβέρνησης «εθνικής ενότητας», καθώς μετά και από την παραίτηση τεσσάρων μελών της αντιπολίτευσης οι οποίοι είχαν συμπεριληφθεί στο σχήμα της «ως βιτρίνα αλλαγής», στερείται πλέον κάθε νομιμοποίησης.

«Ξεφορτωθήκαμε το δικτάτορα αλλά όχι τη δικτατορία», λένε χαρακτηριστικά οι διαδηλωτές τονίζοντας πως τα υπουργεία-κλειδιά της νέας κυβέρνησης εξακολουθούν να τα κατέχουν οι άνθρωποι του έκπτωτου προέδρου Μπεν Άλι.

Σε μία κίνηση διασκέδασης των εντυπώσεων, ο προσωρινός πρόεδρος Φουάντ Μεμπαζά και ο πρωθυπουργός Μωχάμεντ Γκανούτσι παραιτήθηκαν της ιδιότητας του μέλους του κόμματος του έκπτωτου προέδρου ενώ ξεκίνησαν σε βάρος του και έρευνα για τα περιουσιακά στοιχεία που φημολογείται πως έχει ο ίδιος και η οικογένειά του στο εξωτερικό.

Αυτές οι κινήσεις όμως δεν αναμένονται να εντυπωσιάσουν το πλήθος που από τις 17 Δεκεμβρίου διαδήλωνε και συγκρουόταν με τις δυνάμεις καταστολής.

Ως αποτέλεσμα της αναμονής για νέες συγκρούσεις, ο οίκος Moody’s υποβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της Τυνησίας, ενώ και ο Standard and Poor's ανακοίνωσε πως θα πράξει το ίδιο εφόσον η αστάθεια συνεχισθεί.

Πάντως, πολλοί ηγέτες της αντιπολίτευσης –που απείχε από την εξέγερση του λαικού παράγοντα- εξακολουθούν να είναι επιφυλακτικοί και να θεωρούν πως μία ενδεχόμενη κατάρρευση της προσωρινής κυβέρνησης, θα προκαλέσει την εκδήλωση στρατιωτικού πραξικοπήματος.

πηγη 

Δεν υπάρχουν σχόλια: