Τρίτη 25 Απριλίου 2017

“Χαστούκι” ΗΠΑ σε Ερντογάν για τους βομβαρδισμούς κατά Κούρδων! Τι λέει το Πεντάγωνο

Ο Ερντογάν ετοιμάζει βαλίτσες για τη συνάντησή του με τον Τραμπ,αλλά οι σχέσεις Ουάσινγκτον-Άγκυρας κλονίζονται ξανά!

Οι βομβαρδισμοί τουρκικών αεροσκαφών που προκάλεσαν το θάνατο Κούρδων μαχητών έχουν εκνευρίσει την Ουάσινγκτον.

 

Σύμφωνα με το Fox News περισσότεροι  από δώδεκα μαχητές Κούρδοι  σκοτώθηκαν “σε μια σειρά αεροπορικών επιθέσεων που πραγματοποιήθηκαν από τα τουρκικά αεριωθούμενα αεροσκάφη, επιβεβαίωσαν δύο αξιωματούχοι του Πενταγώνου στο Fox News”.

 

Και οι δύο αξιωματούχοι δήλωσαν ότι δεν υπήρχαν στρατεύματα των Η.Π.Α. μεταξύ των μαχητών που επλήγησαν.

“Αυτό είναι πολύ σοβαρό,” είπε ένας ανώτερος αξιωματούχος .

 

Νωρίτερα αυτό το μήνα, ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Jim Mattis φιλοξένησε τον Τούρκο ομόλογό του Φ. Ίσικ στο Πεντάγωνο για συνομιλίες σχετικά με την επερχόμενη επίθεση στη Raqqa της Συρίας.

 

Και οι δύο  αγνόησαν  ερώτηση από  δημοσιογράφο σχετικά με το ρόλο που θα έπαιζαν οι Κούρδοι σε αυτήν την επιχείρηση.

 

Επί του παρόντος,μεταδίδει το Fox, υπάρχουν περίπου 1.000 στρατιώτες των ΗΠΑ στο έδαφος της  Συρίας.

 

Οι Η.Π.Α. αναφέρει το Fox News θεωρούν τις Μονάδες Προστασίας του  Κουρδικού Λαού, γνωστές ως YPG, ως βασικούς συμμάχους στον αγώνα κατά της ISIS. Η Τουρκία βλέπει την ομάδα αυτή  ως επέκταση του  ΡΚΚ.

 

Νέοι βομβαρδισμοί από την Τουρκία

Η Τουρκία εξαπέλυσε σήμερα αεροπορικές επιδρομές στη Συρία και στο Ιράκ με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον είκοσι μαχητές των κουρδικών δυνάμεων που συμμετέχουν στον πόλεμο κατά των τζιχαντιστών και υποστηρίζονται από τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.

 

Η επίθεση στη Συρία, που είχε στόχο τις Μονάδες Προστασίας του Κουρδικού Λαού (YPG) στο βορειοανατολικό τμήμα της εμπόλεμης χώρας, ήταν από τις πιο φονικές που εξαπέλυσε στη χώρα αυτή η Τουρκία, που χαρακτηρίζει «τρομοκρατική οργάνωση» την κουρδική πολιτοφυλακή αυτή.

 

Σημειώνεται την επομένη της εισόδου των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (FDS), μιας αραβοκουρδικής συμμαχίας που αποτελείται κατά μεγάλο μέρος από μέλη των YPG, στην πόλη Τάμπκα, στον δρόμο προς τη Ράκα, ντε φάκτο πρωτεύουσα της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) στη Συρία.

 

Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, 18 άνθρωποι σκοτώθηκαν από τις αεροπορικές επιδρομές που εξαπέλυσε η τουρκική Πολεμική Αεροπορία κοντά στη συριακή πόλη αλ Μαλικίγια που βρίσκεται στην τουρκοσυριακή μεθόριο. «Δεκαπέντε μαχητές των YPG και τρία μέλη ενός κέντρου μμε σκοτώθηκαν».

 

Οι νυχτερινές επιδρομές είχαν ως στόχο «μια βάση όπου στεγάζονται ένα κέντρο επικοινωνίας για τα μμε και στρατιωτικές εγκαταστάσεις», σύμφωνα με τις YPG. Δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου που βρίσκεται στην περιοχή είδε κατεστραμμένα κτίρια και σωστικά συνεργεία να αναζητούν επιζώντες στα ερείπια.

 

Το πολιτικό σκέλος της πολιτοφυλακής ανήρτησε φωτογραφίες στο Twitter που δείχνουν έναν στρατιωτικό που φοράει στολή του αμερικανικού στρατού να περπατά δίπλα σε κούρδους μαχητές, διευκρινίζοντας πως επισκεπτόταν το σημείο της επίθεσης.

 

Στην επίθεση που ξεκίνησαν τον Νοέμβριο για την ανακατάληψη της Ράκας, οι FDS υποστηρίζονται από αέρος από τον διεθνή συνασπισμό υπό την ηγεσία των Ηνωμένων Πολιτειών και στο έδαφος από αμερικανούς στρατιωτικούς συμβούλους.

 

«Είναι αδιανόητο ότι πολεμάμε σε ένα μέτωπο εξίσου σημαντικό με τη Ράκα και την ίδια στιγμή τα τουρκικά αεροπλάνα μάς επιτίθενται», δήλωσε τηλεφωνικώς στο Γαλλικό Πρακτορείο διοικητής της κουρδικής πολιτοφυλακής YPG.

 

«Ζητάμε από τον συνασπισμό να επέμβει ώστε να σταματήσουν οι τουρκικές παραβιάσεις και η έμμεση υποστήριξη της χώρας αυτής στο Νταές» (αραβικό ακρωνύμιο του ΙΚ), πρόσθεσε.

 

Από την πλευρά του, ο Ρεντούρ Χαλίλ, εκπρόσωπος των YPG, που επισκεπτόταν τον σημείο της επίθεσης μαζί με έναν αμερικανό αξιωματικό, δήλωσε στον δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου πως ο συνασπισμός «φέρει τεράστια ευθύνη και πρέπει να επιτελέσει το καθήκον του να προστατεύσει αυτή την περιοχή, γιατί είμαστε εταίροι στη μάχη κατά του ΙΚ».

 

Η Τουρκία θεωρεί πως οι YPG συνδέονται με το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK). Λέει πως θέλει να εργαστεί με τους συμμάχους της, αλλά χωρίς τις YPG, για την ανακατάληψη της Ράκας. Για τον Σινάν Ουλγκέν, πρόεδρο του Κέντρου για την Οικονομία και την Εξωτερική Πολιτική με έδρα την Κωνσταντινούπολη, «δεν θα υπάρξουν άλλοι ελιγμοί πριν από τη συνάντηση Ερντογάν-Τραμπ.

 

Είναι υπό το φως των αποτελεσμάτων αυτής της συνάντησης που θα αποφασιστεί η συνέχεια των πραγμάτων», είπε, αναφερόμενος στη συνάντηση που αναμένεται να έχουν στα μέσα Μαΐου ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ με τον τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

 

Στο γειτονικό Ιράκ, η τουρκική Πολεμική Αεροπορία εξαπέλυσε αεροπορική επιδρομή εναντίον τοπικών ένοπλων οργανώσεων που συνδέονται με το PKK, όμως από λάθος φαίνεται ότι σκότωσε έξι μέλη των ιρακινών κουρδικών δυνάμεων (πεσμεργκά), σύμφωνα με τους πεσμεργκά.

 

Η τουρκική επιδρομή, που πραγματοποιήθηκε στην περιοχή Σίντζαρ (βορειοδυτικά), είναι «απαράδεκτη», κατήγγειλαν οι πεσμεργκά.

Ο τουρκικός στρατός επιβεβαίωσε τις επιδρομές στη Συρία και το Ιράκ, οι οποίες είχαν στόχο «να καταστρέψουν τα κρησφύγετα των τρομοκρατών που έχουν στο στόχαστρό τους τη χώρα μας».

 

«Οι επιχειρήσεις θα συνεχιστούν με την ίδια αποφασιστικότητα μέχρι να εξουδετερωθεί και ο τελευταίος τρομοκράτης», τονίζεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε.

Ο Ερντογάν έχει πει πως «δεν θα επιτρέψει να γίνει η Σίντζαρ ένα δεύτερο Καντίλ», βάση εφεδρείας του PKK στο Ιράκ, στα σύνορα με την Τουρκία.

 

Σε ένα άλλο μέτωπο στη Συρία, δώδεκα άνθρωποι, μεταξύ των οποίων πέντε άμαχοι και δύο αντάρτες, σκοτώθηκαν σε αεροπορικές επιδρομές εναντίον του χωριού Ντουουάλα, που τελεί υπό τον έλεγχο των ανταρτών, στην επαρχία Ιντλίμπ (βορειοδυτικά), σύμφωνα με το Παρατηρητήριο.

 

Μια πρώτη επιδρομή, προφανώς από τη ρωσική Πολεμική Αεροπορία, έπληξε το Ντουουάλα, δήλωσε ο διευθυντής του Παρατηρητηρίου, Ράμι Αμπντέλ Ράχμαν.

 

«Στη συνέχεια ένα δεύτερο σμήνος χτύπησε κοντά σε ένα ιατρικό κέντρο στην Καφρ Ταχαρίμ, κατά την άφιξη της αυτοκινητοπομπής που μετέφερε θύματα από το Ντουουάλα. Από την επιδρομή η κλινική τέθηκε εκτός λειτουργίας».

 

Πρόκειται για τη δεύτερη ιατρική δομή που βομβαρδίζεται μέσα σε τέσσερις ημέρες στην επαρχία Ιντλίμπ.

 

Η επαρχία Ιντλίμπ, που τελεί υπό τον έλεγχο ανταρτών και τζιχαντιστών, βομβαρδίζεται τακτικά από τη συριακή και τη ρωσική Πολεμική Αεροπορία, σύμμαχο της κυβέρνησης του Μπασάρ αλ Άσαντ.

πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια: