Τρίτη 25 Απριλίου 2017

Ο ΕΝΤΥ ΡΑΜΑ, Ο ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΚΑΙ ΣΤΟ ΒΑΘΟΣ Η…ΡΩΣΙΚΗ ΑΡΚΟΥΔΑ!


Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης

Η φιλία του προέδρου της Αλβανίας Έντυ Ράμα με τον Ερντογάν, είναι εδώ και καιρό και ο Αλβανός πρόεδρος συχνά πηγαίνει στην Τουρκία όπου έχει προσωπικές συναντήσεις με τον Τούρκο συνάδελφο του για τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή παίρνοντας για πολλούς «γραμμή».


Στα εγκαίνια της τρίτης γεφύρας του Βοσπόρου, την οποία ο Ερντογάν την αφιέρωσε στο όνομα του Οθωμανού σουλτάνου, Σελίμ ο Τρομερός, που είχε σφάξει 40.000 Αλεβίτες της Μικράς Ασίας, ο Ράμα ήταν πρώτος στο πλευρό του.



Επόμενο ήταν ο Αλβανός πρόεδρος να θέλει να μιμηθεί το πρότυπο του τον Ερντογάν και να γίνει σουλτάνος σε μικρότερη έκδοση στα Βαλκάνια, με το όραμα της μεγάλης Αλβανίας. 

Από εδώ αρχίζει το πρόβλημα με τον αλβανικό εθνικισμό.


Για πρώτη φορά αυτός ο Ράμα μαζί με τον άλλο, τον Χασίμ Θάτσι του Κοσσυφοπεδίου, που κατηγορείται για εγκλήματα τα πολέμου, διατύπωσαν επίσημα διεκδικήσεις εναντίον όλων των γειτονικών κρατών με πρώτο στόχο τα Σκόπια και παράλληλα την ένωση του Κοσσόβου με την Αλβανία, προκαλώντας την οργή της Σερβίας.


Για το τεχνητό κράτος των Σκοπίων επιβεβαιώθηκαν οι προβλέψεις ότι αυτό το κρατίδιο δεν μπορεί να επιβιώσει και όσοι στήριξαν την δημιουργία του, δηλαδή οι Γερμανοί πρωτίστως και οι Αμερικανοί, δημιούργησαν μια μεγάλη εστία αποσταθεροποίησης στο κέντρο της Βαλκανικής που μπορεί να ανάψει φωτιές σε όλη την Ευρώπη.


Συγκεκριμένα όπως αναφέρεται έχει σημάνει ώρα μηδέν για τα Σκόπια αλλά και για ολόκληρα τα Βαλκάνια καθώς έχουμε επιβεβαιωμένη μετακίνηση στρατιωτικών μονάδων από και προς την πρωτεύουσα Σκόπια, (15 χλμ βόρεια της πόλης) αλλά και στις πόλεις του Γκοστιβάρ, Στρούγκας και κά .

 
Οι Αλβανοί UCKάδες είναι πάνοπλοι έτοιμοι σε προκαθορισμένες τοποθεσίες εντός της χώρας και πολύ σύντομα θα επιτεθούν με πρόσχημα την άρνηση του προέδρου των Σκοπίων να δώσει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον ηγέτη της αντιπολίτευσης, Ζ.Ζάεφ.


Πλέον είναι και θέμα ωρών να έχουμε την πρώτη ένοπλη αντιπαράθεση μετά από καιρό.


Οι εξελίξεις αυτές αφενός πεισμώνουν τους σλάβους εθνικιστές του Γκρουέφσκυ σε πιο αδιάλλακτες θέσεις, και αφ’ ετέρου το Βελιγράδι δίνει σήματα πολεμικής επιστράτευσης για να αντιμετωπίσει κατά μέτωπο τους Αλβανούς.


Και όλα αυτά με τις ευλογιές του Ερντογάν και της νεοοθωμανικής Τουρκίας που θέλει να παίξει παιχνίδι σε βάρος της Ευρώπης γιατί τον έχει εξοργίσει με τις επιθέσεις που δέχεται και που τον χαρακτηρίζουν σαν στυγνό δικτάτορα.


Πέραν όλων τούτων όμως σήμερα. που δεν είμαστε στο 1999. υπάρχει και ένας άλλος παράγοντας που μάλλον θα παίξει καθιστικό ρόλο. Αυτή είναι η σημερινή πανίσχυρη Ρωσία του Πούτιν.


Στην Μόσχα αυτή την φορά δεν θα επιτρέψουν με τίποτα να παιχτεί το ίδιο σενάριο με τους βομβαρδισμούς της Σερβίας το 1999 και την ενδυνάμωση του αλβανικού εθνικισμού.
Ήδη η Ρωσία έχει στείλει μηνύματα σκληρής αντιμετώπισης της κατάστασης.

Η ρωσική επέμβαση είναι προ των πυλών. αν κάποιοι στα Τίρανα δεν καταλάβουν τις τους περιμένει και προχωρήσουν σε απονενοημένες ενέργειες.

Εμείς όμως τι κάνουμε εκτός από το να παρακολουθούμε άναυδοι όλες αυτές τις εξελίξεις ;;;

ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος
www.nikosxeiladakis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: