Χωρίς καμία αμφιβολία η ενίσχυση της Πολεμικής Αεροπορίας αποτελεί την απόλυτη προτεραιότητα στους σχεδιασμούς πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας.
Οι λόγοι γνωστοί λίγο πολύ σ΄ όλους.
Η ΠΑ μετά από την αγορά των F-16 το 2005 είχε αφεθεί στην τύχη της.
Ακόμη και…τακάκια φρένων για τα αεροπλάνα πρώτης γραμμής δεν μπορούσαν κάποιοι να προμηθευτούν.
Επίσης γνωστό όμως είναι και το γεγονός ότι δεν υπάρχουν χρήματα.
Κι αυτό είναι πρόβλημα μεγάλο.
Η εξίσωση έχει γίνει πολύ δύσκολη στην λύση της,αλλά παρόλα αυτά βρίσκεται σε εξέλιξη από την ηγεσία της Πολεμικής Αεροπορίας ένα σχέδιο που είναι πολύ ρεαλιστικό και όταν θα υλοποιηθεί -γιατί είναι κοντά η υλοποίησή του- θα μπορούμε να μιλάμε για ένα πραγματικό “νοικοκύρεμα” της Πολεμικής Αεροπορίας με αξιοπρεπείς διαθεσιμότητες που τα τελευταία χρόνια αποτελούν τον μόνιμο πονοκέφαλο των επιτελών της.
Θα περιγράψουμε το “πακέτο λύσης” αφού για ευνόητους λόγους δεν είναι καλό να δημοσιοποιηθούν λεπτομέρειες πριν ολοκληρωθούν κάποιοι σχεδιασμοί. Μόνο το ένα μέρος του σχεδίου έχει ανακοινωθεί κι αυτό έχει να κάνει με τον εκσυγχρονισμό των μαχητικών αεροσκαφών F-16.
Αυτό το πρόγραμμα έχει ενεργοποιηθεί ήδη και απ΄ ότι λένε οι πληροφορίες “τρέχει” πολύ γρηγορότερα ακόμη και από τις προβλέψεις της ΠΑ.
Αφορά στον εκσυγχρονισμό 93 αεροσκαφών F-16.
Τα άλλα δύο “κεφάλαια” του σχεδίου ενίσχυσης της ΠΑ έχουν να κάνουν με την εκπαιδευτική της δραστηριότητα και με το μεταφορικό της έργο.
Και στις δύο περιπτώσεις ο Α/ΓΕΑ Χρήστος Χριστοδούλου έχει καταλήξει στις λύσεις,έχοντας πάρει το “πράσινο φως” της πολιτικής ηγεσίας
Και για τα δύο στόχος είναι να αυξηθούν δραματικά οι δυνατότητες της ΠΑ.
Οι λύσεις που έχουν επιλεγεί είναι προσαρμοσμένες στην οικονομική πραγματικότητα γι΄ αυτό και τις χαρακτηρίσαμε απολύτως ρεαλιστικές .
Και για τις δύο θα υπάρξουν εξελίξεις μέσα στον Μάϊο.
Ο χρόνος πιέζει και οι εξελίξεις στην περιοχή μας εξηγούν το γιατί.
Το σχέδιο της ηγεσίας του ΓΕΑ αποδεικνύει ότι το οικονομικό πρόβλημα δεν ήταν το μοναδικό που λειτούργησε ως ανασταλτικός παράγοντας στο “συμμάζεμα” και στον εκσυγχρονισμό της ΠΑ. Ίσως σημαντικότερο πρόβλημα ήταν ότι πολλοί φοβήθηκαν ή δεν θέλησαν να αναλάβουν πρωτοβουλίες και να αναζητήσουν λύσεις.
Που όπως φαίνεται υπάρχουν.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου