Η αμερικανική κυβέρνηση αποκαλύπτει την ελληνική πρόταση αγοράς πέντε πλήρως εξοπλισμένων ελικοπτέρων Σινούκ (CH-47D), αξίας 80εκ. δολαρίων.
***Στη σχετική ανακοίνωση του Οργανισμού Συνεργασίας για την Αμυντική Ασφάλεια βέβαια, δεν παραλείπεται και μια άκρως σημαντική επισήμανση που ξεκαθαρίζει άριστα τον αμερικανικό ρόλο του… Πόντιου Πιλάτου: «Η προτεινόμενη πώληση αυτού του εξοπλισμού και υποστήριξης ΔΕΝ μεταβάλλει τη βασική στρατιωτική ισορροπία στην περιοχή».
Αναλυτικά η ανακοίνωση του DSCA:
Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ αποφάσισε να εγκρίνει μια πιθανή διεθνή στρατιωτική πώληση στην κυβέρνηση της Ελλάδας για τα ελικόπτερα CH-47D. Το εκτιμώμενο κόστος είναι 80 εκατομμύρια δολάρια. Ο Οργανισμός Συνεργασίας για την Αμυντική Ασφάλεια (DSCA) παρέδωσε την απαιτούμενη πιστοποίηση και κοινοποίησε στο Κογκρέσο αυτή την πιθανή πώληση στις 27 Απριλίου 2017.
Η Ελληνική Κυβέρνηση ζήτησε την πιθανή πώληση πέντε (5) ελικοπτέρων CH-47D, επτά (7) Κοινών Συστημάτων Προειδοποίησης Πυραύλων (CMWS) (ένα (1) για κάθε αεροσκάφος συν δύο (2) ανταλλακτικά) και δώδεκα (12) Τουρμπίνες T55-GA-714A (δύο (2) για κάθε αεροσκάφος συν δύο (2) ανταλλακτικά).
Περιλαμβάνονται επίσης εξοπλισμός αποστολής, εξοπλισμός επικοινωνίας και πλοήγησης, εξοπλισμός υποστήριξης εδάφους, ειδικά εργαλεία και εξοπλισμός δοκιμών, ανταλλακτικά, δημοσιεύσεις, Προτάσεις για εργασίες συντήρησης / Τεχνικές Αλλαγές (MWO / ECP), τεχνική υποστήριξη και εκπαίδευση και άλλες σχετικές υποστηρικτικές εξοπλισμού υπηρεσίες. Το συνολικό εκτιμώμενο κόστος είναι 80 εκατομμύρια δολάρια.
Αυτή η προτεινόμενη πώληση θα ενισχύσει τους στόχους της εξωτερικής πολιτικής και της εθνικής ασφάλειας των Ηνωμένων Πολιτειών βοηθώντας στη βελτίωση της ασφάλειας ενός συμμάχου του ΝΑΤΟ που υπήρξε και εξακολουθεί να αποτελεί σημαντική δύναμη για την πολιτική σταθερότητα και την οικονομική πρόοδο.
Η Ελλάδα σκοπεύει να χρησιμοποιήσει αυτά τα είδη και τις υπηρεσίες άμυνας για τον εκσυγχρονισμό των ενόπλων δυνάμεών της, αυξάνοντας την ικανότητα μεταφοράς της με περιστροφικές πτέρυγες. Αυτό θα συμβάλει στον στόχο του ελληνικού στρατού να αναβαθμίσει τις ικανότητές του, ενισχύοντας παράλληλα τη μεγαλύτερη διαλειτουργικότητα μεταξύ Ελλάδας, ΗΠΑ και άλλων συμμάχων.
Η προτεινόμενη πώληση αυτού του εξοπλισμού και υποστήριξης δεν μεταβάλλει τη βασική στρατιωτική ισορροπία στην περιοχή.
Δεν υπάρχει κύριος ανάδοχος, καθώς τα συστήματα θα προέρχονται από αποθέματα Στρατού των Η.Π.Α. Δεν υπάρχουν γνωστές συμφωνίες συμψηφισμού σε σχέση με αυτή τη δυνητική πώληση.
Η υλοποίηση αυτής της προτεινόμενης πώλησης θα απαιτήσει από τους εκπροσώπους των κυβερνήσεων των Η.Π.Α. ή των εργολάβων, να μετακομίσουν στην Ελλάδα για την αποπρακτική / εξόρυξη εξοπλισμού, την ολοκλήρωση του συστήματος και την κατάρτιση του νέου εξοπλισμού.
Δεν θα υπάρξουν δυσμενείς επιπτώσεις στην άμυνα των Η.Π.Α ως αποτέλεσμα αυτής της προτεινόμενης πώλησης.
Αυτή η ειδοποίηση για ενδεχόμενη πώληση απαιτείται από το νόμο και δεν σημαίνει ότι η πώληση έχει ολοκληρωθεί.
Όλα τα ερωτήματα σχετικά με αυτή την προτεινόμενη στρατιωτική πώληση στο εξωτερικό θα πρέπει να απευθύνονται στο Γραφείο Πολιτικών Στρατιωτικών Υποθέσεων του Υπουργείου Εξωτερικών, Γραφείο του Κογκρέσου και Δημόσιων Υποθέσεων, pm-cpa@state.gov.
***Στη σχετική ανακοίνωση
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου