Τετάρτη 26 Απριλίου 2017

Θέλουν Π Ο Λ Ε Μ Ο… «Πρέπει να διορίσουμε Τούρκο κυβερνήτη στην Κύπρο…» (ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ)!!!

Τη θέση ότι η «Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου» είναι ένας υπερπόντιος νομός της Τουρκίας, εξέφρασε στο κρατικό τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο ο πολύ στενός συνεργάτης και σύμβουλος του Τούρκου Προέδρου, Γιγκίτ Μπουλούτ.


Αναφερόμενος στο θέμα της Κύπρου, εξέφρασε την άποψη ότι η Τουρκία θα πρέπει να διορίσει έναν κυβερνήτη στην «ΤΔΒΚ», παρά το γεγονός ότι αυτή έχει πρόεδρο, πρωθυπουργό και βουλή, κι αυτό διότι τα έξοδα τους «κράτους» ούτως ή άλλως πληρώνονται με τουρκικά κονδύλια.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης, η οποία είχε ως βασικό θέμα τις σχέσεις της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση και την ενταξιακή της πορεία, ο Μπουλούτ είπε ότι θεωρεί απαράδεκτο το γεγονός ότι οι Τούρκοι πολίτες είναι αναγκασμένοι να χρειάζονται έκδοση βίζας Σένγκεν προκειμένου να ταξιδέψουν στην Κύπρο.

Τέλος, τάχθηκε υπέρ της διεξαγωγής ενός δημοψηφίσματος για την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.




Η δήλωση ότι το ψευδοκράτος είναι μια «υπερπόντια επαρχία» της Τουρκία, είναι μια δήλωση που πληγώνει τους Τ/κ και μια κατάσταση που δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή, αναφέρει σε γραπτή του δήλωση ο εκπρόσωπος του Τ/κ ηγέτη, Μπαρίς Μπουρτζιού σχολιάζοντας δηλώσεις του εκ των αρχισυμβούλων του Τούρκου Προέδρου, Γιγίτ Μπουλούτ σε πρωινή εκπομπή της κρατικής τουρκικής τηλεόρασης.

Οι συγκεκριμένες δηλώσεις προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις στα κατεχόμενα με δηλώσεις πολιτικών αρχηγών αλλά και σχόλια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Στη γραπτή του δήλωση ο κ. Μπουρτζιού αναφέρει ότι στόχος είναι, όπως επισήμως έχει καθοριστεί και με τη στήριξη της Τουρκίας, η επίτευξη μια διζωνικής ομόσπονδης Κύπρου που θα βασίζεται σε δύο συνιστώσες πολιτείες και θα επιτυγχάνεται η ισότητα, η ελευθερία και η ασφάλεια των Τ/κ. Εάν αυτό δεν γίνει εφικτό για λόγους για τους οποίους δεν φταίνε οι Τ/κ, συνέχισε, χωρίς αμφιβολία η «τδβκ» θα συνεχίσει το δρόμο της.

Στη γραπτή του δήλωση ο Μπαρίς Μπουρτζιού μιλά για ανάρμοστες δηλώσεις του Γιγίτ Μπουλούτ προς την τ/κ κοινότητα και το ψευδοκράτος, σημειώνοντας ότι και στο παρελθόν ο ίδιος είχε προβεί και πάλι σε δηλώσεις που είχαν προκαλέσει θυμό στην κοινωνία.

Ο εκπρόσωπος του Τ/κ ηγέτη αναφέρει ότι αν και δεν βρίσκεται άξιο λόγου να λάβει σοβαρά υπόψη τις ανεπίσημες δηλώσεις του Γιγίτ Μπουλούτ, που είναι γεμάτες με λανθασμένες πληροφορίες, “όταν λάβουμε υπόψη το αξίωμά του, είναι φανερό ότι δεν μπορούμε να τις παραβλέψουμε και να τις ξεπεράσουμε”.

Ο κ. Μπουρτζιού προσθέτει ότι είναι λυπηρό το ότι μέχρι σήμερα το ψευδοκράτος δεν μπόρεσε να σταθεί από μόνο του στα πόδια του, αλλά με αφορμή αυτό, συνέχισε, το να λέει κάποιος ότι είναι μια υπερπόντια (πέρα από τη θάλασσα) επαρχία, πληγώνει τον τ/κ “λαό” και δεν είναι αποδεκτή κατάσταση.

Η φράση “υπερπόντια επαρχία”, ανέφερε ο Μπαρίς Μπουρτζιού, δεν έχει θέση στη σύγχρονη θεωρεία της Τουρκίας για την “εθνική συμφωνία” (σσ στα τουρκικά misak-ı milli, συμφωνία διάλυσης της οθωμανικής αυτοκρατορίας) αλλά είναι μια έννοια που έχει τις ρίζες της στην οθωμανική ιστορία και πλέον είναι πεπαλαιωμένη.

Οι σχέσεις Τουρκίας – ψευδοκράτους, συνέχισε, δεν είναι στο πλαίσιο μιας “υπερπόντιας επαρχίας”, αλλά σαν δύο φιλικές, αδελφικές ‘χώρες’, όπως είπε.
Δεν έχει δικαίωμα να μιλά έτσι ο Γιγίτ Μπουλούτ, που ξεπέρασε τα όρια, δήλωσε από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΡΤΚ, Τουφάν Ερχιουρμάν.
Μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή σήμερα και σχολιάζοντας τις δηλώσεις Μπουλούτ, είπε ότι θα φέρουν το θέμα προς συζήτηση με Τούρκους αξιωματούχους. “Δεν είμαστε υποχρεωμένοι να ανεχθούμε αυτές τις δηλώσεις.
Πρέπει με σοβαρότητα να προειδοποιηθεί.

Ένας αρχισύμβουλος του Προέδρου δεν μπορεί να μιλά σαν απλός πολίτης. Να μην περιμένει κανείς ότι θα σιωπήσουμε εμείς. Είμαστε υποχρεωμένοι να προστατεύσουμε τις ευαισθησίες μας. Εχουμε φτάσει στα όριά μας, να μην μας πιέζουν”.

“Ως πολίτης λέω το εξής, δεν σας δώσαμε την άδεια να κάνετε εδώ επαρχία σας.
Αν αυτό είναι δηλώσεις για εσωτερική κατανάλωση κάποιου που κοιτά αφ` υψηλού και χλευάζει τους Τ/κ, δεν προσφέρει τίποτε άλλο από το να απομακρύνει τους ανθρώπους των δύο χωρών”, έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook ο πρόεδρος του κόμματος του Λαού, Κουντρέτ Οζερσάι.

Τέτοιου είδους δηλώσεις είναι επίθεση αλλά και ασέβεια εναντίον των Τ/κ, πρόσθεσε. Και οι κυβερνήσεις της Τουρκίας έχουν μερίδιο ευθύνης για το γεγονός ότι στο “βορρά” της Κύπρου υπάρχει μία στρεβλή δομή και μια εξουσία λαφυραγώγησης, αρπαχτής και λεηλασίας, αναφέρει στο δικό του λογαριασμό στο facebook ο πρόεδρος του κόμματος Κοινοτικής Δημοκρατίας, Τζεμάλ Οζγιγίτ.
Ο Γιγίτ Μπουλούτ, προσθέτει, έχει ξεπεράσει τα όρια και μπορεί να μην λαμβάνεται υπόψη ως πρόσωπο ο ίδιος, αλλά δεν μπορεί κανείς να παραβλέψει τη θέση του.

Και για αυτό διερωτήθηκε εάν, ενώ υπάρχει σε εξέλιξη η προσπάθεια για μια λύση ομοσπονδιακή στη βάση της πολιτικής ισότητας, διζωνική, δικοινοτική, που είναι και επίσημη θέση της Τουρκίας όπως έχει δηλωθεί, τα περί επαρχίας είναι προσωπική άποψη του Γιγίτ Μπουλούτ ή αποτελεί αλλαγή της πολιτικής της Τουρκίας.
Το ΚΚΔ, κατέληξε, είναι ενάντια και στην Ένωση και στο ταξίμ και αυτό να το ξέρουν όλοι.

Σε γραπτή του δήλωση ο πρόεδρος του κόμματος Ενωμένη Κύπρος, Ιζέτ Ιζτζιάν ανέφερε ότι ο Γιγίτ Μπουλούτ ξεπέρασε τα όρια με αυτές του τις δηλώσεις και έδειξε ασέβεια απέναντι στην τ/κ κοινότητα.

Μπροστά στα μάτια μας φαίνεται πλέον ξεκάθαρα τι σκέφτονται σχετικά με μας αυτοί που με την λογική του Φετίχ (πορθητή) επιτέθηκαν στα βόρεια της Κύπρου, πρόσθεσε ο Ιζτζιάν που μίλησε και για κίνδυνο εξαφάνισης της ταυτότητας και την ύπαρξης της τ/κ κοινότητας, τα οποία πρέπει οι ίδιοι οι Τ/κ να προστατεύσουν και να διαφυλάξουν.

Χαρακτήρισε δε ψέμα την δήλωση Μπουλούτ ότι είναι η Τουρκία που δίδει νερό και ρεύμα στους Ε/κ και πληρώνει τα έξοδά τους, λέγοντας ότι με ψέματα δεν μπορείς να πας πουθενά.




Δεν υπάρχουν σχόλια: