Τετάρτη 26 Ιανουαρίου 2011

Παραλαμβάνει όπλα και διόπτρες ο στρατός ξηράς.



Το Γενικό Επιτελείο Στρατού αναβαθμίζοντας τις επιχειρησιακές δυνατότητες των Μονάδων του, δίνοντας ιδιαίτερη βαρύτητα στις Μονάδες του Πεζικού (απλού και μηχανοκίνητου), άρχισε να παραλαμβάνει οπλικά συστήματα, τα οποία εμπεριέχονταν σε συμβάσεις που είχαν ανατεθεί τα προηγούμενα χρόνια στα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ).

Έτσι μεταξύ των άλλων παραδίδονται 1.200 αναβαθμισμένα πολυβόλα Browning Μ2 των 0,50 ιντσών Ταχείας Αλλαγής Κάννης (ΤΑΚ). Αρχικά είχαν αναβαθμιστεί 2.000 πολυβόλα του ιδίου τύπου. 


Για την συνέχιση του προγράμματος αναβάθμισης των πολυβόλων, ανατέθηκε τον Απρίλιο του 2005 η συγκεκριμένη σύμβαση ύψους 3,7 εκατ. ευρώ. Με αυτά τα πολυβόλα θα εξοπλιστούν το υπόλοιπο των Τεθωρακισμένων Οχημάτων Μεταφοράς

Προσωπικού (ΤΟΜΠ) Μ113Α1/-Α2, Leonidas 1/-2 και Οχημάτων Μάχης (ΤΟΜΑ) BMP-1 των Μηχανοκίνητων Ταγμάτων Πεζικού, οι Λόχοι Υποστήριξης (ΛΥΤ) των απλών Ταγμάτων Πεζικού και τα Άρματα μάχης Μ48Α5 MΟLF.

Επίσης παραλαμβάνονται 2.320 πολυβόλα εφόδου FN Minimi των5,56 χλστ. και 2.320 διόπτρες παθητικού τύπου τρίτης γενιάς NS-685C κατασκευής  Θέων Αισθητήρες (τα 750 πολυβόλα Minimi των Ειδικών Δυνάμεων έχουν εξοπλιστεί με την NS-467C κατασκευής επίσης της Θέων Αισθητήρες).


Τα πολυβόλα με τις διόπτρες, αποτελούν αντικείμενο σύμβασης ύψους 61,8 εκατ. ευρώ, που είχε ανατεθεί από το Υπουργείο Εθνικής Άμυναs στα ΕΑΣ το 2006. 

Τα πολυβόλα θα κατανεμηθούν ανά δύο στις ομάδες πεζικού, ενισχύοντας δραματικά όχι μόνο τη δυνατότητα μάχης κατά τη νύκτα, αλλά και τη δυνατότητα εντοπισμού, αναγνώρισης και εμπλοκής των στόχων λόγω τns μεγάλης μεγέθυνσης (6χ) της διόπτρας.

Ομοίως συνεχίζουν να παραλαμβάνονται 3.333 διόπτρες νυκτερινής παρατήρησης και σκόπευσης NS-685C για τον εξοπλισμό των πολυβόλων Heckler & Koch MG3 των 7,62 χλστ., των πολυβόλων Browning Μ2 των 0,50 ιντσών και των 633πολυβόλων βομβίδων Heckler & Koch GMG.

Η ολοκλήρωση της παραλαβής ειδικά των διόπτρων νυκτερινής παρατήρησης και σκόπευσης σύγχρονης τεχνολογίας, αναβαθμίζει ριζικά και μαζικά τη δυνατότητα διεξαγωγής νυκτερινών επιχειρήσεων από τις Μονάδες του όπλου του Πεζικού.

Τέλος πρέπει να επισημανθεί η ολοκλήρωση της παράδοσης των 223 Αυτοκινούμενων πυροβόλων Μ109A3GEA2 από τα αποθέματα του Γερμανικού Στρατού. 


Τα πυροβόλα ελέγχθηκαν, επισκευάστηκαν και αξιοποιήθηκαν, με ανταλλακτικά που παραχωρήθηκαν από τον Γερμανικό Στρατό από τους ουλαμούς συντήρησης των Μονάδων που τα παρέλαβαν, μειώνοντας στο ελάχιστο το κόστος ενεργοποίησης τους. 

Η επιχειρησιακή τους κατάσταση πιστοποιήθηκε με τις βολές που πραγματοποιήθηκαν πρόσφατα από τις Μονάδες στην Περιοχή Ευθύνης των Α’ και Δ΄ Σωμάτων Στρατού.
πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια: