Ύστατη προσπάθεια να αποφευχθεί η πολεμική σύρραξη Ελλάδας-Τουρκίας καθώς ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας ενημέρωσε τους Ευρωπαίους ομολόγους του για την Τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο ενώ την ίδια στιγμή ο ίδιος ο Αρχηγός του τουρκικού Ναυτικού Μπουλέντ Μποστάνογλου, πήγε στην περιοχή που πλέει το Barbaros με την φρεγάτα TCG GAZİANTEP για να επιβλέψει ο ίδιος τις έρευνες(κεντρική φωτογραφία άρθρου)!

Το τουρκικό ναυτικό έδωσε στη δημοσιότητα τις φωτογραφίες από τη φρεγάτα και το Barbaros τις οποίες μπορείτε να δείτε παρακάτω.

Tαυτόχρονα, ο Στρατός Ξηράς έστειλε ένα μήνυμα από το Φαρμακονήσι.  

Τα πολυβόλα της φρουράς «γάζωσαν» στόχους στην θάλασσα στο πλαίσιο της επιχειρησιακής εκπαίδευσης της 80 ΑΔΤΕ, που πραγματοποιήθηκε, την Τετάρτη 26 Απριλίου 2017, βολή όπλων ευθυτενούς τροχιάς.

Στην άσκηση έλαβαν μέρος Εθνοφύλακες του Τάγματος Εθνοφυλακής Κω και προσωπικό του Επιτηρητικού Φυλακίου Φαρμακονησίου.

Πιο αναλυτικά, το ζήτημα της Τουρκικής προκλητικότητας στο Αιγαίο με τις διαρκείς παραβιάσεις του Ελληνικού εναέριου χώρου και την αμφισβήτηση των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων έθεσε επί τάπητος ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος στην Άτυπη Σύνοδο Υπουργών Άμυνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που πραγματοποιήθηκε στη Μάλτα.

Συγκεκριμένα όπως ανακοινώθηκε σχετικά ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας έθεσε το θέμα της αμφισβήτησης εδαφών της Ελλάδας από την ανατολική γείτονα, καθώς και το θέμα της παραβίασης του εθνικού μας εναέριου χώρου και των χωρικών μας υδάτων τα οποία όπως σημείωσε με έμφαση ορίζουν και τα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σήμερα η Άγκυρα όπως έχουμε ήδη ενημερώσει, εξέδωσε Navtex με την οποία δεσμεύει περιοχή γύρω από την Λέσβο προκειμένου να διεξάγει ασκήσεις έρευνας και διάσωσης το διάστημα 27 Απριλίου με 3 Μαΐου.

Προχθές η τουρκική πολεμική αεροπορία το «τερμάτισε» προχωρώντας σε συνολικά 71 παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου με επτά τουρκικά αεροσκάφη, σε βορειοανατολικό, κεντρικό και νοτιοανατολικό Αιγαίο.


Παράλληλα, σημειώθηκαν και τέσσερις ιδιαίτερα σκληρές εικονικές αερομαχίες μεταξύ ελληνικών και τουρκικών μαχητικών.

Τα τουρκικά αεροσκάφη, τέσσερα από τα οποία πετούσαν σε σχηματισμό και τρία μεμονωμένα, προέβησαν επίσης σε τέσσερις παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας στο FIR Αθηνών. Δύο από τα τουρκικά μαχητικά ήταν οπλισμένα.

Μόλις χθες σημειώθηκαν ακόμα δύο σκληρές εικονικές αερομαχίες όταν τρία τουρκικά μαχητικά προχώρησαν σε τέσσερις παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου σε Βορειοανατολικό, Κεντρικό και Νοτιοανατολικό Αιγαίο.

Στο ίδιο πλαίσιο η Τουρκία εξέδωσε παράνομα νέα Navtex, δεσμεύοντας περιοχές στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας και έδωσε νέα άδεια στο Barbaros για σεισμικές έρευνες.

Με βάση δημοσιεύματα του τουρκοκυπριακού Τύπου, με την νέα παράνομη Navtex δεσμεύεται περιοχή, που εκτείνεται από τα ανοικτά της Πάφου μέχρι τα ανοικτά της Κερύνειας, για ρυμούλκηση υποβρυχίων οργάνων.

Με άλλες τρεις διαφορετικές Navtex, που είχε εκδώσει στις 21 Απριλίου, η Άγκυρα ανακοίνωσε τη ρίψη εκπαιδευτικών βολών στη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου.
Oι δύο από τις τρεις Navtex αφορούν περιοχή, η οποία συμπίπτει με τα οικόπεδα 6, 10 και 11 της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Όμως η Άγκυρα δεν σταματά εδώ καθώς υπήρξε και νέα σοβαρότατη πρόκληση από τον σύμβουλο του Τούρκου προέδρου Ερντογάν ο οποίος αποκαλεί την κατεχόμενη Κύπρο επί λέξη ως  «υπερπόντια επαρχία» της Τουρκίας , γεγονός που αποκαλύπτει  το πραγματικό σχέδιο για την προσάρτηση της Μεγαλονήσου χωρίς δεύτερη σκέψη.

Ο εκπρόσωπος της τουρκοκυπριακής προεδρίας αντέδρασε έντονα όταν ο  σύμβουλος του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Yiğit Bulut  περιγράφοντας την κατεχόμενη Κύπρο την ανέφερε  ως «μια υπερπόντια επαρχία της Τουρκίας.»

«Ο ορισμός της ως υπερπόντιας  επαρχίας «είναι μια μη έγκυρη έννοια που δεν έχει πλέον θέση στον «Misak- Milli [Εθνική Όρκος] για την σύγχρονη Τουρκία, που βυθίζεται ολοένα και πιο βαθιά μέσα οθωμανική ιστορία», δήλωσε ο Barış Burcu στις 26 Απριλίου.

Ο Bulut έκανε τις παρατηρήσεις του κατά τη διάρκεια ενός τηλεοπτικού προγράμματος με τίτλο «Derin Analysis» (Deep Analysis) στην κρατική τηλεόραση κανάλι της Τουρκίας TRT News.

«[Κατεχόμενη Κύπρος] είναι μια υπερπόντια επαρχία της Τουρκίας … Υπάρχει ένας πρόεδρος, ένας πρωθυπουργός και το κοινοβούλιο εκεί, και η Τουρκία είναι ουσιαστικά πληρώνει  για αυτές τις δαπάνες», είπε ο σύμβουλος του Ερντογάν απηχώντας τις απόψεις φυσικά του ίδιου του Τούρκου προέδρου.

Σε απάντηση, ο Burcu είπε ότι οι σχέσεις των δύο κρατών δεν θα πρέπει να βασίζεται στο πλαίσιο της υπερπόντιας επαρχίας, αλλά, αντίθετα στο πλαίσιο δύο «συμμαχικών  και αδελφικών χωρών».








Την ίδια στιγμή «ζεσταίνουν» τις μηχανές τους οι Τούρκοι ενόψει καταιγιστικών εξελίξεων στο Αιγαίο, έκδοση ΝΟΤΑΜ εντός ελληνικών χωρικών υδάτων, ενώ διεξάγουν  συνεχείς αποβατικές ασκήσεις προετοιμάζοντας το έδαφος για  την υλοποίηση  στρατιωτικής «επιθετικής ενέργειας» σε  ελληνικό νησί.

Στην Κύπρο οι έρευνες για τους υδρογονάνθρακες είναι σε κομβικό σημείο και η Άγκυρα έχει απειλήσει ευθαρσώς με στρατιωτική επέμβαση εάν αγνοηθούν οι τουρκικές απαιτήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ.

Υπενθυμίζουμε επίσης ότι πριν λίγες ημέρες ένας μεγάλης χωρητικότητας αποβατικό πλοίο συν δύο μικρότερα ανήκουν πλέον στην δύναμη των τουρκικών κατοχικών δυνάμεων στην Κύπρο,  και οι «Κασσάνδρες»  φωνάζουν για λίαν άσχημες εξελίξεις και εκεί μετά το Αιγαίο πέλαγος με την ιδιαίτερα αυξημένη αεροπορική παρουσία της τουρκικής αεροπορίας.

Η Τουρκία αυτό το διάστημα έχει από ότι διαφαίνεται σε πλήρη εφαρμογή σχέδια που έχουν στόχο το Αιγαίο και την Κύπρο, δείχνοντας μια ιδιότυπη «βιασύνη» στην υλοποίηση τους.

 Μέρος αυτών των σχεδιασμών είναι και η ένταξη στο πολεμικό ναυτικό των κατεχομένων στην Κύπρο του αποβατικού πλοίου TCG Ertuğrul, το οποίο παρελήφθη σε ειδική τελετή στην τουρκική  Ναυτική Διοίκηση πριν λίγες ημέρες .

Το αποβατικό αυτό πλοίο TCG Ertuğrul  (L-401), ανήκε στο τουρκικό ναυτικό έχοντας 44 χρόνια υπηρεσίας  κατέπλευσε σε  τουρκική βάση στα κατεχόμενα στις  30 Μαρτίου 2017.

Το αποβατικό είχε πρωτύτερα το  όνομα USS WINDHAM COUNTY και ανήκε στο αμερικανικό ναυτικό κάνοντας το ντεμπούτο του  στις 14 Δεκ 1954. Παραδόθηκε στο τουρκικό ναυτικό στην Ιαπωνία στις 1 Ιουνίου, 1973 σε τελετή που πραγματοποιήθηκε στο λιμάνι Γιοκοσούκα .

Διαθέτει ταχύτητα 15 κόμβων, έχει 117 μέτρα μήκος και 17 μέτρα πλάτος  και υπηρετούν σε αυτό 12 αξιωματικοί 11 υπαξιωματικοί και 46 ναύτες .

Το σκάφος αυτό μπορεί να μεταφέρει  φορτία 60 τόνων και 180 στρατιώτες και η ανώτατη ταχύτητά τους είναι 10 κόμβοι.

Το ερώτημα που τίθεται στην προκειμένη περίπτωση είναι τι ακριβώς θα τα κάνουν τα αποβατικά πλοία οι Τούρκοι στην Κύπρο;

Μήπως ετοιμάζουν αποβατικές επιχειρήσεις στην ελληνοκυπριακή πλευρά του νησιού με αφορμή τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων;

Η παρουσία τους και μόνο σε κατεχόμενα κυπριακά λιμάνια καταδεικνύει με σαφή και κατηγορηματικό τρόπο  ότι τα σχέδια που υπάρχουν είναι άκρως επιθετικά  και αποσκοπούν στον ελληνισμό της μεγαλονήσου.

Η αποστολή αυτών των  σκαφών  από την τουρκική πλευρά προοιωνίζει ότι πολύ σύντομα θα έχουμε εξελίξεις στην νήσο από τον Ερντογάν ο οποίος  αναζητά εναγωνίως  «πεδίο δράσης» για να ξεφύγει από τα αδιέξοδα στα οποία έχει εμπλέξει την χώρα του.

Το επερχόμενο καλοκαίρι από ότι φαίνεται να είναι πολύ θερμό και σίγουρα θα δούμε εξελίξεις προς την ελληνοκυπριακή πλευρά με θέμα τα κοιτάσματα υδρογοναθράκων  .

Μία πιθανή  λύση η οποία να υπάρχει στο τραπέζι αυτήν την στιγμή  είναι και πιθανή η ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα , με το κυπριακό έδαφος να αποτελεί  έδαφος μιας ενδεχόμενης ελληνικής ομοσπονδιακής δημοκρατίας με τους Κύπριους αδελφούς .

Την ίδια στιγμή θα πρέπει να  αποσταλεί μοίρα πολεμικών αεροσκαφών F-16 στην αεροπορική βάση «Ανδρέας Παπανδρέου» , καθώς μια τεθωρακισμένη ταξιαρχία σε κυπριακό έδαφος. Παράλληλα να καταρτηθεί άμεσα νέο σχέδιο  άμυνας της Κύπρου με βάση το ενιαίο δόγμα.

H κατάσταση είναι πολύ κρίσιμη.
Υπενθυμίζουμε τα άρθρα μας  
****Πολύ κρίσιμη η κατάσταση στα ελληνοτουρκικά: Τί συζητήθηκε στη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ – Nέες πολεμικές δηλώσεις Τούρκων κατά Καμμένου για Αγαθονήσι (βίντεο) και Σε «κόκκινο συναγερμό» έθεσε το ΚΥΣΕΑ τις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις –Τα όπλα στραμμένα ανατολικά-Ο Ρ.Τ.Ερντογάν θα χτυπήσει την Κυπριακή ΑΟΖ!














Τα υπόλοιπα θα τα δούμε στην πορεία , αυτή είναι μια πιθανή λύση στις απειλές και τα σχέδια του Σουλτάνου Ερντογάν ο οποίος έχει αποθρασυνθεί τελείως….μα τελείως.