Τετάρτη 12 Ιανουαρίου 2011

Ορισμός ειδικού απεσταλμένου της Ελλάδας στη Μέση Ανατολή - Η Αθήνα αντικαθιστά την Άγκυρα


Η Ελλάδα κάνει τα πρώτα δειλά της βήματα στη σκακιέρα της Μέσης Ανατολής, αντιμετωπίζοντας ένα ρευστό σκηνικό και την τουρκική αλαζονεία…

 Όπως έγινε γνωστό, ο υπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Δρούτσας διόρισε ειδικό απεσταλμένο της χώρας μας στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, τον πρέσβη Αντώνη Νικολαΐδη.
 Κατά την παρουσίασή του, ο υπουργός αναφέρθηκε… στα αυτονόητα: ότι η Ελλάδα διατηρεί καλές σχέσεις τόσο με τους Ισραηλινούς όσο και με τους Άραβες, ενώ έχει συμφέροντα στην ευρύτερη περιοχή.

Πέραν του να ευχηθούμε στον Έλληνα πρέσβη κάθε επιτυχία στη νέα του κρίσιμη αποστολή, να επισημάνουμε ότι οι προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει υπερβαίνουν κατά πολύ τις σχέσεις της Ελλάδας με το Ισραήλ.

Στην Αίγυπτο όπου διαφαίνεται η πιθανότητα έναρξης ακόμα και θρησκευτικού πολέμου ανάμεσα στους εξτρεμιστές μουσουλμάνους και τους χριστιανούς Κόπτες, υπάρχει σημαντική ελληνική μειονότητα.

Ο πρέσβης Νικολαΐδης, καλά θα έκανε να αναζητήσει τα εκατοντάδες φιλελληνικά στοιχεία που βρίσκονται σε περίοπτες κοινωνικές θέσεις στις αραβικές χώρες, άτομα τα οποία επί πολλά έτη αναρωτιούνται γιατί δεν τυγχάνουν αξιοποίησης από το υπουργείο Εξωτερικών… Κι αν δε γνωρίζουν, μπορούν να μάθουν να ρωτάνε στη Βασιλίσσης Σοφίας…

Ας ελπίσουμε, ότι η ελληνική πολιτική στη Μέση Ανατολή δεν θα ακολουθήσει τα βήματα της γενικότερης ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, ασχέτως αν ο κ. Δρούτσας προσπαθεί – και αυτό είναι λογικό και θεμιτό – να μας πείσει περί του αντιθέτου…

Αξίζει να σημειώθει ακόμα πως η ανακοίνωση του διορισμού του πρώτου Έλληνα Ειδικού Απεσταλμάνου για την Μέση Ανατολή, έχει συμπέσει με δύο γεγονότα φαινομενικά "άσχετα" μεταξύ τους αλλά σίγουρα άμεσα συναρτόμενα με τις εξελίξεις. Έτσι αύριο θα επισκεφθεί την Αθήνα ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, Αβιγκντόρ Λίμπερμαν, ο οποίος θα είχε συνομιλίες με τον Έλληνα ομόλογό του. Πόσο τυχαία μπορεί να χαρακτηριστεί η κίνηση της Αθήνας να ανακοινώσει τον διορισμό του πρέσβη Α. Νικολαϊδη την προηγούμενη της επίσκεψης του Ισραηλινού επισήμου. Ακόμα οι δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου Γιώργου Πεταλωτή αναφορικά με τις απόψεις του Μητροπολίτη Πειραιώς αναφορικά με την Μουσουλμανική θρησκεία δεν μπορεί παρά να κινούνται στο ίδιο πλαίσιο.

Με λίγα λόγια, μετά τα δραματικά γεγονότα στα ανοιχτά της Γάζας πριν λίγους μήνες, η Ελλάδα σταδιακά προσπαθεί να λειτουργήσει στο επίπεδο που δεν μπόρεσε να λειτουργήσει η Τουρκία, δηλαδή η Αθήνα θα προσπαθήσει να φέρει τις αντιμαχόμενες πλευρές ποιο κοντά και ως ένας πραγματικός "έντιμος  διαμεσολαβητής" (honest broker) να διαμορφώσει τις συνθήκες για ένα καλύτερο μέλλον στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Τόσο το defence-point.gr όσο και η ΣΙ&Γ αισθάνονται δικαιωμένοι αφού ήδη από τον Ιούνιο του 2010, λίγες ημέρες μετά το συμβάν στην Γάζα έθεσαν τις παραμέτρους της γεωπολιτικής αξιοποίησης ενός δραματικού κατά τα άλλα γεγονότος, το οποίο όμως έθεσε σε κίνηση κάποιες νέες δυναμικές στην περιοχή και αποτέλεσε τον "καταλύτη" για την αλλαγή στην ισορροπία δυνάμεων στην Ανατολική Μεσόγειο, η οποία και θα έχει σημαντικότατες επιπτώσεις και στην γενικότερη ισορροπία στον υδάτινο άξονα Μαύρη Θάλασσα-Στενά-Αιγαίο-Ανατολική Μεσόγειος.

Έιναι σαφές πως η Αθήνα θα πρέπει από εδώ και πέρα να αντιμετωπίσει την λυσσώδη αντίδραση της Άγκυρας η οποία θα είναι πολυεπίπεδη. Επείδη γνωρίζουμε πως όπως σε πολλά θέματα έχουμε αποδειχθεί... προφητικοί (π.χ. θέμα ΑΟΖ καθώς και σχέση Τουρκίας-Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ) θα θέλαμε να επιστήσουμε την μέγιστη προσοχή  στις ελληνικές αρχές ασφαλείας για τον κίνδυνο διενέργειας στο εσωτερικό της χώρας κάποιου είδους... προβοκάτσιας που σκοπό θα έχει να εκτεθεί η χώρα μας στον μουσουλμανικό κόσμο με αποτέλεσμα να μη μπορέσει να επιτελέσει τα διαμεσολαβητικά της καθήκοντα στην Μέση Ανατολή.

Η τουρκική κυβέρνηση, όσο "καρντάσης" ή "συνέταιρος" θα ήθελε να παρουσιαστεί στην ελληνική κοινή γνώμη και στην ελληνική κυβένρηση επουδενί δεν πρόκειται να εγκαταλείψει τα Νεοθωμανικά της σχέδια για την περιοχή και να παραδόσει την πρωτοβουλία των κινήσεων στην Αθήνα...

Ελπίζουμε να έχουν γνώση οι φύλακες... 
Defense-point.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: