Τετάρτη 12 Ιανουαρίου 2011

Αυστηρή προειδοποίηση της Μέρκελ προς Τουρκία από την Λευκωσία


Θετικές για τια συμφέροντα και τις θέσεις της Κύπρου και πάντα μέσα στα πλαίσια της ευρωπαϊκής εξωτερικής πολιτικής ήταν οι τοποθετήσεις της γερμανίδας Καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ κατά τη διάρκεια της επίσκεψης της στην Κύπρο σήμερα 11 Ιανουαρίου 2011.
 
Πρόκειται ουσιαστικά για την πρώτη επίσκεψη καγκελαρίου, από την ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας το 1960 και σηματοδοτεί μία νέα εποχή για την εξωτερική πολιτική του νησιωτικού κράτους. 

Πιο συγκεκριμένα η γερμανίδα Καγκελάριος κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου μαζί με τον Κύπριο πρόεδρο επεσήμανε προς την τουρκική κυβέρνηση ότι «Όσο η Τουρκία δεν εφαρμόζει το πρωτόκολλο της Άγκυρας, δεν μπορεί να κλείσει κανένα κεφάλαιο στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ και δεν έχει κλείσει κανένα μέχρι τώρα». 

Συμπληρώνοντας η Άγκελα Μέρκελ υπενθύμισε ότι υπάρχουν οκτώ κεφάλαια των ενταξιακών διαπραγματεύσεων που δεν μπορούν καν να ανοίξουν. 

Όσον αφορά την επίλυση του ζητήματος και τις διακοινοτικές διαπραγματεύσεις η Άγκελα Μέρκελ επεσήμανε ότι «Πρέπει σίγουρα να λυθεί το κυπριακό πρόβλημα και πρέπει να βρεθεί στρατηγικό σχέδιο συνεργασίας μεταξύ του ΝΑΤΟ και της ΚΕΠΠΑ της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

Όσο είναι άλυτο το κυπριακό, τα προβλήματα θα υφίστανται, άρα η επίλυση του κυπριακού δεν ενδιαφέρει μόνο την Κύπρο, αλλά και την Γερμανία, την ΕΕ, το ΝΑΤΟ και τα Ηνωμένα Έθνη». 

Κατά τη διάρκεια της παραμονής της στο νησί η γερμανίδα Καγκελάριος επισκέφτηκε το παρατηρητήριο των Ηνωμένων Εθνών επί της "νεκρής ζώνης".

Στο παρατηρητήριο η Μέρκελ ενημερώθηκε από τον ειδικό σύμβουλο του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Αλεξάντερ Ντάουνερ. Παρούσα ήταν και η ειδική αντιπρόσωπος του ΟΗΕ στην Κύπρο Λίζα Μπαντενχάϊμ. 

Προηγουμένως, η Άγκελα Μέρκελ επισκέφτηκε το κέντρο Γκαίτε, το οποίο βρίσκεται επίσης στη «νεκρή ζώνη». Η γερμανίδα Καγκελάριος αναχώρησε από την Κύπρο στις 17.00 το απόγευμα.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: