Παρασκευή 14 Ιανουαρίου 2011

Πυρηνικό σταθμό μια ανάσα από Ελλάδα,φτιάχνει η Τουρκία!




ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΩΣΤΙΔΗΣ


Πυρηνικό σταθμό στη Ραιδεστό, σε απόσταση μόλις 100 χιλιομέτρων από την Eλλάδα  , εξετάζει το ενδεχόμενο να χτίσει η Τουρκία.


Ο συγκεκριμένος πυρηνικός σταθμός παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας,  σχεδιάζεται να είναι έτοιμος,  μέχρι το 2023.
     Αυτό αναφέρει η φιλοκυβερνητική εφημερίδα Zaman που γράφει πως η Τουρκία ήδη βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις για την κατασκευή δυο πυρηνικών αντιδραστήρων και κάνει αναφορά στις δηλώσει του Ερντογάν πως « μέχρι το 2023 θα έχουμε ολοκληρώσει την κατασκευή τριών πυρηνικών αντιδραστήρων».


   Η τουρκική εφημερίδα για την τοποθεσία του τρίτου εργοστασίου γράφει χαρακτηριστικά « η αναφορά στο τρίτο πυρηνικό εργοστάσιο έφερε στην δημοσιότητα για το που θα βρίσκεται. 


Οι πόλεις που προηγούνται στην επιλογή είναι η Ραιδεστός και η Άγκυρα».

   Οι υπεύθυνοι του Υπουργείου Ενέργειας της Τουρκίας και του Ιδρύματος Πυρηνικής Ενέργειας της Τουρκίας τονίζουν ότι η επιλογή της θέσης του πυρηνικού σταθμού παίζει σημαντικό ρόλο να βρίσκεται κοντά σε θάλασσα και η περιοχή να μην είναι σεισμογενής.


    Οι ίδιες πηγές υποστηρίζουν « για όλα τα πυρηνικά εργοστάσια είχαν αναφερθεί τα ονόματα της Μερσίνης, της Άγκυρας, του Άκσαραι, της Ραιδεστού και του Ικονίου.


Στη Μερσίνη ήδη θα κατασκευαστεί, για τη  Σινώπη γίνονται διαπραγματεύσεις. Το τρίτο εργοστάσιο μπορεί να είναι ανάμεσα στις υπόλοιπες πόλεις».


  Όπως λένε στην εφημερίδα Zaman "Tα ανταλλακτικά του εργοστασίου αποτελούνται από κομμάτια 900 και 1000 τόνων. 


Είναι δύσκολη η μεταφορά τους , γι' αυτό και υπάρχει προτίμηση της θαλάσσιας μεταφοράς. 

Επίσης η θέση προτιμάται να είναι παραθαλάσσια , για να μπορεί να αντλεί νερό από τη θάλασσα για την ψύξη  (περίπου 300 τόνους το δευτερόλεπτο).

Επίσης θα συνεκτιμηθεί να μην είναι η περιοχή σεισμογενής.»  
Η Ραιδεστός πάντως είναι παραθαλάσσια πόλη και δεν έχει παρουσιαστεί έντονη σεισμική δραστηριότητα.

  Η εφημερίδα Ζαμάν, στο τίτλο της γράφει « για τον τρίτο πυρηνικό σταθμό προφέρεται το όνομα της Ραιδεστού.

πηγη 

Δεν υπάρχουν σχόλια: