Σάββατο 15 Ιανουαρίου 2011

“Σιγήν ιχθύος” για την ονομασία ΠΓΔΜ

Ο Μπαν Κι Μουν γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, στη διάρκεια της χτεσινής συνέντευξης Τύπου στην έδρα του ΟΗΕ, δέχτηκε ερώτηση "πώς σκοπεύει να αντιδράσει" στην επιστολή του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών προς τον ίδιο, για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ.

Ο επικεφαλής του διεθνούς οργανισμού δεσμεύτηκε ότι τόσο ο ίδιος όσο και ο ειδικός του αντιπρόσωπος, πρέσβης Μάθιου Νίμιτς, θα συνεχίσουν τις προσπάθειές τους προς την κατεύθυνση επίλυσης της «μακροχρόνιας διαφοράς», όπως είπε, «με τρόπο αμοιβαία αποδεκτό».

Ο Γ.Γ. του ΟΗΕ τόνισε ότι, όπως και στο Κυπριακό, «δεν τίθεται ούτε εδώ θέμα καταληκτικής ημερομηνίας διευθέτησης του ζητήματος», εκφράζοντας παράλληλα ικανοποίηση για τη δυναμική που δημιουργήθηκε πέρυσι από τη συνάντηση των πρωθυπουργών των δύο χωρών.

Ο Γ.Γ. υπενθύμισε ότι ο κ. Νίμιτς θα συναντηθεί εκ νέου με τους εκπροσώπους των δύο πλευρών στη Νέα Υόρκη, στις 9 Φεβρουαρίου.

Στην αρχική του τοποθέτηση, ο Μπαν Κι Μουν ανέφερε ότι το 2011 είναι μια χρονιά με «πάρα πολλές προκλήσεις», επισημαίνοντας τις προτεραιότητες που έχει θέσει.

Μεταξύ άλλων, είπε ότι στόχος του είναι να συνεχιστεί η πρόοδος που επιτελέστηκε σε διάφορα ζητήματα, όπως είναι η καταπολέμηση της φτώχειας, η προώθηση των Αναπτυξιακών Στόχων της Χιλιετίας, κυρίως για τη βιώσιμη ανάπτυξη και την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής. 

Επίσης, τόνισε ότι είναι δεσμευμένος να ενισχυθεί η θέση των γυναικών και να αυξηθεί ο αριθμός τους σε θέσεις ευθύνης μέσα στον ΟΗΕ.

Τέλος, υποστήριξε ότι «υπάρχει αύξηση διαφάνειας, αποτελεσματικότητας και αποδοτικότητας» από μέρους του ΟΗΕ, ενώ όσο αφορά τους στόχους του Οργανισμού για τα πιο σημαντικά διεθνή προβλήματα που χρειάζονται «μεγάλη προσοχή και χρίζουν άμεσης αντιμετώπισης» έκανε αναφορά στην κατάσταση που επικρατεί στην Ακτή Ελεφαντοστού, στις εξελίξεις στο Σουδάν και στις προσπάθειες για την ανοικοδόμηση της Αϊτής.
πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια: