Σάββατο 22 Ιανουαρίου 2011

Η ΔΙΑΦΘΟΡΑ ΕΒΓΑΛΕ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΣΤΟΝ ΔΡΟΜΟΤίρανα όπως Τύνιδα



Με αιχμή του δόρατος περιστατικά διαφθοράς, αλλά και την αμφισβήτηση του πρόσφατου υπέρ του Σαλί Μπερίσα εκλογικού αποτελέσματος, η βία κυριάρχησε στην Αλβανία, με αποτέλεσμα τρεις τουλάχιστον νεκρούς και δεκάδες τραυματίες.

Οι εκτεταμένες συμπλοκές μεταξύ της αστυνομίας και μελών του Σοσιαλιστικού Κόμματος προκάλεσαν αμέσως την ανησυχία της Ευρώπης, καθώς εκφράζονται φόβοι πως εν μέσω οικονομικής κρίσης τέτοιες εκρήξεις βίας κινδυνεύουν να μεταδοθούν.

Μια διαδήλωση μπροστά από το κτίριο της κυβέρνησης εξελίχθηκε σε αιματηρή σύγκρουση με την αστυνομία να πυροβολεί στο ψαχνό τους διαδηλωτές που πετούσαν πέτρες και βόμβες μολότοφ.

Ο Μπερίσα κατηγόρησε τον Πρόεδρο του Σοσιαλιστικού Κόμματος για τα επεισόδια και την αδυναμία του να συγκρατήσει τους οπαδούς του, υποστηρίζοντας πως χρησιμοποίησε διάφορα εγκληματικά στοιχεία και λαθρεμπόρους.

Ο Έντι Ράμα από την πλευρά του έκανε έκκληση για ηρεμία αλλά κατηγόρησε τις αρχές ότι προκάλεσαν την επίθεση των διαδηλωτών.

Τις τελευταίες ημέρες, η αντιπολίτευση έχει εντείνει τις εκκλήσεις για προκήρυξη πρόωρων εκλογών, κατηγορώντας την κυβέρνηση Μπερίσα για εκτεταμένη διαφθορά.

Η σταγόνα που έκανε το ποτήρι να ξεχειλίσει ήταν η δημοσιοποίηση ενός βίντεο, όπου ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ιλίρ Μέτα εμφανίζεται να ζητά από τον τότε υπουργό Οικονομίας Ντρίταν Πρίφτι, να ακυρώσει δύο διαγωνισμούς για συμβόλαια εκμετάλλευσης ενός υδροηλεκτρικού σταθμού, ώστε να ευνοηθεί μια άλλη εταιρεία.

Μετά την δημοσιοποίηση της συναλλαγής ο Μέτα παραιτήθηκε, αλλά οι διαδηλωτές τώρα ζητούν την παραίτηση όλης της κυβέρνησης, με την κατηγορία ότι έχει εξελιχθεί σε εκκολαπτήριο διαφθοράς.

Από την πλευρά του, ο Μπερίσα επιμένει ότι η αντιπολίτευση βρήκε την αφορμή να μετατρέψει τα Τίρανα σε Τύνιδα.

πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια: