Παρασκευή 28 Απριλίου 2017

Έπεσε η κυβέρνηση στην Κροατία - Νέα εστία πολιτικής κρίσης στα Βαλκάνια

ΣΕ ΜΙΑ ΚΡΙΣΙΜΗ ΣΥΓΚΥΡΙΑ
του Θεόφραστου Ανδρεόπουλου

Έπεσε η κυβέρνηση στην Κροατία και δημιουργείται μια νέα εστία πολιτικής κρίσης μετά την αποχώρηση του κυβερνητικού του εταίρου, του κόμματος Bridge of Independent Lists (Most).
 
Την διάλυση της κυβέρνησης ανήγγειλε ο πρωθυπουργός της Κροατίας Αντρέι Πλένκοβιτς.

 
Όλα ξεκίνησαν όταν ο πρωθυπουργός Andrej Plenkovic απέλυσε τρεις υπουργούς που ανήκαν στον μικρότερο κυβερνητικό εταίρο κάτι που τον αναγκάζει να αναζητήσει μια νέα συμμαχία για να επιτύχει κυβερνητική πλειοψηφία.

 
Ο Plenkovic διέταξε την αποπομπή των υπουργών επειδή δεν υποστήριξαν τον ΥΠΟΙΚ Zdravko Maric στην διαχείριση της κρίσης χρέους

 
Σε διάγγελμά του ο πρωθυπουργός της Κροατίας και ηγέτης του μεγαλύτερου κόμματος του κυβερνητικού συνασπισμού, Croatian Democratic Union (HDZ), ανακοίνωσε τη διάλυση της κυβέρνησής του και την άμεση έναρξη της αναζήτησης νέου εταίρου

 
Αυτή είναι η δεύτερη κυβέρνηση του HDZ-Most που κατέρρευσε από τις γενικές εκλογές του Νοεμβρίου 2015.
Η πτώση της κυβέρνησης βυθίζει τη χώρα στην πολιτική αβεβαιότητα και αστάθεια την στιγμή που στα Σκόπια η κατάσταση είναι έκρυθμη.

 
Η πολιτική κρίση ξέσπασε με αφορμή τις μεταρρυθμίσεις και τις περικοπές.
Η Κροατία παραμένει σε ύφεση για αρκετά χρόνια, λόγω της κρίσης χρέους και ακολουθεί συνταγέ ςόπως η ελληνική.

 
Φόροι και περικοπές που βαπτίζονται μεταρρυθμίσεις
 
Τα κόμματα της αντιπολίτευσης κατέθεσαν πρόταση μομφής εναντίον του υπουργού Οικονομικών της χώρας, Ζντράβκο Μάριτς.
Η ψηφοφορία είχε οριστεί για τις 27 Απριλίου.

Κατά τη διαδικασία, το βασικό κόμμα του κυβερνητικού συνασπισμού κάλεσε τους βουλευτές του και εκείνους του συνεργαζόμενου κόμματος, να καταψηφίσουν την πρόταση μομφής της αντιπολίτευσης. Τότε συνέβη το «πραξικόπημα» από τον μικρότερο εταίρο του κυβερνητικού συνασπισμού.
 
Οι τρεις από τους τέσσερις υπουργούς του MOST και συγκεκριμένα ο υπουργός Εσωτερικών Βλάχο Όρεπιτς, ο υπουργός Δικαιοσύνης Άντο Σπρίγιε και ο υπουργός Ενέργειας, Σλάβεν Ντομπρόβιτς, καταψήφισαν την κυβερνητική πρόταση περί στήριξης του υπουργού Οικονομικών, ενώ ο τέταρτος υπουργός και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ιβάν Κόβατς, δεν ήταν παρών στη συνεδρίαση κάτι που φυσικά εκφράστηκε ως άρνηση στήριξης και του ιδίου.

 
Ο Πλένκοβιτς δήλωσε άμεσα ότι θα πάψει τους τρεις υπουργούς και ζήτησε από τον γραμματέα του υπουργικού συμβουλίου να ετοιμάσει την απόφασή του. Το MOST αποσύρθηκε από τον κυβερνητικό συνασπισμό, με συνέπεια να χαθεί η πλειοψηφία στη Βουλή και να καταπέσει η κυβέρνηση.

 
Ο Plenkovic, από το συντηρητικό HDZ είπε ότι απέλυσε τους υπουργούς του Most γιατί διέλυσαν την εμπιστοσύνη μεταξύ των μελών του υπουργικού συμβουλίου

 
«Το HDZ θα εξασφαλίσει ότι υπάρχει μια βουλευτική πλειοψηφία που θα συνεχίσει το κυβερνητικό έργο.
Θα εξασφαλ΄σιουμε ότι θα παραμείνει η πολιτική σταθερότητα» είπε στους δημοσιογράφους.
«Θα δείτε σύντομα ποιοι θα στηρίξουν την κυβέρνηση του HDZ»

Πάντως είπε ότι είναι έτοιμο το HDZ για φρέσκιες εκλογές εάν αποδειχθεί αδύνατον τις επόμενες ημέρες να σχηματισθεί μια νέα πλειοψηφία
Το HDZ έχει 58 έδρες από τις 151 της Βουλής και έτσι χρειάζεται 18 για να επιτύχει την πλειοψηφία και ίσως είναι τελικά δυνατόν να βρεθούν μικρότερα κόμματα προς σύναψη συμμαχιών.

 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: