Τρίτη 20 Ιουνίου 2017

Πιόνι της Τουρκίας ο Ν.Ντιμιτρόφ: Συνάντησε τον Μ.Τσαβούσογλου, ξέχασε τη «φιλία» με την Ελλάδα και μίλησε για ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ χωρίς λύση του ονόματος

Πιόνι των Τούρκων ο νέος υπουργός των Σκοπίων Νίκολα Ντιμιτρόφ που πρόσφατα επισκέφθηκε την Αθήνα και δήθεν δήλωνε έτοιμος για έναν ειλικρινή διάλογο με την Ελλάδα και τον Νίκο Κοτζιά προκειμένου να βρεθεί λύση στο όνομα και να προχωρήσουν οι διαδικασίες αποκατάστασης των διμερών σχέσεων και η χώρα του να μπει στο ΝΑΤΟ.


Με το που επέστρεψε στα Σκόπια, δέχθηκε την επίσκεψη του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου και έκτοτε ο κ. Ντιμιτρόφ άλλαξε στάση. Θυμήθηκε την αλαζονεία και τον αλυτρωτισμό της κυβέρνησης Γκρούεφσκι και με την πορεία αυτή μάλλον δεν πρόκειται να επιλυθεί το ζήτημα της ονομασίας όσο και ονόματα να πέφτουν στο… τραπέζι.

Ο Σκοπιανός υπουργός Εξωτερικών εμφανίστηκε λοιπόν να στέκεται δίπλα στον Τούρκο ομόλογο του, σαν να δίνει «αναφορά» και να δηλώνει ότι στόχος του είναι η είσοδος των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ, χωρίς επίλυση του ονοματολογικού, με την προσωρινή ονομασία τους (FYROM).
Κάτι που προκάλεσε το χαμόγελο της ικανοποίησης από την πλευρά του Μεβλούτ Τσαβούσογλου.
 
 
Φαίνεται λοιπόν πώς ο κ. Ντιμιτρόφ και ίσως ο πρωθυπουργός της χώρας παίζουν σε διπλό ταμπλό και αυτό αποκαλύπτεται σιγά σιγά.

Το γεγονός καταγράφηκε από το υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας και προκάλεσε την εντονότατη δυσαρέσκεια, αφού κατά την πρόσφατη επίσκεψη του στην Αθήνα εμφάνισε ένα εντελώς διαφορετικό πρόσωπο και ουδόλως αναφέρθηκε σε μία τέτοια θέση τόσο κατά την κατ’ ιδία συνάντηση που είχε με τον Νίκο Κοτζιά όσο και κατά τις δημόσιες δηλώσεις του.

Η αλλαγή τακτικής εκ μέρους των Σκοπίων, μόλις μέσα σε μερικές ημέρες, και μάλιστα πλάι στον Τούρκο ΥΠΕΞ, σε καμία περίπτωση δεν συνάδει με την επικοινωνιακή «επίθεση φιλίας» προς την Ελλάδα, ούτε με την καλλιέργεια κλίματος εμπιστοσύνης και ειλικρίνειας μεταξύ των δυο πλευρών. Ως γνωστόν, στη συνάντηση της Αθήνας μόνον ο Έλληνας ΥΠΕΞ δήλωσε πως πρώτα πρέπει να λυθεί το ονοματολογικό, και μετά να πάμε να καταθέσουμε τη συμφωνία σε ΕΕ και ΝΑΤΟ.

Το πλέον εντυπωσιακό είναι ότι ο Ντιμιτρόφ επικαλείται ακόμα και «δικαστικές αποφάσεις», εξαπολύοντας, εμμέσως πλην σαφώς, απειλές. Κάτι που γεννά εύλογα ερωτήματα ως προς το εάν πράγματι η νέα κυβέρνηση των Σκοπίων είναι διατεθειμένη να ακολουθήσει διαφορετική-διαλλακτική, όπως λέει, πολιτική σε σχέση με εκείνη της κυβέρνησης Γκρουέφσκι.

 
«Επισκέφθηκα πριν λίγες ημέρες την Αθήνα όπου συναντήθηκα με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά. Από νομική άποψη έχουμε μία ξεκάθαρη κατάσταση: Έχουμε την Ενδιάμεση Συμφωνία του 1995 και έχουμε την ετυμηγορία του Διεθνούς Δικαστηρίου Δικαιοσύνης στη Χάγη το 2011, που λέει ότι η “Μακεδονία” δεν πρέπει να αντιμετωπίζει εμπόδια στο να λάβει πρόσκληση και να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, εφόσον αυτό γίνει με την προσωρινή ονομασία (Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας).
 
 
Θα προσπαθήσω να δείξω και να πείσω ότι είναι και προς το συμφέρον της Ελλάδας αυτό να γίνει και θα προσπαθήσω μαζί με τα νομικά, να παρουσιάσω και όσο το δυνατόν περισσότερα πολιτικά επιχειρήματα. Αυτό είναι σημαντικό και για εμάς, ως χώρα, αλλά και για όλη την περιοχή, γιατί η ένταξή μας στο ΝΑΤΟ θα έχει μία θετική επιρροή για την ειρήνευση και την σταθερότητα στην περιοχή», δήλωσε ο κ. Ντιμιτρόφ.

Είχε προηγηθεί η δήλωση του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, με την οποία εξέφραζε την πλήρη υποστήριξη του στα Σκόπια προκειμένου να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ ως πΓΔΜ. Κι αυτό λέει πολλά για το αν μπορεί κανείς να έχει εμπιστοσύνη στη νέα κυβέρνηση των Σκοπίων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: