Σάββατο 15 Ιανουαρίου 2011

ΓΙΑ ΤΗ «ΔΙΚΗ ΤΟΥ ΝΤΙΓΙΑΡΜΠΑΚΙΡ»Νέες ταραχές στις κουρδικές περιοχές της Τουρκίας


 Η πρόσφατη, πολυδιαφημισμένη επίσκεψη του Τούρκου προέδρου Αμπντουλάχ Γκιουλ στο Ντιγιάρμπακιρ που είχε στόχο την εκτόνωση της έντασης και τη συμφιλίωση αποδεικνύεται εκ των υστέρων αποτυχημένη, καθώς οι Κούρδοι της Τουρκίας βρίσκονται ξανά σε ξεσηκωμό.

Η αφορμή ήταν η επανέναρξη της ακροαματικής διαδικασίας για 150 εξέχοντες Κούρδους πολίτες και πολιτικούς, που κατηγορούνται για συμμετοχή στην Ένωση Κουρδικών Κοινοτήτων, η οποία θεωρείται ως πτέρυγα του ΡΚΚ του φυλακισμένου στη νήσο Ίμραλι Κούρδου ηγέτη Αμπντουλάχ Οτσαλάν.

Οι διαδηλώσεις και οι ταραχές ξέσπασαν χθες το πρωί στο Ντιγιάρμπακιρ και διαδόθηκαν στη γειτονική επαρχία Χάκκαρι και σε γειτονικές πόλεις όπως η Νουσαιμπίν, η Τσιζρέ και το Κιζίλτεπε.

Στους κατηγορούμενους για συμμετοχή στο ΡΚΚ που δικάζονται, περιλαμβάνονται ο μετριοπαθής δήμαρχος του Ντιγιάρμπακιρ, Οσμάν Μπαιντεμίρ και οι δήμαρχοι άλλων 11 κουρδικών πόλεων και άλλοι ανεξάρτητοι Κούρδοι πολιτευτές., πολλοί από τους οποίους είναι ήδη προφυλακισμένοι εδώ και 1.5 χρόνο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: