Δευτέρα 24 Απριλίου 2017

Στην ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ Μαΐου: Η πρώτη προσπάθεια απόκτησης στρατηγικού «Εθνικού Οπλου» από την Ελλάδα

Υψηλή κινητικότητα έχει αρχίσει και καταγράφεται εδώ και έξι μήνες προς την κατεύθυνση της αύξησης της στρατηγικής ισχύος των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, με εγχώριας κατασκευής συστήματα που ταυτόχρονα θα ενισχύσουν τον αποτρεπτική της ικανότητα, την αυτοδυναμία σε όπλα της χώρας και θα ενισχύσουν την αμυντική βιομηχανία.


 Μια στενή ομάδα αξιωματικών και των τριών Κλάδων, έχοντας την υποστήριξη της πολιτικής και στρατιωτικής ιεραρχίας μελετά τα διδάγματα από τους πρόσφατες πολεμικές συγκρούσεις στην ευρύτερη γεωστρατηγική περιφέρεια της χώρας και τις λύσεις που μπορεί να να αναπτύξει, να εφαρμόσει και να υποστηρίξει με το ελάχιστο τεχνολογικό ρίσκο και πάντα εντός των εξαιρετικά στενών οικονομικών δυνατοτήτων η εγχώρια κρατική και ιδιωτική βιομηχανία.
 Στο μικροσκόπιο έχει μπει ειδικά ένας συνδυασμός που έχει προσελκύσει το ελληνικό ενδιαφέρον:
Οι ρωσικές κορβέτες Buyan-M και οι πύραυλοι cruise Kalibr!
 
 Με μόλις 1000 τόνους εκτόπισμα οι κορβέτες κατάφεραν να μετατραπούν σε ένα game changer στον πόλεμο της Συρίας με την χρήση βλημάτων cruise Kalibr!

 Και μπορεί η ακτίνα των 2.500 χλμ. των Kalibr να μην είναι εφικτό να επιτευχθεί από μια εγχώρια κατασκευή, αλλά ένα βλήμα cruise ακτίνας 300-500 χλμ. αποδείχθηκε ότι είναι απόλυτα δυνατό να κατασκευαστεί από την ελληνική αμυντική βιομηχανία με λογική χρηματοδότηση και εν τέλει να είναι επιχειρησιακά απόλυτα ικανοποιητικό  για τις ελληνικές ανάγκες. 

Τα υπόλοιπα για την πρώτη σοβαρή ελληνική προσπάθεια ανάπτυξης ενός ολοκληρωμένου οπλοσυστήματος στρατηγικής υπεροχής, μπορείτε να τα διαβάσετε στην ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ Μαΐου που κυκλοφόρησε σε όλη την Ελλάδα, μαζί με δεκάδες αναλύσεις, άρθρα και ειδήσεις.

ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΝΑΥΤΙΚΟ
Σήμανε η ώρα για «εθνικό πλοίο» και «εθνικό όπλο»
Μπορεί η ιδέα μιας ελληνικής ναυπήγησης κορβέτας η οποία πλέοντας στο Αιγαίο θα μπορεί να φέρει επίσης ελληνικής σχεδίασης και κατασκευής βλήματα cruise  με ικανότητα προσβολής στόχων στο έδαφος του αντιπάλου να ακούγεται εξωπραγματική στην πραγματικότητα δεν είναι καθόλου έτσι. Στην Ελλάδα δρουν εταιρείες και επιστήμονες που μπορούν να φέρου σε υλοποίηση  αυτό το «όνειρο» αρκεί να υπάρξει και η κατάλληλη υποστήριξη από το κράτος και τις ΕΔ.
«ΗΝΙΟΧΟΣ - 2017»
Η παγκόσμια αεροπορική συνάντηση των ισχυρών!
Η άσκηση «Ηνίοχος» που πραγματοποιήθηκε με επίκεντρο την αεροπορική βάση της Ανδραβίδας (117ΠΜ) αποτέλεσε και φέτος τη μεγαλύτερη αεροπορική άσκηση στην Ελλάδα και μια από τις μεγαλύτερες στην ευρύτερη περιοχή. Με τη συμμετοχή εκτός της ΠΑ τεσσάρων άλλων αεροπορικών δυνάμεων αποτέλεσε την ευκαιρία για την πραγματοποίηση ρεαλιστικών σεναρίων μάχης αλλά και στενής συνεργασίας μεταξύ των συμμετεχόντων.
Αντιτορπιλικά Arleigh Burke - Θα είναι το μέλλον του ΠΝ;
Το αίτημα της Ελλάδας για παραχώρηση αρχικά δύο αντιτορπιλικών κλάσης Arleigh Burke από το αμερικανικό Ναυτικό προς τα τέλη της δεκαετίας  και η διαφαινόμενη θετική απάντηση από τις ΗΠΑ αναμένεται να δώσει στο ΠΝ ένα σκάφος με πανίσχυρο οπλισμό και δυνατότητες.
Τα σκάφη προσαρμοσμένα στις ιδιαίτερες επιχειρησιακές συνθήκες του Αιγαίο και της Α. Μεσογείου  μπορούν  να γίνουν πολλαπλασιαστής δύναμης για το ΠΝ σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο.

Τουρκία: Αυτό είναι το νέο 5ετές εξοπλιστικό πρόγραμμα 2017-2021
Το νέο 5ετές εξοπλιστικό  πρόγραμμα της Τουρκίας 2017-2021
Η προσπάθεια της Άγκυρας να γίνει τοπική «υπερδύναμη» Η «Λευκή Βίβλος» το νέο τουρκικό εξοπλιστικό πρόγραμμα ανακοινώθηκε τον περασμένο από τον SSM τον οργανισμό που είναι επιφορτισμένος με τον συντονισμό της αμυντικής βιομηχανίας της χώρας και των ενόπλων δυνάμεων. 

Το πρόγραμμα έχει διάρκεια 5 ετών και σε αυτό περιλαμβάνονται τουλάχιστον 400 κυρία  και δευτερεύοντα προγράμματα όλα αναπτυσσόμενα από τουρκικές βιομηχανίες. Στόχος η ανάδειξη της Τουρκίας σε στρατιωτική υπερδύναμη και ίδια μέσα.
Μ113:  Γιατί είναι μονόδρομος η έναρξη προγράμματος αναβάθμισής τους.
Ο ΕΣ είναι «καταδικασμένος» να ζήσει με τα ΤΟΜΠ Μ113 για άγνωστο χρονικό διάστημα. Σίγουρα, με την υπάρχουσα οικονομική πραγματικότητα στο εσωτερικό και τις περιορισμένες «δωρεάν» λύσεις στο εξωτερικό, θα φτάσουμε τις αρχές της δεκαετίας του 2030 ίσως και του 2040 για να δούμε μια οριστική απόσυρση αυτού που πλέον ονομάζεται «ταξί μάχης» αφού η προστασία που προσφέρει στην ομάδα πεζικού που μεταφέρει είναι ανάλογη αυτής ενός... ταξί!
ETA: Διείσδυση σε εχθρικό έδαφος με άλμα HALO
Διείσδυση σε εχθρικό έδαφος με άλμα ΗΑΗΟ Επίδειξη ικανοτήτων διείσδυσης σε εχθρικό έδαφος με άλμα ελευθέρας μεγάλων υψών πραγματοποίησε το Ειδικό Τμήμα Αλεξιπτωτιστών (ΕΤΑ) στις 2 Απριλίου, κατά τη διάρκεια της πολυεθνικής αεροπορικής διακλαδικής άσκησης μεσαίας κλίμακας “ΗΝΙΟΧΟΣ 2017”. Επρόκειτο για μια αποστολή η οποία σχεδιάστηκε στο πλαίσιο ευρύτερων αεροπορικών επιχειρήσεων με στόχο την παροχή δεδομένων στοχοποίησης σε φίλια μαχητικά αεροσκάφη, με τους καταδρομείς του ΕΤΑ να παρέχουν μια από τις πλέον κρίσιμες ικανότητες που απαιτούνται ως προϋπόθεση για την επιτυχία εξειδικευμένων αποστολών κρούσης.
Πρόγραμμα Τορπίλων: Το νυν και το μελλοντικό οπλοστάσιο ύφαλων όπλων του ΠΝ
το μελλοντικό οπλοστάσιο ύφαλων όπλων του ΠΝ Tα υποβρύχια Τύπου 214 του ΠΝ αποκτήθηκαν χωρίς καμία διαγωνιστική διαδικασία, αποφασίσθηκε η διενέργεια διεθνούς διαγωνισμού για 51 τορπίλες, στον οποίο συμμετείχαν οι εταιρίες STN Atlas Elektronik (νυν Atlas Elektronik) και Whitehead Alenia Sistemi Subacquei (WASS), με τις τορπίλες DM2A4 και Black Shark αντίστοιχα.
RQ-1 Predator: Το νέο UAV των ΕΔ
H πρόθεση της Ελλάδας να προχωρήσει στην απόκτηση από 12 έως 24 UAV τύπου RQ/MQ-1 Predator είναι ένα γεγονός κομβικής σημασίας. Αυτό γιατί είναι η πρώτη φορά που η ΠΑ θα εφοδιαστεί με συστήματα UAV υψηλής απόδοσης και επιχειρησιακής αξίας.
S-500: Ο «Προμηθέας» της ρωσικής Αεράμυνας οδεύει προς την επιχειρησιακή ένταξη
Με βεληνεκές αναχαίτισης το οποίο φτάνει τα 400 με 600 χλμ. το νέο αντιαεροπορικό ρωσικό σύστημα S-500  «Προμηθέας»  όπως ονομάζεται σύντομα θα βρίσκεται σε επιχειρησιακή κατάσταση. Αυτό αναφέρει το ρωσικό υπουργείο Άμυνας
Ακόμη διαβάστε στο Ένθετο ΓΕΩ:
Η Γενοκτονία των Ελλήνων
Η πολιτική της Τουρκίας απέναντι στα εγκλήματά της Η επέτειος της 19ης Μαΐου, της ημέρας μνήμης της Γενοκτονίας, την οποία με καθυστέρηση επτά δεκαετιών μετά το μαζικό έγκλημα υιοθέτησε το 1994 το ελλαδικό κράτος, είναι η αφορμή για να ξαναδούμε την πολιτική προπαγάνδας και άρνησης που ακολουθεί η Τουρκία για το ζήτημα.

Μετά από τη ψήφιση του σχετικού νόμου στην Ελλάδα, η Γενοκτονία αναγνωρίστηκε μετά από πρωτοβουλίες Ελλήνων της Ελλάδας και της Διασποράς από τα κοινοβούλια της  Κύπρου, της Σουηδίας, της Αρμενίας, τα ομοσπονδιακά κοινοβούλια της Νότιας Αυστραλίας και της Νέας Νότιας Ουαλίας στην Αυστραλία, πολιτείες των ΗΠΑ, πόλεις του Καναδά (Οτάβα, Τορόντο, Λασάλ), ενώ αναφορές έχουν γίνει στον ΟΗΕ, σε εκθέσεις προόδου για την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και αλλού.
Η αυτοταπείνωση  και αυτοκατάργηση του Ελληνισμού της Κύπρου
Η τροποποίηση του νόμου που είχε ψηφίσει η κυπριακή Βουλή με τον οποίο θα γινόταν  αναφορά για το ενωτικό δημοψήφισμα του 1950 στα σχολεία της Κύπρου από το 2018 ουσιαστικά καταργώντας τον αποτέλεσε ένα μελανό σημείο, για την πολιτική ζωή της κυπριακής Δημοκρατίας. Αυτό γιατί ουσιαστικά υπάκουσε στις διαμαρτυρίες του τουρκοκύπριου ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί προσβάλλοντας την αξιοπρέπεια του κυπριακού λαού. Αλλά δεν ήταν μόνο αυτό. Ήταν κάτι ουσιαστικότερο.
θωρηκτά «Κιλκίς» και «Λήμνος»
Τα βαρύτερα οπλισμένα θωρηκτά στην ιστορία του ελληνικού Ναυτικού
Τα θωρηκτά «Κιλκίς» και «Λήμνος» του Ελληνικού Βασιλικού Ναυτικού αγοράστηκαν από τις ΗΠΑ μαζί στις 30 Ιουνίου του 1914.
Η αγορά τους αποτέλεσε αντικείμενο εσπευσμένων ενεργειών της τότε ελληνικής κυβέρνησης η οποία ανησυχούσε έντονα από τους οθωμανικούς εξοπλισμούς.
Υπηρέτησαν από το 1914 μέχρι το 1935 ενώ βυθιστήκαν από γερμανικά Junkers το 1941.

Δεν υπάρχουν σχόλια: