Παρασκευή 28 Απριλίου 2017

Τρία σενάρια-φωτιά για εμπλοκή με την Τουρκία – Που «περιμένουμε» να μας χτυπήσουν οι Τούρκοι

Τρία σενάρια – φωτιά για εμπλοκή με την Τουρκία» μελετούν τα Γενικά Επιτελεία καθώς και οι τρεις διαφορετικές στρατιωτικές προκλήσεις από την πλευρά της Άγκυρας που παρουσιάστηκαν στο ΚΥΣΕΑ θεωρούνται πολύ πιθανές έως βέβαιες το επόμενο χρονικό διάστημα.

Οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, αλλά και η ελληνική διπλωματία έχουν τεθεί σε αυξημένη επιφυλακή μετά και τη συζήτηση που έγινε στο ΚΥΣΕΑ, αποσαφηνίζοντας ωστόσο ότι ο πρωθυπουργός έδωσε αυστηρή εντολή προκειμένου να μην υπάρξει η παραμικρή διαρροή.

Η Αθήνα, σύμφωνα με τις αποκλειστικές πληροφορίες των «Ειδήσεων», επικεντρώνει σε τρία ενδεχόμενα, ανησυχώντας ιδιαιτέρως για τις εξελίξεις.

Πρώτον, η Τουρκία να δημιουργήσει θερμό επεισόδιο στην κυπριακή ΑΟΖ, όταν τέλη Ιουνίου αρχές Ιουλίου θα ξεκινήσει η άντληση των κοιτασμάτων.

Η Άγκυρα έχει προειδοποιήσει χαρακτηριστικά την Κυπριακή Δημοκρατία, ενώ η Αθήνα εκτιμά ότι μια τέτοια κίνηση της Τουρκίας θα χρησιμοποιηθεί από τους «σκληρούς» της Ευρωπαϊκής Ένωσης προκειμένου να τεθεί και τυπικά τέλος στην ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, πριν ο Ταγίπ Ερντογάν προχωρήσει (αν προχωρήσει) στην επαναφορά της θανατικής ποινής.

Μια τέτοια εξέλιξη είναι σαφές πως θα έχει σημαντικές επιπτώσεις στον διάλογο για το Κυπριακό, που ουσιαστικά θα τερματιστεί, ενώ θα επαναφέρει τις συζητήσεις για προσάρτηση των κατεχομένων.

Δεύτερον, κατάληψη από την Τουρκία μιας βραχονησίδας στο Αιγαίο, είτε με επίσημη εντολή είτε με ομάδα θερμόαιμων που επιδιώκει το θερμό επεισόδιο μεταξύ των δύο χωρών, όπως ακριβώς συνέβη το 1996 στα Ίμια.

«Έχουμε λάβει τα μέτρα μας, δεν πρόκειται να επιτρέψουμε αυτή τη φορά κάτι τέτοιο, δεν θα πάρει ο αέρας τη σημαία», συνηθίζει να λέει ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος, που βρίσκεται στο στόχαστρο της Άγκυρας.

Τρίτον, προβοκάτσια στη Θράκη. Η υπόθεση με τα – αχρησιμοποίητα- όπλα που βρέθηκαν σε τζαμί δεν έχει διαλευκανθεί, οι ενδείξεις όμως επιμένουν πως δεν πρόκειται για «αθώα» ή «τυχαία» ενέργεια, αλλά πίσω της βρίσκονται μυστικές υπηρεσίες γειτονικής χώρας – και ο νοών νοείτω.

Την Αθήνα προβληματίζει ιδιαίτερα και το γεγονός ότι πληθαίνουν οι δυνάμεις στο εσωτερικό της Ένωσης που επιδιώκουν να διακοπούν οριστικά οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της ευρωπαϊκής προοπτικής της Τουρκίας, διαβάζουμε στο δημοσίευμα της εφημερίδας «Ειδήσεις».

Xαρακτηριστικό είναι και το χτεσινό μας άρθρο  EKTAKTO: Βγήκαν στο Αιγαίο τα ρωσικής κατασκευής Zubr έμφορτα με ΟΥΚ – «Δίχτυ ασφαλείας» στα νησιά μας – Δείτε εντυπωσιακά βίντεο και εικόνες

Σε ετοιμότητα έχουν τεθεί και τα αμφίβια πλοία «Zubr» με το αερόστρωμνο L-182 «Κέρκυρα» έμφορτο με οπλισμό και ειδικές δυνάμεις ΟΥΚ να παίρνει μέρος σε μεγάλη άσκηση του ΠΝ.

Ειδικές δυνάμεις αποβιβάστηκαν από το σκάφος με φουσκωτές λέμβους και κατέλαβαν τον Αντικειμενικο Σκοπό, σε θαλάσσια περιοχή. Το σενάριο προέβλεπε την ανακατάληψη μικρονησίδας που είχε κυριευθεί από εχθρικές δυνάμεις.

Τα αερόστρωμνα ZUBR προσφέρουν στρατηγικές ικανότητας ταχείας μεταφοράς και ανάπτυξης δυνάμεων. Ανήκουν στη Διοίκηση Αμφιβίων Δυνάμεων του Αρχηγείου Στόλου.

Tο αερόστρωμνο «Κέρκυρα» τύπου ZUBR πραγματοποίησε μεμονωμένη επιχειρησιακή εκπαίδευση στην οποία περιλαμβάνονταν προσγειάλωση στην παραλία Πυργάκι της Νάξου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: