Τρίτη 25 Απριλίου 2017

Απορρίφθηκε το νέο αίτημα έκδοσης για τους τρεις από τους οκτώ Τούρκους στρατιωτικούς

Την μη έκδοση των τριών Τούρκων αποφάσισε το δικαστήριο ενώ διέταξε την άρση της κράτησής τους, εφόσον δεν κρατούνται για άλλη αιτία.


Νωρίτερα, η εισαγγελέας Ουρανία Σταθέα, πρότεινε την απόρριψη του αιτήματος για έκδοση τριών από τους οκτώ Τούρκους στρατιωτικούς στην Τουρκία, επιχειρηματολογώντας επί μακρόν τόσο για τα θέματα της ουσίας του αιτήματος όσο και για τυπικά.


Η εισαγγελική λειτουργός αναφέρθηκε στη δεσμευτικότητα των αποφάσεων του Αρείου Πάγου ο οποίος προ διμήνου περίπου απέρριψε τα αιτήματα των τουρκικών αρχών για έκδοση των οκτώ Τούρκων αξιωματικών με το σκεπτικό ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι μπορεί να τύχουν στη γείτονα δίκαιης δίκης, όπως επιβάλλει το ευρωπαϊκό δικαστικό κεκτημένο.


Στη δεσμευτικότητα των αποφάσεων του ελληνικού ανωτάτου δικαστηρίου αναφέρθηκε με την έναρξη, σήμερα της δίκης, για τους τρείς από τους οκτώ, και ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Κώστας Σταμαδιάνος, ο οποίος υποστήριξε ότι οι σχετικές αποφάσεις του Αρείου Πάγου είναι δεσμευτικές.


Η εισαγγελέας Ουρανία Σταθέα στη συνέχεια προτείνοντας προς το Δικαστικό Συμβούλιο ανέφερε μεταξύ άλλων τους λόγους που την οδήγησαν σε απορριπτική πρόταση για το αίτημα των τουρκικών αρχών, σημειώνοντας μεταξύ άλλων, ότι παρά τα νεότερα στοιχεία που εστάλησαν υπάρχει ο κίνδυνος να υποστούν οι εκζητούμενοι βασανιστήρια, να τεθεί σε κίνδυνο η ζωή τους και να μην τύχουν δίκαιης δίκης.


Η Εισαγγελέας αναφέρθηκε στις μαζικές απολύσεις δικαστών στη γειτονική Τουρκία, την αναστολή συνθηκών για την προστασία της ανθρώπινης ζωής, τα βασανιστήρια, αλλά και στην πιθανότητα- που είναι μεγάλη- επανόδου της θανατικής ποινής.


Η κυρία Σταθέα απέκρουσε τα νεότερα στοιχεία που κατατέθηκαν από τις τούρκικες αρχές και σημείωσε ότι δεν αλλάζουν τα δεδομένα που ήδη υπήρχαν ως πρότινος, όταν ο Αρειος Πάγος απέρριψε τα αιτήματα εκδόσεως για τους οκτώ και χαρακτήρισε το νέο αίτημα «προσχηματικό».

Δεν υπάρχουν σχόλια: