Τετάρτη 19 Ιανουαρίου 2011

Πείνα για τις φτωχές χώρες, κέρδη για τις ΗΠΑ



Η διεθνής άνοδος των τιμών των τροφίμων κατά 25% το περασμένο έτος, οδηγεί σε περισσότερα έξοδα τις φτωχές χώρες που τα εισάγουν με αποτέλεσμα το ξέσπασμα ταραχών αλλά την ίδια ώρα αυτό σημαίνει μεγαλύτερα κέρδη για την αγροτική οικονομία των ΗΠΑ και χαμηλό πληθωρισμό τουλάχιστον ως προς τα τρόφιμα.

Υπολογίζεται πως ήδη πέρσι οι φτωχές χώρες πλήρωσαν έως και 20% περισσότερα απ’ότι είχαν κάνει κατά το 2009, γεγονός που συνεπάγεται αυξημένα έσοδα για τις ΗΠΑ που είναι η χώρα με τις μεγαλύτερες εξαγωγές τροφίμων στον πλανήτη.

Έτσι, αναμένεται πως κατά το 2011 θα αυξηθούν κατά 16% τα κέρδη της αγροτικής οικονομίας των ΗΠΑ φθάνοντας στο ποσό-ρεκόρ των 126.5 δις δολαρίων.

Ταυτόχρονα η θέση των ΗΠΑ ως εξαγωγέας τροφίμων της εξασφαλίσει μεγάλη συγκράτηση των τιμών τους σε σχέση με τις χώρες που τα εισάγουν.

Έτσι, ενώ στις χώρες που εισάγουν τρόφιμα η τιμή τους έχει αυξηθεί κατά μέσο όρο 20-25%, στις ΗΠΑ η αύξηση αυτή δεν ξεπέρασε πέρσι το 1.5% και φέτος θα περιορισθεί στο 2%.

Με τη σειρά τους τα δεδομένα αυτά καθιστούν τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ να έχει πέσει στα επίπεδα της δεκαετίας του ’60, εποχής αλματώδους ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας.
 πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια: