Τρίτη 25 Απριλίου 2017

Τουρκία: «Βελτίωση σχέσεων με Ε.Ε. εάν τηρηθεί η συμφωνία»

Οι σχέσεις με την Ε.Ε. πρόκειται να βελτιωθούν αν εφαρμοστεί πλήρως η συμφωνία για τους μετανάστες, δήλωσε χθες ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας.


Την ίδια στιγμή, όπως έγινε γνωστό, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πρόκειται να συναντηθεί με τον Αμερικανό ομόλογό του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο, στη διάρκεια επίσκεψης στα μέσα Μαΐου, δήλωσε χθες ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας Ιμπραχίμ Καλίν.


Η πρόσκληση έγινε από τον Τραμπ είπε ο Καλίν, που πρόσθεσε πως οι δύο άνδρες θα συζητήσουν για τη Συρία, το Ιράκ και την ενδεχόμενη έκδοση του μουσουλμάνου ιερωμένου Φετουλάχ Γκιουλέν που ζει στις ΗΠΑ και τον οποίο η Αγκυρα κατηγορεί ότι ενορχήστρωσε την απόπειρα πραξικοπήματος του Ιουλίου του 2016.


Ο Καλίν επισήμανε, εξάλλου, ότι η Τουρκία έχει λάβει μόνο 790 εκατ. ευρώ από το πακέτο των τριών δισεκατομμυρίων ευρώ που της υποσχέθηκε η Ευρωπαϊκή Ενωση βάσει μιας συμφωνίας για τον περιορισμό των μεταναστευτικών ροών από την Τουρκία στην Ε.Ε.

Ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας δήλωσε στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου πως οι σχέσεις ανάμεσα στην Αγκυρα και στις Βρυξέλλες, που έχουν ενταθεί έπειτα από αντιπαραθέσεις στη διάρκεια της εκστρατείας για το δημοψήφισμα της 16ης Απριλίου, θα μπουν πάλι σε τροχιά αν η Ευρωπαϊκή Ενωση εφαρμόσει τους όρους της μεταναστευτικής συμφωνίας.


Ο Καλίν είπε επίσης ότι ο Τούρκος πρόεδρος θα ζητήσει να επανέλθει στο κυβερνών AKΡ μετά την ανακοίνωση των τελικών αποτελεσμάτων του δημοψηφίσματος της 16ης Απριλίου για την ενίσχυση των προεδρικών εξουσιών.

Ο Τούρκος πρόεδρος ήταν υποχρεωμένος να παραμείνει υπεράνω κομμάτων, αλλά ο όρος αυτός άλλαξε σε ένα από τα 18 άρθρα της αναθεώρησης του Συντάγματος που εγκρίθηκε στο δημοψήφισμα.


Ο Καλίν είπε ακόμη πως το αν ο Ερντογάν θα ηγηθεί του AKΡ θα συζητηθεί εφόσον υπάρξει σχετικό αίτημα από το κόμμα.


Τέλος, αφέθηκε χθες ελεύθερος ο Ιταλός δημοσιογράφος Γκαμπριέλε ντελ Γκράντε, ο οποίος παρέμεινε επί δύο εβδομάδες σε απομόνωση σε τουρκικό κέντρο προσωρινής κράτησης μετά τη σύλληψή του, χωρίς να κατηγορηθεί για κάποιο αδίκημα.


«Δεν μου ασκήθηκε βία, μου στέρησαν παράνομα την ελευθερία», δήλωσε ο Γκαμπριέλε ντελ Γκράντε στους δημοσιογράφους αμέσως μετά την άφιξή του στο αεροδρόμιο της Μπολόνια.


«Ακόμη δεν κατάλαβα για ποιο λόγο αποφασίστηκε η προσωρινή μου κράτηση, θα προσπαθήσουν να το καταλάβουν οι δικηγόροι μου», πρόσθεσε ο Ιταλός δημοσιογράφος. Ευχαρίστησε την ιταλική κοινή γνώμη και την ιταλική κυβέρνηση, αλλά και όσους δραστηριοποιήθηκαν στην Τουρκία για την απελευθέρωσή του.


Οπως έγινε γνωστό, ο 35χρονος Ντελ Γκράντε βρισκόταν στην Τουρκία, κοντά στην μεθόριο με τη Συρία, προκειμένου να συγγράψει βιβλίο με θέμα τη δημιουργία του Ισλαμικού Κράτους όπως επίσης και για το προσφυγικό.

«Δεν με άγγιξαν, δεν υπέστη το παραμικρό όσον αφορά τυχόν σωματική βία, αλλά το μεγάλο πρόβλημα ήταν η στέρηση της ελευθερίας μου», επισήμανε ο Ιταλός συγγραφέας και δημοσιογράφος.

Τώρα πρόκειται να μεταβεί στην πόλη Λούκα της Τοσκάνης για να συναντήσει τους συγγενείς του, ενώ η σύντροφός του, η οποία έφτασε στην Ιταλία από την Κρήτη, μπόρεσε ήδη να τον δει, αμέσως μετά την άφιξή του.

Μήνυση κατά ερευνητή

Τέλος, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατέθεσε χθες μήνυση εις βάρος ενός Γάλλου ερευνητή ο οποίος αναφέρθηκε σε ενδεχόμενη «δολοφονία» του, σχολιάζοντας τη νίκη του στο δημοψήφισμα για την ενίσχυση των προεδρικών εξουσιών, ανέφερε χθες η τουρκική προεδρία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: